Zobraziť přihlasovací formulár

Ako na/učiť deti zdravo jesť

  • Publikované:
Ako na/učiť deti zdravo jesť

Deti nemilujú zeleninu o nič viac alebo menej ako zmrzlinu alebo lízatko. To, čo určuje ich vzťah k strave, je takmer úplne v rukách rodičov. Je to najbližšie okolie, od ktorého deti získavajú skúsenosti spojené s jedlom. Tým, že si na niečom pochutnávate, im dávate jasný signál, že je to dobré a mali by to tiež skúsiť. Deti budú s chuťou napodobňovať vaše stravovacie návyky. Najlepšou príležitosťou na to, aby si zamilovali zdravé jedlo, je práve spoločné rodinné stravovanie. Okrem toho, že im bude chutiť, si pri príprave užijete veľa zábavy a oni sa niečo nové naučia. Prinášame vám pár nápadov, ako na to.

Pravidelná strava, vyrovnaný pomer bielkovín, sacharidov a tukov, zdravé raňajky, na pitie pramenitá voda a k tomu veľa pohybu na zdravom vzduchu. To bývajú pevné rozhodnutia nastávajúcich mamičiek, ktoré sa už tešia, ako svojmu zlatíčku budú pripravovať samé zdravé veci. Ony samy sa v otázkach zdravej stravy obstojne orientujú, raňajkujú ovocné
smoothies so semienkami, večerajú zdravé bielkoviny a cítia sa výborne. Potom sa bábätko narodí a než sa spamätáte, nastáva čas na pevnú stravu. A tu nastupujú „zaručené“ rady babičiek a svokier. Trebárs taká papka, počuli ste o nej? Je to na masle opražená krupica zaliata mliekom a uvarená na kašu - proste „varila myšička kašičku, potom s ňou betónovala cestičku“.

Tak takto radšej nie. Ak chcete, aby aj váš potomok prešiel na zdravú a prínosnú stravu ľahko a prirodzene, skúste nasledovať našich
10 odporúčaní, ako naučiť deti zdravo jesť.

1. Začnite čo najskôr

Deti získavajú svoje stravovacie návyky už veľmi skoro. Od doby, kedy sú schopné jesť polotuhú stravu, môžete im ponúknuť zeleninu. Poháre s výživou si nechajte na mimoriadne situácie, niekedy totiž obsahujú pridaný cukor alebo soľ. Podávajte deťom zeleninu len tak, nie ako prílohu k nejakému hlavnému jedlu a už vôbec nepoužívajte vetu: „Keď zješ mrkvičku, dostaneš niečo sladké“. Mrkva (a nielen tá) je sama o sebe sladká, a kým dieťa nespozná silnejšie chute, bude s prirodzenou nasladlosťou zeleniny spokojné.


2. Nechajte ich vybrať

Deti milujú pocit, že sú dôležité. Zapojte ich do vašich nákupov zdravých potravín, hľadajte krásne farby, tvary, nechajte dieťa vyberať zdravé dobroty a nosiť ich v košíku. Rozprávajte sa spolu o vitamínoch a mineráloch, o prínose potravín pre zdravie, krásu a silu.

3. Zapojte deti do prípravy jedla

Spoločné varenie obľúbeného pokrmu je jedna z najčastejších a najpríjemnejších spomienok na detstvo. V kuchyni pri varení sa krásne rozpráva a je to jedna z mála chvíľ, kedy môže byť rodina pohromade a darí sa posilňovať rodinné väzby, mnohokrát už tak krehké. Ak sa dieťa podieľa na príprave večere, je pravdepodobné, že ju potom s chuťou zje.

4. Problematické potraviny schovajte (alebo nekupujte), tie zdravé naopak vystavte

Nečudujte sa, ak dieťa bude chcieť chipsy alebo sušienky, ktoré sladko voňajú z misky na kuchynskom stole. Keď tam budú stopky zeleru alebo kolieska mrkvy, ružičky brokolice alebo kúsky jabĺk, dieťa sa obslúži a môže chrúmať zdravo.

5. Učte sa spoločne nové recepty

Sledujte kuchárske relácie, úprava zeleniny je tak lákavá, že možno ani nevydržíte do konca, len aby ste už mohli variť.

6. Založte si záhradku

Aj keď bývate v malom byte bez balkóna, môžete si pestovať vlastnú zeleninu. Ukážte deťom, ako si vysiať žeruchu na misku s vatou, pestujte bazalku, zapichnite cibuľu do kvetináča s hlinou alebo ponorte koreňom do pohára s vodou a potom len spolu sledujte, ako pučia zelené lístky, ktoré si potom nakrájate na šalát. Ak máte záhradku, je to ešte lepšie, ale ak nie, nezúfajte a rozhliadnite sa po tých susedných a skúste sa opýtať na nejaké prebytky. Možno okrem výpestkov získate aj nových priateľov.

7. Jedzte vonku

Môžete grilovať cukety, paradajky alebo šampiňóny, usporiadať piknik so zeleninovým šalátom alebo si len tak na chleba s maslom nasypať pažítku.

8. Hrajte sa s farbami a tvarmi

Internet je plný nápadov, ako zo zeleniny a ovocia vytvarovať zvieratká, postavičky a vlastne čokoľvek. Inšpirujte sa.

9. Namáčajte

Pripravte lahodné dipy a nátierky na jogurtovom alebo tvarohovom základe, naservírujte ich do krásnych malých mištičiek a dovoľte deťom namáčať si do nich napríklad uhorkové tyčinky. O zábavu aj vitamíny bude postarané.

10. Pripravte šťavu

Ak deti odmietajú jesť ovocie, ponúknite im 100% ovocnú šťavu a k tomu lákavú slamku. Alebo namixujte lahodné smoothie s množstvom ovocia, kvapkou džúsu a trochou jogurtu. Túto kombináciu deti milujú.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku