Zobraziť přihlasovací formulár

Keď milujete vyliečeného alkoholika

  • Publikované:
Keď milujete vyliečeného alkoholika

V živote vedú cesty málokedy priamo a málokedy sú iba zaliate slnkom. Často sa musíme popasovať s prekážkami, na ktoré nie sme pripravení. Naši najbližší sa často stretávajú s problémami, ktorých následky ovplyvnia všetky vzťahy v okolí, rodinu, priateľov, partnerov. Alkoholizmus je jeden z najpálčivejších problémov, ktoré môžu rodinu stretnúť. A bohužiaľ, „vyliečený“ alkoholik neexistuje. Existuje iba ten abstinujúci. Ako život po boku človeka bojujúceho so závislosťou môže vyzerať? Na čo je dobré, ak je to v našich silách, sa pripraviť?

Podľa WHO (Svetovej zdravotníckej organizácie) môže alkohol za zhruba 5% svetových úmrtí. Nie, toľko ľudí na nadbytok alkoholu neumiera, ale alkohol spôsobuje chyby, nehody, nepozornosť. Pri dlhodobom pití upadá aj mentálna kapacita, ktorá potom môže za početné požiare, pády a iné nešťastia.

Tak ako tak, mnoho alkoholikov sa vďaka silnej vôli, podpore blízkych a veľkej motivácii svojmu démonovi vzoprú a porazia ho. Respektíve sa naučia držať ho v šachu. Ale on na svoju príležitosť čaká vytrvalo. Pre všetkých priateľov, partnerov a blízkych, máme pre vás šesť vecí, ktoré by ste mali vedieť, keď milujete abstinujúceho alkoholika.

Problémy môžu pretrvať, aj keď pitie prestane. Boj so závislosťou je proces. Nikto nedokáže určiť bod, kedy je ešte niečo zle, a kedy už všetko v poriadku. Kvôli fyzickým i psychickým zmenám a udalostiam, ktoré sa závislému dejú, máva často problém s komunikáciou, so správaním medzi ľuďmi, sústredením alebo aktivitou. Tiež sa môžu objaviť problémy so spánkom. To všetko môže byť. A nedá sa to zmeniť silou ani nátlakom.

Vo chvíľach slabosti sa môže objaviť recidíva, relaps. Presne toho sa všetci boja najviac, vrátane samotného závislého. Preto je potrebné si intenzívne všímať zmien v správaní. Je to predovšetkým agresivita a sťahovanie sa do ústrania, čo sú najčastejšie varovné signály toho, že to náš milovaný začína vzdávať. Ak bolo napríklad partnerovo pitie podporované „nevhodnou“ partiou priateľov a on sa s nimi začína pomaly stýkať zase, skúste byť nekompromisný a nedovoľte to. Akákoľvek akcie ale musia prebehnúť v pokoji. Nátlak, výčitky alebo vydierania môžu alkoholika zastrašiť a naopak posunúť skôr smerom k poháriku.

Svoj stav budú niekedy používať ako páku. Vo chvíľach smútku, depresie budú krehkí a zraniteľní. Často alkoholici využívajú svoj detoxikačný stav ako prostriedok manipulácie. Dôležité je rozoznať trik od závažného problému. Môžu vám hovoriť, že nie sú niečoho schopní, pretože už tak toho zažívajú veľa. Budú od vás niečo chcieť, pretože ich regenerácia je ťažká. Človek zažíva naozaj ťažké časy, ale do istej miery si za ne môže sám, čo vzbudzuje stud. Liečení alkoholici často potrebujú stud prebiť ľútosťou, ktorú k nim cítite. Túto hru by ste ale hrať nemali, inak než čelom, sa k problémom stavať nedá.

Láska a podpora nie sú všetko. Často potrebujete profesionálnu pomoc. Áno, dá sa to zvládnuť. Ale zďaleka nie všetci za všetkých podmienok. Veci sa môžu vymknúť kontrole, môže toho byť veľa aj na oboch aj na vás. Ak bojujete s nepochopením, vyhľadajte odbornú pomoc. Psychológ, terapeut, párové sedenia, ale aj návšteva klubu anonymných alkoholikov vám môže otvoriť oči a zobraziť inú perspektívu, než s akou ste sa doteraz na partnerove problémy (alebo na problémy akéhokoľvek blízkeho človeka zápasiaceho s alkoholom) pozerali. A s tým často príde aj pochopenie a potrebný pokoj a trpezlivosť.

Držať ho ďalej od „nevhodného prostredia“ sa môže javiť ako trestanie. Všetci z okolia liečiaceho sa alkoholika majú tendencie vyhýbať sa potenciálne nebezpečným prostrediam - oslavám, svadbám, barom, reštauráciám, spoločnosti priateľov vo vinárni. Áno, bezpochyby je to pokušenie. Ale v obmedzenej miere, pomaly a postupne by sa mali aj tieto súčasti bežného spoločenského života stať súčasťou aj toho vášho. V opačnom prípade sa môže váš milovaný cítiť nielen trestaný, ale tiež zodpovedný a vinný za vaše obmedzenia. A pocit viny a krivdy nie sú v boji s alkoholom dobrými parťákmi.

Nie sú jediní, kto potrebujú podporu a porozumenie. Áno, váš blízky má problém. Všetka pozornosť je sústredená na neho, na pomoc jemu, na jeho podmienky. Je to ale správne? Možno si myslíte, že áno, ale rozhodne to tak necítite. Je to vaša energia a pomoc, v ktorých nesmiete poľaviť, ktoré sú vyčerpávajúce a na ktoré ste sami. Je ťažké myslieť na seba, keď je osoba, ktorá je vám najbližšia, prežíva pravdepodobne najťažšie chvíle svojho života. Ale skúste nájsť ostatných, ktorí sú na tom podobne, ako vy. Nechajte si poradiť v intervenčných centrách, v nemocnici, od sociálnych pracovníčok, možno vo vašom okolí existuje podporná skupina pre ľudí vo vašej situácii.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku