Zobraziť přihlasovací formulár

7 netradičných možností využitia citrónov

  • Publikované:
7 netradičných možností využitia citrónov

 

Citróny sú veľmi podceňované ovocie. Obsahujú veľké množstvo kyseliny citrónovej, vitamíny A a B, vápnik, horčík, zinok, draslík, fosfor a železo. Ich šťavu alebo nastrúhanú kôru používame na varenie, pitie, pečenie... ale citróny sa dajú využiť aj inak! Vďaka svojim unikátnym vlastnostiam citróny prirodzene pomáhajú nášmu telu i zvonku. Pýtate sa ako?

1. Citrón ako dezodorant

Stačí odrezať hrubšie koliesko citróna a miernym tlakom potrieť pokožku v podpazuší. Citrónová šťava pôsobí antibakteriálne a upokojí pokožku, takže ak vás trápia začervenané vyrastajúce chĺpky, môže byť citrónový dezodorant riešenie presne pre vás.

2. Citrónová šťava pre vaše pery

Naneste si pred spaním citrónovú šťavu na pery (a snažte sa ju neoblizovať). Cez noc dostanú vaše pery potrebnú hydratáciu, ale aj výživu, takže ráno budú ako nové. Ideálne pre všetkých, ktorí trpia suchými perami a popraskanou kožou. Pozor ale na hlbšej praskliny - citrónová šťava v nich bude štípať!

3. Zosvetlenie kože

Citrónová šťava prírodne zosvetľuje pleť. Použite ju napríklad v podpazuší, na kolenách alebo lakťoch, aby ste vyrovnali farbu kože.

 

4. Starostlivosť o pokožku

Naneste sprejom alebo pomocou vatového tampónu citrónovú šťavu pred spaním na tvár. Pozor na oči! Vaša pleť dostane potrebnú výživu, ale vďaka väčšiemu množstvu mazových žliaz ju (na rozdiel od iných častí tela) citróny nezosvetlia. Vyvarujte sa kontaktu s očami, buďte pri aplikácii opatrní! Rovnako tak si dajte pozor na slniečko. Ak sa s citrónom na tvári vystavíte slnečnému žiareniu, efekt zosvetlenia sa určite prejaví.

5. Odstráňte upchaté póry

Môžete využiť buď masku z citróna a jedlej sódy
, alebo samotný citrón. Naneste na oblasť nosa a líc citrónové "mäso" (roztlačenú dužinu) a nechajte pôsobiť zhruba desať minút. Potom opláchnite a je to!

6. Citrón ako starostlivosť o nechty

Citrónová šťava v kombinácii s dvoma lyžičkami olivového oleja dopraje vašim nechtom všetko, čo potrebujú. Naneste na nechty a nechajte pôsobiť aspoň pol hodiny. Kombinácia účinných látok vaše nechty posilní, vyživí, pomôže odstrániť farebné rozdiely aj ryhy.

7. Prírodné zosvetlenie vlasov

A konečne si pomocou citrónovej šťavy môžete krásne, prirodzene a bez poškodenia o pár tónov zosvetliť vlasy. Naneste si citrónovú šťavu na pramienky vlasov a vystavte sa na čo najdlhšie slniečku. Vlasy získajú svetlejší odtieň i výživu! Takže sa nemusíte báť, že si vlasy poškodíte.

Máte vyskúšané? Používate citrón tiež nejako inak ako len na varenie a do čaju? Aké sú vaše skúsenosti, máte tip, k čomu všetkému sa dá zázračné ovocie využiť?

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku