Zobraziť přihlasovací formulár

Zázrak menom kokosový olej

  • Publikované:
Zázrak menom kokosový olej

O zázraku menom kokosový olej už asi počul každý. Patrí medzi tzv. superpotraviny, teda potraviny s mimoriadnym účinkom na ľudské zdravie. Niektoré metódy jeho použitia vám uľahčia život, prispejú ku krásnym vlasom, pokožke a mnohému inému. Pripravili sme pre vás súhrn praktických, menej praktických i vyložene neobvyklých možností použitia kokosového oleja. Veľa metód sme pre vás tiež vyskúšali, tak neprehliadnite naše tipy!

Panenský kokosový olej je veľmi univerzálna potravina. Okrem využitia v teplej i studenej kuchyni, má tiež využitie ako vlasová a telová kozmetika. Kokosový olej by mal byť lisovaný zastudena z mladých kokosových orechov, bez akýchkoľvek iných prímesí.

Prečo panenský?

Ak sa rozhodnete pre kúpu kokosového oleja, určite siahnite po panenskom, zastudena lisovanom. Iné (a väčšinou lacnejšie) varianty kokosového oleja sa pred lisovaním zahrievajú a fermentujú, aby bolo množstvo získaného kokosového oleja čo najväčšie. Pri takomto zaobchádzaní alebo dokonca pri stužovaní kokosového oleja sa jeho pozitívne účinky strácajú.

 

KOKOSOVÝ OLEJ V KUCHYNI

Kokosový olej má skvelú chuť i vôňu, ale pozor - nie je sladký! K dispozícii je aj varianta bez vône a typickej kokosové chuti, ale čím viac zásahov, tým menej benefitov. Obsahuje vitamíny A, C a E, mastné kyseliny prospešné ľudskému telu a kyselinu laurovú, ktorá je obsiahnutá v prírodných látkach (napr. aj v materskom mlieku) a zrýchľuje metabolizmus.

Kokosový olej je tepelne stabilný, preto je vhodný na vyprážanie (neprepaluje sa) a neprská. Kokosový olej má špecifickú chuť, ktorá sa hodí najmä:

  • Pre orientálnu kuchyňu (thajskú, indickú)

  • Na vyprážanie palaciniek, lievancov a iných sladkých pokrmov.

  • Do ovsenej alebo ryžovej kaše, na nákypy...

  • Pri pečení vianočného pečiva.

Tip Mimibazara: Kokosový olej je v pevnom skupenstve (predstavte si ho ako masť), ale už pri teplotách okolo 21 ° C sa topí, takže je z neho kvapalina. Toto nám môže trošku zavariť, ak pridáme kokosový olej do studeného jedla (napr. z chladničky). V takom prípade vytvorí olej hrudky!

Redukčná diéta

Kokosový olej je vysoko účinný aj pri redukcii hmotnosti. Energia sa z neho uvoľňuje postupne, takže na dlho zasýti. V tele sa neusadzuje (na rozdiel od väčšiny iných tukov), pretože sa rozkladá na glukózu, ktorú telo spáli. Veľkým benefitom je, že neobsahuje vôbec žiadny cholesterol.

 

 

KOKOSOVÝ OLEJ NA KRÁSU

Vlasy

Kokosový olej veľmi dobre poslúži suchým vlasov s rozštiepenými končekmi. Dokáže pokožku hlavy úplne zbaviť lupín a dokonca zabraňuje vypadávaniu vlasov a podporuje ich rýchly rast. Ako ho aplikovať?

  • Ako minútovú masku - naneste kokosový olej starostlivo po prameňoch na celé vlasy vrátane pokožky hlavy. Vlasy zopnite, dajte na ne "kúpaciu čiapku" alebo igelitové vrecko a zhruba minútu zahrievajte fénom. Opláchnite.

  • Ako celonočnú masku - rovnaký postup, len nemusíte vlasy baliť do igelitu - nechajte olej pôsobiť čo najdlhšie! Stiahnite vlasy do voľnej gumičky, dajte na vankúš napríklad uterák a ráno vlasy dôkladne umyte.

  • Ku korienkom - naneste kokosový olej na celé dlane a vmasírujte ho rovnomerne do pokožky hlavy. Nechajte pôsobiť tak dlho, ako to bude možné, cez noc, poobede, keď sa nikam nechystáte... Takáto starostlivosť podporuje rast vlasov, zamedzuje ich vypadávaniu a ozdravuje vlasovú pokožku, takže sa môžete nadobro zbaviť lupín!

  • Ako finálnu starostlivosť - použite malé množstvo kokosového oleja na končeky vlasov ako finálnu úpravu, ak máte vlasy suché a poškodené.

     

Tip Mimibazara: Kokosový olej nanášajte vždy na suché vlasy!

Tip Mimibazara: Kokosový olej naozaj zamasťuje. Môže byť trochu problém ho z vlasov poriadne vymyť, odporúčame umyť si hlavu šampónom aspoň 2 – 3 krát, vždy len napoly opláchnuť a pridať nový. Preplachujte vlasy dlho!

Tip Mimibazara: Po aplikácii masky z kokosového oleja vstrebávajú vlasy oveľa lepšie, pretože sú naozaj čisté. Aplikujte kondicionér (alebo masku) ideálne v BIO kvalite a nechajte pôsobiť trochu dlhšie, než ste zvyknutí.

Tip Mimibazara: Opatrne s aplikáciou na suché vlasy. Ak používate kokosový olej ako finálnu starostlivosť, použite ho naozaj len malé množstvo a v žiadnom prípade neaplikujte ku korienkom, vlasy naozaj zamasťuje.

Pleť

Kokosový olej má antibakteriálne účinky, intenzívne vyživujúce vlastnosti a dodáva pleti veľa dôležitých látok. Preto sa hodí najmä na:

  • Odličovanie - odlíči aj vodeodolný makeup! A zároveň bojuje proti vráskam.

  • Nočnú starostlivosť - použite kokosový olej namiesto bežného krému, pleť bude vyživená a prekvapivo nie mastná.

  • Dennú starostlivosť - naneste maličké množstvo kokosového oleja na vyčistenú pleť tváre a nechajte pôsobiť zhruba 5 - 10 minút. Až potom naneste makeup.

Starostlivosť o telo

Pre svoje vyživujúce a regeneračné schopnosti môžeme v starostlivosti o telo využiť kokosový olej ako:

  • Peeling - zmiešajte kokosový olej s trstinovým cukrom. Ak použijete hrubší cukor, peeling používajte na chodidlá, ak jemnejší, môžete použiť na celé telo.

  • Holenie - použite kokosový olej namiesto peny na holenie alebo sprchovacieho gélu. Môžete použiť ako za sucha, tak v sprche alebo vani. Skvelou výhodou toho typu holenia je, že pokožka zostane vyživená, hebká a jemná - nie je potrebné nanášať telové mlieko alebo krém.

  • Zuby a nechty - kokosový olej bieli zuby a odstraňuje zažltnuté škvrny z nechtov. Ak olej jemne vmasírujete okolo nechtového lôžka, zmäkčíte si kožtičku, ktorá potom pôjde ľahko odstrániť.

  • Vyživujúca starostlivosť - používajte kokosový olej tak, ako bežné telové mlieko.

  • Masážny olej - využite jeho príjemnú vôňu a skvelé vlastnosti i pre chvíle relaxácie!

Tip Mimibazara: Kokosový olej sa dobre vstrebáva, treba mu ale dopriať trochu času. Preto sa neobliekajte hneď po jeho aplikácii, inak vám oblečenie kokosovým olejom nasiakne.

Tip Mimibazara: Ak použijete kokosový olej miesto peny na holenie napr. vo vani alebo sprchovom kúte, pripravte sa na to, že bude potrebné vyčistiť mastný film, ktorý olej vytvorí. K tomu môžete použiť napr. jedlú sódu.

Tip Mimibazara: Nepoužívajte kokosový olej ako starostlivosť o bábätká. Ich pokožku vysušuje!

 

KOKOSOVÝ OLEJ PRE ZDRAVÉ TELO

Kokosový olej pôsobí na zdravie zvonku aj zvnútra. Pri jeho konzumácii dodávame telu veľa prospešných látok, ale pri starostlivosti o svoje zdravie využívame aj jeho antibakteriálne a antimykotické účinky. Ako?

Proti zubnému kazu - vyplachujte si ústa kokosovým olejom, zabraňuje vzniku zubných kazov.

Baktérie, mykózy, kvasinky - výborne účinkuje kokosový olej tiež pri problémoch s nepríjemnými infekciami.

Na i po opaľovaní - kokosový olej má slabý prirodzený UV filter, takže ho môžete využiť ako olej na opaľovanie. Ale pozor - jeho ochrana nie je moc silná! Ideálny je však ako olej po opaľovaní. Vyživuje, upokojuje a zjemňuje pokožku.

Lubrikačný gél - kokosový olej sa dá využiť aj týmto spôsobom. Vzhľadom k tomu, že má antibakteriálne účinky, zamedzuje vzniku rôznych mykóz a infekcií (dokáže účinne bojovať aj proti chlamýdiám alebo herpes vírusu, a to vďaka obsahu kyseliny kaprinovej). Pozor však na použití kokosového oleja spoločne s kondómami - olej narúša štruktúru latexu.

Používate kokosový olej? A aké sú vaše skúsenosti? Odporučili by ste ho? Prekvapil vás, sklamal, potešil? Podeľte sa s ostatnými!

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku

odeure 18. 8. 2015, 7:59
(Y) Dobre napísaný článok! Ďakujem! (F)
Dori 30. 7. 2015, 7:44
(Y)