Zobraziť přihlasovací formulár

Zdravé nealko? Domáce ľadové čaje!

  • Publikované:
Zdravé nealko? Domáce ľadové čaje!

V nadchádzajúcich horúcich dňoch budete vy aj vaše dieťa potrebovať dostatočne piť. Niekedy ale naši potomkovia obyčajnú vodu odmietajú a túžia po sladených nápojoch, ktoré však obsahujú veľké množstvo cukru alebo dokonca umelých sladidiel. My pre vás máme zdravú variantu - domáce ľadové čaje. Sú chutné a zdravšie ako kupované.

Základom každého dobrého ľadového čaju je kvalitný čaj. Najlepšie je použiť čierny čaj, ktorý sparíme vriacou vodou. Pozor na dĺžku lúhovania, čierny čaj nikdy nelúhujte dlhšie ako 5 minút. Pripravený čaj nechajte dobre vychladiť. Tento proces môžete urýchliť pridaním pár kociek ľadu, ale až po uplynutí doby lúhovania.

Pre sladký život

Doprajte si pôžitok z osladeného čaju. K osladeniu a zároveň ochuteniu sa výborne hodia prírodné sirupy ako je napr. datľový, agávový a pod., ak im neholdujete, siahnite po stévii. Ale pozor na jej horkastú chuť! Radšej si pomer vopred odskúšajte na malom poháriku s vodou.
Čaj tiež výborne dochutia domáce sirupy, vyskúšajte bazový alebo malinový.

V horúcich letných dňoch dokonale osvieži ľadový čaj s limetkami alebo citrónom a lístkom mäty. Do takto ochuteného čaju použite na osladenie trebárs trstinový cukor.

Deťom chutia čaje ovocné, tak im ich môžete pripraviť doma len s pomocou mixéra. Buď zvoľte čaje z jedného druhu ovocia alebo namixujte druhov viac. Tu máme pre vás jeden jednoduchý recept:

Broskyňový ľadový čaj

Na 1 liter potrebujeme:
4 broskyne
800 ml čaju
med / sušená datľa
ľad

Broskyne olúpeme a rozkrájame, vložíme ich do mixéra a rozmixujeme s 50 ml vody. Ak nechceme použiť med alebo iné sladidlo, povaríme vo vode jednu rozkrájanú datľu po dobu piatich minút a až potom rozmixujeme s broskyňami. Takto pripravenú zmes nalejeme do džbánu, zalejeme vychladeným čajom a ľadom. Vložíme do chladničky alebo ihneď podávame.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku

dlabik 9. 8. 2015, 16:53
(pes)