Zobraziť přihlasovací formulár

Ako rozpoznať lož

  • Publikované:
Ako rozpoznať lož

Lož je jedna z najrozporuplnejších vecí v našich životoch. Všetci ju odsudzujeme, ale v mnohých situáciách nechceme poznať pravdu. Poznáte ten nepríjemný pocit, keď vo vás svojimi tvrdeniami ľudia vzbudzujú dojem, že sa vám nedostáva tak úplne úprimnej výpovede? Spoznať lož býva oveľa jednoduchšie u ľudí, ktorých poznáme, u tých ale zase oveľa častejšie odmietame uveriť, že nám klamú. U ľudí, s ktorými nemáme pevné emocionálne putá, môžeme lož rozoznať nielen podľa „divného pocitu“.

Úprimne povedané, on ten „divný pocit“ väčšinou stačí, aby sme si mohli byť istí, že nám protistrana klame. Mnoho signálov lží totiž vnímame podvedome. Lož je proces, ktorý prebieha u každého z nás rovnako, líši sa len miera previnilosti, ktorú u nej cítime. Aj preto sa u väčšiny z nás (ak náhodou nenarazíme na psychopata) prejavujú isté vonkajšie znaky lži. A tie si môžeme trošku rozpitvať.

Lož spoznáte na tvári

Lož je istá forma stresu, nech už je klamár sebaostrieľanejší. Stres nás núti
mračiť sa, čo sa pri klamaní sem tam deje nevedomky, aj keď to nezodpovedá kontextu „príbehu“. Človek, ktorý si vymýšľa, si tiež siaha na nos a zakrýva ústa častejšie, než je bežné. Tiež existuje teória, že keď človek spomína, vybavuje si detaily, a teda hovorí pravdu, má tendenciu smerovať pohľad doľava. Doprava sa pozerajú, keď klamú. U ľavákov by to malo byť naopak. Človek, ktorý s niečím nesúhlasí (a to s lžou vlastne vždy) väčšinou zatvára oči pri žmurkaní na dlhšiu dobu než obyčajne, avšak tento znak lži je veľmi ťažko rozpoznateľný. Problematický je tiež očný kontakt. Niektorí klamári sa mu vyhýbajú, iní sa neprirodzene dlhými pohľadmi do očí snažia presvedčiť o pravdovravnosti.

...aj na celom tele

Ako už bolo povedané, lož je stres. A mnoho ľudí sa v strese
viac potí. Aj to môže byť znakom sprevádzajúcim lož. Zaujímavý je tiež relatívne častý úkaz, kedy telo hovorí niečo iné ako ústa - pri lži sa môžeme stretnúť s tým, že dotyčný hlavou kýve alebo naopak krúti v rozpore s tým, čo hovorí. Pri lži bývajú ľudia tiež často nervózni, takže sa hrajú napríklad s gombíkmi, potrebujú zabaviť ruky. Ľudia, ktorí práve nehovoria pravdu, majú tendenciu sa od vás pri rozhovore odkláňať miesto priateľského nakláňania a približovania pri úprimnom rozhovore. Podobne funguje aj zlyhanie zrkadlenia, teda moment, kedy protistrana prestane napodobňovať vaše gestá, čo je bežné pri komunikácii ľudí, ktorí sú si navzájom sympatickí. Časté je aj abnormálne odkašliavanie a prehĺtanie na zvlhčenie vyschnutého hrdla.

Gestikulácia pri klamaní je kapitola sama o sebe. Klamári majú väčšinou ťažkosti robiť takzvané otvorené gestá, ktoré sú normálne v bežnej komunikácii. Rovnako tak málokedy ukazujú prstom, nesedávajú si do pohodlných a uvoľnených póz, často pohyb rukami takmer chýba.

Lož spoznáte z reči

Či už ide o tón hlasu alebo samotnú výpoveď. Ak dotyčného poznáte, všimnete si, či hovorí pomalšie alebo rýchlejšie,
než je pre neho typické, či náhodou nemá hlas vyšší alebo nižší. Vo výpovedi skúsených klamárov sa to len hemží detailmi. Zaujímavé sú aj netypické a neadekvátne emocionálne reakcie aj samotné odpovede. Moc rýchlo, moc váhania, moc čohokoľvek...? Možno je to lož. Zaujímavé je, že pri dopytovaní sa na otázky pravdovravný človek nemá problém, kdežto ten, ktorý klame, ide buď do neprimeranej obrany, alebo rovno do útoku. Tiež sa často snaží používať zdržiavacie taktiky alebo taktiky na odvedenie pozornosti. Môže ísť napríklad o opakovanie otázok, slov, chytanie za slovo, sarkazmus atď. Tiež veľmi často menia témy, prípadne vďačne prijmú novú tému, s ktorou prídete vy.

Všetky uvedené znaky lži samozrejme o lži svedčiť môžu, ale nemusia. V mnohých prípadoch, kedy by ste lož očakávali, je druhá osoba iba nervózna alebo hanblivá. O potenciáli lži vám veľa napovie aj povesť dotyčnej osoby, nezískala si ju predsa len tak bezdôvodne. Ak vyložene potrebujete u niekoho odhaliť lož, bude to vyžadovať dôkladnú prípravu. Môžete si otestovať pravdovravnosť náprotivku napríklad tým, že sa ho budete vypytovať na otázky, na ktoré odpoveď poznáte, môžete si príbeh, na ktorom sa vám niečo nezdá, nechať porozprávať znova atď.

Avšak nikto neklame bez dôvodu. A ako sme písali v úvode, pravdu niekedy poznať vlastne nechceme. Ale na odhalenie lži nám ten „divný pocit“ stačí. A potom už je len na nás, či pátrať budeme, alebo nie.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku