Zobraziť přihlasovací formulár

Ako horieť, ale nevyhasnúť alebo Pozor na syndróm vyhorenia

  • Publikované:
Ako horieť, ale nevyhasnúť alebo Pozor na syndróm vyhorenia

Poslednou dobou som strašne vyčerpaná, nie je to fyzická únava, ale psychické vyčerpanie. V zamestnaní sa na mňa hrnie kopa práce, mám pocit, že sa z toho zbláznim. Nebaví ma nič, nechce sa mi nič, ku všetkému sa musím prehovárať. Nemám chuť jesť, nemôžem spať, zaspím tak na tri hodiny pred zazvonením budíka. Cítim sa vyšťavená ako citrón, nič ma neteší...“. Ak sú vám tieto slová povedomé, nech už sú vaše vlastné, alebo ich počúvate od svojich blízkych, spozornite. Môže sa jednať o syndróm vyhorenia.

Ten, ktorý vzniká z dlhodobého pracovného stresu a často prerastá do vážnej psychickej choroby, ako je depresia či chronická únava. Je úplne zásadné rozpoznať prvé príznaky čo najskôr a urýchlene podniknúť kroky, ktoré zastavia vaše trápenie a pomôže vám prežívať zase naplnený, kvalitný život. Spoznajte nepriateľa menom
syndróm vyhorenia.

Burn out syndrome

Syndróm vyhorenia (anglicky burn out syndrome) je psychický stav, popisovaný ako naprosté vyhorenie, vyhasnutie. Od depresie a únavy sa líši tým, že sa spočiatku týka výhradne záležitostí spojených s profesionálnym životom. Prvým dôležitým signálom sú pochybnosti o zmysle vašej práce.

Kto je v ohrození

Všeobecne sa má za to, že syndrómom trpia ľudia v pomáhajúcich profesiách, kde je náplňou práce komunikácia s ľuďmi a ďalej v pozíciách, kde človek vykonáva stereotypný druh činnosti.

Ide najmä o tieto profesie:

  • učitelia

  • zdravotné sestry

  • lekári (najväčší výskyt je u zubných lekárov)

  • sociálni pracovníci a ďalšie pomáhajúci profesie

  • policajti

  • psychológovia

  • pracovníci v zákazníckych centrách

  • manažéri

  • novinári

  • architekti

  • mamičky na materskej dovolenke

4 fázy procesu vyhorenia

Asi sa vám nestane, že sa z absolútneho nadšenia a pocitu profesionálnej sebarealizácie raz ráno prebudíte do čierneho smútku a absolútnej stagnácie. Vyhorenie prebieha pomaly a postupne, najčastejšie v týchto štyroch fázach:

  1. Nadšenie - milujete svoju prácu, nepotrebujete žiadne ďalšie koníčky, vaše povolanie vás úplne napĺňa.

  2. Frustrácia - stále usilovne pracujete, ale máte dojem, že vašich povinností pribúda a vy nejako nestíhate, navyše začínate pochybovať nad zmyslom vašej práce.

  3. Apatia - váš pocit, že niečo musí byť urobené, nahrádza presvedčenie, že je to vlastne všetko jedno. Dráždi vás interakcia s inými ľuďmi, bývate popudliví a všetko vás obťažuje. Strácate záujem o akúkoľvek činnosť, pridružuje sa únava a celkové vyčerpanie a pocit totálnej osamelosti.

  4. Problémy sa zo psychickej roviny prenášajú do tej fyzickej, takže prichádzajú poruchy spánku, depresie a úzkosti, poruchy sústredenia a pamäti, svalové napätie, zvýšenie krvného tlaku a celkovo slabá imunita organizmu.

Liečba

  • Dôležitým predpokladom úspešnosti vyliečenia syndrómu vyhorenia je ochota sa o seba starať v zmysle prevencie stresu.

  • Uvedomte si, že „nielen prácou je človek živý“ a spomeňte si na svoje koníčky, už dávno zapadnuté prachom.

  • Zavolajte svojim priateľom a dohodnite si s nimi schôdzku. Nebojte sa im zveriť so svojimi problémami, sociálna sieť môže byť vo vašej situácii zároveň sieťou záchrannou.

  • Odpočívajte, naučte sa relaxovať a pravidelne sa pohybujte, najlepšie vonku. Bicykel, korčule alebo bežecké topánky vás prenesú do iného sveta a endorfíny, získané pohybom, sa postarajú o to, aby sa vaše pracovné starosti rozplynuli.

Zatvárať sa doma so svojimi problémami a trápiť sa tým, že je zajtra zase pracovný pondelok, je spoľahlivá cesta do pekiel.

  • Existuje zvláštne slovo, ktoré vám pomáha strážiť vaše hranice, a tým je slovo NIE. Ak dáte sami seba na svoje miesto, vaše NIE vám pomôže zbaviť sa stresu a frustrácie z nadbytočného preťažovania.

  • V práci pomáha spolupracujúce a nesúťaživé prostredie, rovnako ako dostatočné osvetlenie, teplota a pohodlie pri práci. Ak máte chápajúceho šéfa, jeho pozitívny prístup mnohé uľahčí. Ak nie, uvažujte o zmene miesta alebo profesie.

Tieto odporúčania fungujú súčasne ako preventívne opatrenie. Ak však vaše príznaky ukazujú na tretiu alebo štvrtú fázu choroby, nebojte sa osloviť psychológa alebo psychiatra. Navrhne vám postupy a poskytne potrebnú podporu pri zvládaní stresových situácií, napríklad pomocou behaviorálnej metódy. Niekedy však syndróm vyhorenia slúži ako znamenie STOP vo vašom živote, ktoré vám hovorí, zastav sa, zamysli sa a začni sa starať konečne sám o seba. Možno, že zmena profesie bude len jedna z mnohých ďalších zmien vo vašom živote.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku