Zobraziť přihlasovací formulár

Čo ste o koži ešte nepočuli

  • Publikované:
Čo ste o koži ešte nepočuli

Koža, pleť, pokožka. Všetky nás zaujímajú informácie o tom, ako sa zbaviť vrások, alebo aspon oddialiť ich tvorbu, alebo ako zakryť tmavé škvrny na tvári a rukách, ako sa zbaviť akné. Iste ste ale nerozmýšľali o koži ako celku. Že je to najväčší orgán nášho tela (meria 1,6 - 1,8 m2), to ste počuli od čias školy snáď 100 x. Určite však nepoznáte presný psí ekvivalent jeho hmotnosti. Znie to bláznivo? Poďte sa s nami dozvedieť viac.

Vaša koža váži rovnako ako mops

Áno, pes tohto populárneho plemena váži 9kg a to je približne toľko, ako váha kože dospelého človeka. A väčšinu tejto hmotnosti, asi 50 - 70% tvorí voda. To je hlavný dôvod, prečo je hydratácia pekelne dôležitá pre váš mladistvý vzhľad. Takže piť pravidelne, skôr po malých dávkach a mazať hydratačnými krémami.

Keratínová ochrana

Každú minútu sa vaše telo zbaví 30 000 mŕtvych buniek, čo znamená asi 4 kg ročne. Nové bunky sa totiž tvoria v spodných vrstvách a časom stúpajú na povrch tela. Postupne sa plnia keratínom, vďaka ktorému sú bunky tvrdšie a tak môžu plniť svoje dôležité poslanie, totiž ochranu proti prieniku vírusov, baktérií a iných cudzích organizmov do tela. Mimochodom, šupinky mŕtvej kože tvoria až 50% domácej špiny.

Okolo očí ako papier

Očné viečka, uši, u mužov koža na časti penisu, to všetko sú miesta, kde je koža tenká ako 3 vrstvy papiera. Bohužiaľ však neobsahuje žiadne folikuly, ktoré by zabezpečovali jej premasťovanie a tak jej musíte pomáhať vy. Používaním špeciálnych krémov jej dodávajte pravidelne výživné látky a toľko potrebnú hydratáciu. Najsilnejšiu vrstvu tvorí vaša koža na chrbte, dlaniach a chodidlách, teda tam, kde je najviac namáhaná.

Každá druhá je citlivá

Vaša pokožka obsahuje viac ako 11 miliónov ciev. U niektorých ľudí sú zreteľnejšie, pleť sa potom prejavuje začervenaním. Z dermatologických výskumov vyplýva, že 50% žien označuje svoju pleť za citlivú alebo precitlivelú. Ak je to aj váš prípad, oplatí sa starostlivo sledovať zloženie výrobkov a vyhnúť sa tým s pridanými konzervantmi, naopak hľadajte produkty s obsahom látok získaných z ovsa a z maliníka. Tie totiž posilňujú kapilárne steny a upokojujú možný zápal a s ním spojené začervenanie. Alebo sa spoľahnite na prírodu, či už použitím kokosového alebo avokádového oleja. Podráždenú pleť vám krásne upokojí
relaxačný ovsený kúpeľ:

  1. zaveste na dvere kúpeľne nápis „Neklopať, nerušiť, odpočívam.“

  2. do kúpeľa s teplou vodou vložte plátenné vrecúško, naplnené ovsenými vločkami

  3. pre väčšie uvoľnenie pridajte hrnček jablčného octu alebo pár kvapiek esenciálneho oleja - napríklad levanduľového

  4. opatrne sa ponorte a užite si čas len pre seba spolu s dobrou knižkou alebo časopisom, najmenej však 20 minút

Vôbec sa neumývajte

Ak chcete mať kožu v skvelej forme, skúste nasledovať vedca Davida Whitlock z Bostonu, ktorý sa už 12 rokov neumýval a napriek tomu nepáchne a je úplne zdravý. Postupne si totiž na svojom tele vypestoval prospešné baktérie rodu Nitrosmonas, ktoré likvidujú odpadové látky iných baktérií a pritom svojou prítomnosťou obmedzujú výskyt tých škodlivých. David si 2x denne strieka telo sprejom s obsahom týchto baktérií a viditeľnú špinu obmýva vlhkou špongiou. Tento pokus môže síce vyzerať zvláštne, ale jeho výsledky by mohli byť užitočné napríklad pre ľudí, ktorých trápia ťažké a dlhodobé kožné choroby.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku