Zobraziť přihlasovací formulár

Rebarbora

  • Publikované:
Rebarbora

 

Príjemne kyselkavá chuť a blahodarné účinky na ľudský organizmus. To je rebarbora. Používa sa ako ovocie, ale ide o zeleninu. A jej sezóna práve začala.

Pre kuchynské spracovanie sa používajú zdužinatelé stonky. Bývajú tmavo červené a zelené, podľa odrody. Dôležité je stonky zbaviť silnej hornej vrstvy. Výborne ich olúpete pomocou malého ostrého nožíka alebo škrabky. Potom môžeme pokračovať v príprave a rebarboru tepelne spracovať. Listy, ktoré vyzerajú trochu ako lopúchy, sa v kuchyni nepoužívajú.

Kvôli vysokému obsahu kyseliny šťaveľovej nie je vhodná konzumácia surových stoniek. Stačí ich len chvíľu povariť v ľahko ocukrovanej vode. Vodu vylejeme, ďalej ju už nepoužívame. Surová rebarbora môže spôsobovať žalúdočné problémy a podráždenie čriev.

Aj keď máte rebarboru radi, tak práve kvôli kyseline šťaveľovej by ste ju nemali jesť častejšie ako dvakrát týždenne. Ľudia, ktorí majú žlčníkové či močové kamene by ju nemali jesť vôbec.

Rebarbora má svoje pozitívne účinky. Ničí škodlivé mikroorganizmy, prospieva krvnému obehu a je močopudná. Obsahuje i menšie množstvo vitamínu C, provitamín A a vitamín B, vápnik a draslík, horčík a fosfor.

Z rebarbory môžeme pripraviť vynikajúci kompót. Na tento účel ju môžeme kombinovať napríklad s malinami, jahodami, kiwi či ananásom. Rovnako tak z nej môžeme vyrobiť chutnú marmeládu. Na tieto účely sa hodí predovšetkým kombinácia s jahodami.

Rebarboru môžete použiť aj do závinu, namiesto jabĺk a do akéhokoľvek múčnika na plech.

Kto chce rebarboru pestovať doma na záhrade, tak si musí zohnať aspoň jednu stopku i s koreňmi. Ten sa musí zasadiť do zeme, ktorá je vyživená hnojom, prípadne kvalitným kompostom. Potrebná je hojná zálievka a raz alebo dvakrát ročne prihnojenie. Ideálne je domáci kompost alebo kravský hnoj. Vzhľadom k tomu, že budete rebarboru konzumovať, snažte sa vyhnúť chemickým hnojivám.

Rebarbore svedčí tienisté, vlhké miesto. Nie je nutné ju presádzať, na jednom mieste vám môže plodiť roky a roky.

 

Jednoduchá rebarborová bublanina
3 vajcia
1 hrnček kryštálového cukru
1 hrnček šľahačky
2 hrnčeky polohrubej múky
1 prášok do pečiva
rebarbora
cukor na posypanie povrchu koláča

Postup
Vajcia zmiešame s cukrom (použijeme pri tom metličku), pridáme šľahačku, múku a prášok do pečiva. Plech vyložíme papierom na pečenie a cesto naň vylejeme.

Rebarboru ošúpeme a nakrájame na kúsky, ktoré naukladáme na cesto. Celý koláč som pre istotu posypala cukrom, pretože rebarbora bola dosť kyslá.

Pečieme pri 180 ° C 20 minút.
 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku