Zobraziť přihlasovací formulár

Chráňte pred chlórom pokožku aj vlasy

  • Publikované:
Chráňte pred chlórom pokožku aj vlasy

Chlór je veľmi užitočný prvok, ktorému môžeme vďačiť za mnoho, vďaka jeho schopnosti likvidovať baktérie. Lenže... je to trošku dvojsečná zbraň, pretože jeho schopnosť ničiť baktérie a vírusy znamená agresivitu aj ku človeku. Kde je chlóru najviac a čo môže spôsobiť? Ako si chrániť kožu a vlasy?

Chlórovaná voda nemusí spôsobovať problémy len, keď ju pijeme. Aj v kontakte s väčšou či menšou koncentráciou chlóru vo vode trpí naša pokožka aj vlasy.

Chlór z pokožky ľudského tela zmýva jej prirodzenú ochranu, tukový film, ktorý nás chráni pred útokmi zvonku. Aj preto, že je obnažená, nás môže koža po návšteve napríklad bazéna svrbieť, páliť alebo sa na nej dokonca môže prejavovať podráždenie a sčervenanie. Vlasy sa zase pôsobením chlóru, ktorý im berie ochranu, vysušujú, sú lámavejšie.

Kde je chlóru najviac

Nikoho neprekvapí informácia, že vodu s najväčšou koncentráciou chlóru majú
verejné bazény a kúpaliská. Tam je množstvo baktérií dané samozrejme množstvom ľudí, ale aj teplotou vhodnou na ich množenie.

Druhý spôsob, ako sa dostávame do kontaktu s chlórovanou vodou, je obyčajne
v kúpeľni. Kohútiková voda obsahuje väčšie či menšie množstvo chlóru, a to v závislosti na sezóne. V lete je v kohútikovej vode chlóru viac, pretože teploty rastú a tým aj prostredie na množenie baktérií. Pri kúpaní alebo sprchovaní si treba uvedomiť, že koža nie je len tak nejaký obal, je to bariéra, ale priepustná. Takže sa cez ňu do tela dostáva všetko možné, vrátane chlóru.

Ako sa chrániť?

Bazény a kúpaliská.

  • Pred vstupom do bazénu sa osprchujte. Poznáte túto ceduľku? Áno, je to ohľaduplné, správne a mali by sme to robiť všetci. Ale! Rozhodne nepoužívajte mydlo. Ideálne totiž je sa pár minút pred vstupom do sprchy natrieť vodeodolným opaľovacím krémom. A k očiste potom použiť len obyčajnú tečúcu vodu.

  • Rozhodne si nezabudnite namočiť vlasy. Vlasy sú pórovité, takže ich aj obyčajná voda môže pred tou chlórovanou ochrániť. Ale ak chcete urobiť úplné maximum, naneste na vlasy po celej ich dĺžke účinný kondicionér. Nemusí ho byť veľa, stačí zmes s vodou, ale tým máte istotu, že chlór ich štruktúru a zdravie nezničí.

  • Chcete si byť istí? Zvážte kúpaciu čiapku. A neuvažujte o nej ako o niečom, čo sa hodí na aqua aerobik, pre seniorov, ale skôr, ako niečo, čím môžete podčiarknuť štýlový „plavkový outfit“. Slnečné okuliare mačacieho tvaru a krásny retro look je na svete.

  • Po kúpaní sa rozhodne osprchujte a tentoraz použite ako mydlo, tak následnú starostlivosť v podobe hydratačných krémov. Ak ste na vlasy naniesli kondicionér, stačí ho tečúcou vodou spláchnuť, ak nie, umyte vlasy úplne ľahučko troškou šampónu a kondicionér nechajte pôsobiť čo najdlhšie (aspoň tri minúty).

Doma

  • Netreba panikáriť. Pri bežnom sprchovaní alebo kúpaní ešte pravdepodobne nikto na následky negatívneho pôsobenia chlóru neutrpel veľkú ujmu. Jediné, na čo je potrebné brať ohľad, je jeho väčšia koncentrácia v letných mesiacoch. Tým, že telo vystavujeme tiež viac chémii práve na kúpaliskách, je dobré si ho aspoň doma odpustiť.

  • To zariadite tak, že sa budete sprchovať kratšiu dobu a v tak chladnej vode, akú len znesiete. Čím je voda teplejšia, tým viac sa v nej tvoria baktérie, tým pádom potrebuje viac dezinfekcie. Ak zmeníte pomer teplej a studenej vody v prospech studenej, nielen, že sa budete starať o svoju pokožku, ale tiež môžete účinne bojovať proti úzkosti a depresii.



Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku