Zobraziť přihlasovací formulár

Na strie prírodne

  • Publikované:
Na strie prírodne

Strie sú viditeľné šrámy na povrchu kože, typicky sa objavujú na bruchu, kolenách, bokoch, zadku, prsiach a tricepsoch. Naša koža má v sebe látku zvanú elastín, ktorá zaisťuje jej pružnosť. Avšak len do istej miery. Akonáhle vyrastieme (či už do výšky, alebo do šírky) moc rýchlo, kože proste popraská. A objavia sa fialové povrchové jazvy, ktoré časom vyblednú do bielostriebornej farby. Ak sa ich chcete zbaviť, respektíve zmierniť ich viditeľnosť, máme pre vás tipy na ovocie, zeleninu a prírodné produkty, ktoré vám s náročnou úlohou pomôžu.

Zemiaková šťava

Rovnako, ako vám pomôže s
kruhmi pod očami, vie pôsobiť aj na strie. Je totiž plná vitamínov a minerálov, ktoré pomáhajú telu v regenerácii a hojení rán. Nakrájajte zemiaky na hrubšie plátky a nimi masírujte postihnuté miesta aspoň po dobu 10 minút (ona totiž pomáha aj mechanická masáž). Po dokončení masáže nechajte šťavu pôsobiť aspoň 5 minút a opláchnite.

Citrónová šťava

Ako už vieme,
citrón sa dá využiť všelijako. Okrem iného je to prírodný zosvetľujúci prostriedok. Alfa hydroxylové kyseliny pomáhajú odstrániť odumreté bunky, čím proces eliminácie strií urýchľujú (pôsobí vlastne ako chemický peeling). Jednoducho rozkrojte citrón napoly a masírujte ním postihnuté miesta. Potom nechajte pôsobiť aspoň 15 minút a opláchnite teplou vodou.

Aloe vera

Sama o sebe si získala slávu ako extrémne účinný prírodný prostriedok napomáhajúci hojenie a regeneráciu tkanív. Nabitá vitamínmi a s chladiacim efektom vám krásne pomôže od strií. Postup je vlastne identický, odstrihnite niekoľko listov, podľa plôch ich môžete pozdĺžne rozrezať napoly, dužinu vmasírujte do kože a nechajte aspoň 10 minút pôsobiť.

Kakaové maslo

Pokožku neuveriteľne hydratuje, vyživuje, zvyšuje jej pružnosť a podporuje cirkuláciu krvi. To všetko sa v boji proti striám hodí. Viditeľne strie zmierňuje. Masírujte troškou kakaového masla popraskanú kožu dvakrát denne a do zhruba troch mesiacov uvidíte viditeľný rozdiel.

Vaječné bielky

Vaječné bielky obsahujú veľa rôznych typov proteínov, ktoré zdraviu a regenerácii pokožky extrémne prospievajú. Ale neobsahujú len bielkoviny, ale aj kolagén. Jednoducho oddeľte bielky, vyšľahajte ich do snehu a ten potom naneste na strie. Nechajte pôsobiť aspoň 15 minút a opláchnite teplou vodou. Dôkladne.

Cukor

Biely cukor je prírodný peeling, ktorý extrémne prospieva pokožke. Zmiešajte lyžičku bieleho cukru s lyžicou mandľového oleja. Masírujte zmesou pokožku každý deň vždy pred sprchovaním. Výsledky uvidíte už po mesiaci!

Lucerna siata

Táto nedocenená rastlinka je plná aminokyselín, bielkovín a vitamínov E a K. To všetko podporuje zdravie pokožky. Skúste si vytvoriť také lucernové „pesto“ - zmiešajte ju s olivovým olejom a rozmixujte do tuhšej hmoty. Túto zmes je ideálne vmasírovávať do pokožky aspoň trikrát denne, ale výsledky sa dostavia už počas prvého mesiaca.

Olivový, ricínový a Tea Tree olej

  • Ricínový olej naneste na partie so striami, zabaľte ich do potravinovej fólie a skúste zahrievať (termofor, fén...). Nechajte pôsobiť aspoň dvadsať minút.

  • Olivový olej do pokožky vmasírovávame, potom je potrebné nechať ho pôsobiť pokojne hodinu. A zmývať šetrne teplou vodou.

  • Tea Tree olej zmiešajte s kokosovým, premasírujte zmesou pokožku a nechajte pôsobiť aspoň 10 minút. Opláchnite teplou vodou.

A čo životný štýl? Proti striám pomáhajú predovšetkým dve veci. Cvičenie a hydratácia. Spevňovaním svalov a preťahovaním pokožky dochádza k prirodzenejšiemu formovaniu tela, takže koža na kritických partiách nie je toľko namáhaná. Ideálny šport na prirodzené tvarovanie postavy je plávanie. A keď už sme pri tej vode... tú telo potrebuje predovšetkým zvnútra. Hydratácia udržuje pokožku vyživenú, dáva jej možnosť detoxikácie a podporuje jej pružnosť. A aké sú znamenia, že nepijete dostatok vody?

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku