Zobraziť přihlasovací formulár

Domáca tinktúra proti kadejakej chorobe

  • Publikované:
Domáca tinktúra proti kadejakej chorobe

Ach jo, už je zase chorá! Do škôlky nemôže - minule sa učiteľka nechala počuť, že prevezme len riadne doliečené dieťa, babičky sú ďaleko a kolegovia v práci sa na mňa pozerajú cez prsty, pretože mám už tretí paragraf za dva mesiace.“ Väčšina rodičov to už určite niekedy zažila. A čo si budeme vykladať, oslabenie a chorobu neznáša dobre ani dospelý. Ako sa takýmto situáciám vyhnúť? Alebo, keď už sú tu, ako zmierniť ich priebeh?

Nasledujúci scenár určite poznáte. Váš miláčik je protivný, nechutí mu jesť a najradšej by strávil všetok čas vo vašom náručí. Zaspí už počas rozprávky a vy sa po obvyklých povinnostiach tiež uložíte na spánok. Veď ráno vstávate do práce. Okolo druhej hodiny ráno vás zo spánku vytrhne kašľanie. Nie nejaký kašlíček, ale kašeľ, ktorý znie ostro ako žiletka. Horúčka rýchlo stúpa a pred vašimi očami sa postupne odvíja známy príbeh, ktorý bude nasledovať. Je vám úzko a premýšľate, ako svojmu dieťaťu pomôcť.

Ale nemusíme maľovať čerta na stenu, každý z nás bude tisíckrát radšej chorý miesto svojho dieťaťa. Čo ale neznamená, že rád.

Poradíme vám, ako zlepšiť obranyschopnosť celej rodiny tak, aby vás už nezaskočila žiadna chrípka alebo iná potvora. A keď už chorobe podľahnete, ako urýchliť a uľahčiť jej priebeh. Najskôr sa ale stane, že sa nákaza vašim dverám zďaleka vyhne. Vaše zdravie totiž vie postrážiť echinacea.

Kráska z Ameriky

Echinacea pochádza zo stredoamerických prérií, kde ju indiánske kmene ako divoko rastúcu bylinu používali na hojenie rán. Nemusíte si však kupovať letenku do USA, stačí sa rozhliadnuť po okolitých záhradkách, možno ju tam niektorá z vašich susediek pestuje ako okrasnú kvetinu. A ak nie, môžete si ju zasadiť sami. Z celkom deviatich odrôd tejto rastliny sa k výrobe liečiv používajú tieto tri: Echinacea agnustifolia, Echinacea pallia a Echinacea purpurea. Každá má trochu iné účinky, na domáce pestovanie doporučujeme tú poslednú, Echinacea purpurová (Echinacea purpurea).

Čo môže echinacea urobiť pre naše zdravie

Echinacea funguje ako
stimulačný prostriedok na bunky imunitného systému, ktoré sú zodpovedné za boj proti infekcii. Obsahuje niekoľko chemických látok, ktoré hrajú úlohu v liečebných účinkoch rastliny. Medzi ne patria polysacharidy, glykoproteíny, aramidy, esenciálne oleje a flavonoidy. Považuje sa za prírodné antibiotikum, pomáha ničiť baktérie aj vírusy v tele.

Ďalej pôsobí:

  • ako preventívny prostriedok chrípky a zápalu dýchacích ciest

  • na zmiernenie bolesti hlavy, horúčkovité stavy a ďalšie prejavy nachladnutia

  • na často sa opakujúce choroby ako zápaly (priedušiek, ďasien, stredného ucha), pásový opar, infekcie močových ciest

  • v liečbe autoimunitných chorôb ako lupienka a roztrúsená skleróza

  • ako urýchľovač hojenia popálenín, preležanín, abscesov a hnisavých vredov

  • pri vonkajšom použití ako tradičný liek na ekzémy a iné kožné problémy

  • čoby podporný prostriedok pri liečbe niektorých druhov rakoviny - organizmus s posilneným imunitným systémom dokáže lepšie znášať nepríjemné vedľajšie účinky chemoterapie

  • na zmiernenie prejavov ADHD a depresie

Ako na to?

Na domácu výrobu liečivej tinktúry je možé využiť všetky časti byliny, najviac účinných látok sa však skrýva v koreni. Ten si môžete kúpiť, alebo sami vypestovať, ale bude to chvíľu trvať. Zber koreňov je totiž vhodný až na jeseň, a to z minimálne trojročných rastlín. Podobnú službu vám urobia aj listy a kvety, tie môžete nazbierať a využiť už po druhom roku.

  1. 100 g nasekaného alebo rozdrveného koreňa prelejte 500 ml 60% liehu.

  2. Ak použijete kvety alebo čerstvú vňať, potrebujete ich o trošku viac, 120 g.

  3. Za každodenného pretrepania nechajte 7 dní vylúhovať.

  4. Prefiltrujte cez gázu do pripravenej sklenenej, najlepšie tmavej fľaše a uchovávajte na chladnom mieste.

  5. Ako prevenciu užívajte 1 lyžičku denne, pri chorobe po 1 lyžičke 3x denne. Je možné ju tiež zriediť vodou a používať na kloktanie.

A čo deti?

Tinktúra užívaná v odporúčaných dávkach nemá žiadne vedľajšie účinky, odporúča sa aj tehotným a dojčiacim ženám. Podávanie deťom nie je vhodné kvôli obsahu alkoholu, vhodnejším riešením je príprava echinaceového čaju podľa nášho receptu:

  1. Do 1/4 litra vriacej vody nasypte 1 čajovú lyžičku čerstvých, prípadne sušených listov či kvetov.

  2. Nechajte lúhovať 10 minút.

  3. Po scedení pite pri akútnych ťažkostiach 3x denne.

  4. Odvar môžete tiež kloktať každé 2 hodiny, alebo ním omývať zapálené rany.

Či už si lieky z echinacey vyrobíte sami, alebo kúpite v lekárni, iste sa oplatí mať ich vo svojej domácej lekárničke. Keď teraz choroba zaútočí na vás alebo na vašich blízkych, máte proti nej silného spojenca.

Máte s touto bylinkou svoje skúsenosti? Budeme radi, keď sa o ne podelíte s ostatnými!
  

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku