Zobraziť přihlasovací formulár

Je vám viac ako 35? Tak na tieto veci zabudnite.

  • Publikované:
Je vám viac ako 35? Tak na tieto veci zabudnite.

35 rokov je prelomový vek. Pre ženy aj pre mužov. Prostrední tridsiatnici sú ešte stále mladí ľudia, ale už žiadne „ucha“. U žien nastávajú okolo 35. roku veku hormonálne zmeny, ktoré komplikujú všetko možné, muži by mali byť aspoň na začiatku svojej cesty na vrchol pracovnej kariéry. Je to prelomový vek, kedy na niečo už jednoducho nie je čas ani priestor. Poznáme svoju cenu na profesijnom aj súkromnom poli, máme čím ďalej tým menej kapacít pre kompromisy na úkor vlastného zdravia alebo pohodlia. Akých zvykov by sme sa mali zbaviť?

Porovnávanie sa s ostatnými. Už sme mali dosť času na to, aby sme sa vyvinuli do plnohodnotnej osobnosti. A ako takú musíme chápať výlučnosť seba i ostatných. Porovnávanie nie je efektívne, môžeme získať skreslenú predstavu o sebe samých. Neadekvátne si znížime sebavedomie alebo naopak sa začneme neadekvátne preceňovať. V 35 rokoch už máme každý svoj vlastný kontext. Neporovnateľný.

Rozhadzovanie. Áno, myslíme peňazí. Je prima mať najnovší telefón, najnovšie auto. Je to ale nutné? Možno už je pomaly načase myslieť na budúcnosť. Čo keď... (doplňte čokoľvek by sa mohlo stať) a peniaze nebudú? Už je potrebné myslieť s rozvahou. Myslieť na seba, na deti, na partnera, na rezervy. Pretože človek nikdy nevie.

Nepravidelný spánok.Návyky zdravého spania nie sú len pre úzkostných jedincov a chronicky zaneprázdnených manažérov. Nie je dobré chodiť spať nepravidelne, jednu noc nespať alebo tráviť dni v kofeínovom opojení. Už teraz si zbierate dlh, ktorý bude vaše telo splácať neskôr a možno s poriadnymi úrokmi. Je načase sa upokojiť a uvedomiť si, že aj taká mnohokrát podceňovaná vec, ako je spánok, má vplyv nielen na našu energiu zajtra, ale aj na naše zdravie za niekoľko rokov.

Nie je potrebné uspokojiť každého. Energiu je potrebné deliť nielen adekvátne, ale aj spravodlivo. V určitom veku by sme mali prestať bažit po tom zavďačiť sa každému. Akonáhle si toto uvedomíme, zostane nám oveľa viac energie pre najbližších priateľov, rodinu. Vzťahy už nemeriame kvantitou ale kvalitou.

Čas na pohodlné topánky. Príde vám to vedľa ostatných návykov ako úsmevné? Nepodceňujte pohodlie, ktoré doprajete svojim nohám. Sú pre život nepostrádateľné. Vyhnete sa vykriveným palcom, pľuzgierom, infekciám a podobne. A nohy vás nebudú spomaľovať. Skúste si niekedy vyjsť namiesto v lodičkách v pohodlných mokasínach. Nájdite si štýl, ktorý vám vyhovuje, kúpte si ortopedickú vložku, chodievajte na masáže a pedikúru. Uvidíte ten rozdiel.

Nebojte sa tráviť čas sami. Čas strávený osamote vám pomôže „obnoviť systém“. Môžete ho využiť na sebareflexiu, k rozjímaniu, meditáciu, na premýšľanie. Až v momente, keď viete byť šťastní sami so sebou, viete byť šťastní aj s ostatnými. A tiež ich šťastnými robiť. Nebojte sa ticha a samoty. Lieči.

Buďte aktívny. Všetci vieme, že maximum zo života získame len v dobrej kondícii. Vplyvom hormonálnych a prirodzene degeneratívnych zmien naše telo začína po tridsiatke strácať svalovú hmotu. Takže? Cvičenie je v týchto rokoch o to dôležitejšie. Chceme mať predsa dosť sily do ďalších rokov.

Nevzdávajte svoje sny. Je to rodina, precestovanie celého sveta, napísanie knihy? Urobte to teraz. Nikto z nás mladší nebude a vhodnejší čas na uskutočňovanie svojich i napríklad iracionálnych cieľov je práve teraz.

Nezanedbávajte ústnu hygienu. Možno ste sa pousmiali úplne rovnako, ako pri odporúčaní pohodlných topánok. Starostlivosť o zuby vám ale môže ušetriť nielen veľa bolesti, ale tiež veľa peňazí. Čím dlhšie udržíte svoje zuby v dobrom stave, tým dlhšie si podržíte pekný úsmev a tým dlhšie budete môcť dobre jesť.

Stop opaľovaniu. Páči sa vám opálená pleť? Slnko ale spôsobuje vrásky. A v stredných tridsiatich rokoch už nie je pleť natoľko elastická, aby sa zregenerovala tak nejako sama od seba. A už vôbec nehovoríme o riziku potenciálnych melanómov. Proste... zbytočné riziko.

Nedržte stres v hlave. Ak sa vysporiadavate s mnohými stresujúcimi informáciami alebo udalosťami, nedržte ich v hlave. Napíšte ich. Založte si denník. Píšte si na papieriky, trieďte a usporiadavajte myšlienky. A trebárs si ich aj schovávajte, môžu vám neskôr pripomenúť, aké časy ste prežívali. Možno niečo nebude perspektívou budúcnosti taký problém, aký sa to zdá byť teraz.

Odpusťte si chyby. Nemôžete sa obviňovať za niečo, čo ste nevedeli, kým ste sa to nedozvedeli. Nelipnite na tom, čo bolo zle, čo by ste urobili inak. Čo sa stalo, nikto neodestane, jediné, čo si môžeme vziať, je ponaučenie. A fixovať ho - chyby neopakovať.

Fajčenie. Prestaňte, okamžite, ak to len trošku ide. A ak to nejde, tak prestaňte postupne. Niektoré štúdie ukazujú, že úmrtnosť spojená s fajčením sa znižuje až o 90%, keď prestaneme pred štyridsiatkou. ... a to už nie je zlé číslo, že?

Neustála snaha zmeniť seba a/alebo okolie. Niekedy to nejde, niekedy je to zbytočné. Snažte sa tú istú energiu, ktorú ste boli ochotní investovať do zmeny, investovať do prijatia vecí takých, aké sú. A do rozpoznania, čo je boj s veternými mlynmi a čo máme v moci.

Neschovávajte a nepotlačujte svoju prirodzenú povahu. Nechcete predsa tráviť život predstieraním. Riaďte sa pravidlom Chceš? Ber. Nechceš? Nechaj byť. Čo samozrejme neznamená prestať na sebe pracovať, odmietnuť sebareflexiu alebo pozitívne zmeny. Ale umiernene. Však viete, koľko síl stojí robiť, že ste niekto, kto naozaj nie ste.

Neuzatvárajte sa pred tými, ktorých milujete. A ktorí milujú vás. Vychádzajte si v ústrety. Otvorte sa, nie ste sami.  

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku