Zobraziť přihlasovací formulár

Ako chudnúť cez leto

  • Publikované:
Ako chudnúť cez leto

...a nepribrať ani na dovolenke? Leto je obdobie, kedy chceme byť čo najviac vo forme. Ale nie nadarmo sa hovorí, že je ľahšie sa do formy dostať, než v nej zostať. Ak sme sa dostali do štádia, kedy sme so svojou postavou plus mínus spokojní, možno sme sa nechali uchlácholiť presvedčením, že to tak zostane navždy. Ale leto má pre nás veľa nástrah, ako sa im vyhnúť? A ako cez leto napríklad aj pokročiť v dosahovaní vysnívaného cieľa?

Naše telo sa prispôsobuje našej stravovacej a pohybovej rutine a zvyklostiam. Keď ich zmeníme, zmení sa naša postava. Keď sa k nim vrátime... postava bude nasledovať. V lete sa všetkým trošku uvoľní režim, takže sa ľahko poddáme jeho nástrahám. Na čo si dávať pozor, čo z leta využiť?

Vypnite televízor a počítač. A to z dvoch dôvodov. Tým prvým je, že po zvyšok roka už vonku tak pekne nebude. Ak pri počítači alebo na tablete trávite svoj voľný čas, bude rozhodne lepšie ísť von, nemyslíte? A rozhodne ich vypnite, ak jete. Rozptýlená pozornosť bude mať za následok fakt, že zjete viac, pretože nebudete toľko vnímaví na signály sýtosti.

Pite opatrne. Samozrejme máme na mysli alkohol. Otvorené záhradky, dlhé a teplé večery, spoločnosť rodiny a priateľov, dovolenka. To všetko zvádza k násobne vyššiemu popíjaniu alkoholických nápojov, než chladná zima alebo sychravá jeseň. Či už ide o pivo, víno, strik alebo obľúbené miešané nápoje, v lete sa jednoducho vypije viac alkoholu, tým pádom tiež prijme omnoho viac absolútne neužitočných kalórií.

Nezanedbávajte spánok. S dlhými dňami sa zdá, že sme dostali darom niekoľko hodín denne navyše. Nedostali, deň má stále 24 hodín, aj keď svetlo je oveľa dlhšie. Ak máte vo zvyku chodiť spať o desiatej hodine večer a odrádza vás len to, že sa vonku ešte len stmieva, a tak „by bola ešte škoda ísť do postele“, pokúste sa si spánok neskracovať. Je pravda, že viac slnečného žiarenia dodáva telu viac energie a človek v lete nepotrebuje toľko „hibernovať“ než v zime, ale to neznamená, že z ôsmich hodín vám zrazu bude dlhodobo stačiť šesť. A nedostatok spánku je jednou z nenápadných príčin priberania na váhe.

Vyhýbajte sa výrobkom s umelými sladidlami. Tie totiž (zvlášť v kombinácii s alkoholom) môžu spôsobovať nadúvanie a pocit nafúknutého brucha. A to sa nám v lete do plaviek zas tak úplne nehodí. Predovšetkým ide o diétne nápoje. Čím viac prírody sa budeme držať, tým lepšie urobíme.

Zvážte kávu. Kofeín zrýchľuje metabolizmus, takže nám pomáha spaľovať kalórie. Ale v lete tiež zapríčiní to, že sa budeme o trošku viac potiť. Ak v lete pijeme kávu, je extrémne dôležité dodržiavať pitný režim a telo dostatočne hydratovať. A keďže sú ľadové varianty v teple veľmi lákavé, doprajte si, ale nezabúdajte na vodu!

Kofeín vie vo väčšej miere spôsobovať aj bolesti hlavy. V obmedzenom množstve pomôže, zvlášť ak nimi trpíte v dôsledku nízkeho tlaku, ale vo väčšom množstve nám môže pomerne znepríjemniť život. Naozaj preto v kombinácii s kofeínom nezanedbávať dostatočný príjem tekutín.

Cvičenie modifikujte, nevynechávajte. Leto, to zvádzajúce obdobie, kedy sme presvedčení, že pár dní, týždňov a čo, trebárs aj nejaký ten mesiac bez cvičenia predsa nie je žiadny problém. Nejde ani tak o to, čo sa s naším telom za tú dobu stane, ale skôr o to, čo sa stane s našou hlavou. Strata motivácie a upustenie od rutiny je totiž tá najhoršia prekážka, ktorú si môžeme sami položiť. Pokojne aktivity len vymeňte za niečo, čo sa vám v lete bude robiť príjemnejšie, ale nevynechávajte.

Nebojte sa potu. I keď to nemusí byť vždy najpríjemnejšie, pot je zdravý. Nielen, že zbavuje telo škodlivých látok, ale zároveň ho ochladzuje. Pot je dôležitou súčasťou našej termoregulácie, preto by sme v lete nemali toľko používať antiperspiranty, ako skôr dezodoranty. A nebojte sa potenie podporiť - v teple organizmus všeobecne lepšie a rýchlejšie spaľuje, pretože nemusí vynaložiť toľko energie na potrebné primárne zahriatie tela.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku