Zobraziť přihlasovací formulár

Rituály pred spokojným spánkom

  • Publikované:
Rituály pred spokojným spánkom

Odďaľuje odchod do postele až do doby okolo polnoci, pretože aj tak nezaspíte? Začne vám po zaľahnutí v hlave víriť spleť obáv, pochybností, strachov a nepríjemných očakávaní? Vyskúšali ste už všetky odporúčania priateľov a odborníkov, prehĺtate horčík vo veľkom a spočítané ovečky by sa nevošli ani na Strahovský štadión? Problém môže byť vo vašej hlave, je potrebné si dodať potrebný pokoj. Ako na to?


Vstávate ráno rozlámaní ako po nočnej v kameňolome a zachraňujete sa ranným kávovým životabudičom? Celý ďalší deň vidíte ako cez šedivé okuliare a neustále zívate? Nevzdávajte to! Aj vy môžete zaspávať hneď po zaľahnutí ako bábätko, upadnúť do hlbokého spánku a ráno sa prebúdzať doružova odpočinutí. Po prebudení sa s nádejou tešiť na nový deň, aj keby to mal byť trebars pracovný pondelok. Neveríte? Poďte sa s nami pozrieť na niektoré z rituálov, ktoré vykonávajú spokojní ľudia tesne predtým, než sa uložia k spánku.


Prestaňte sa trápiť a skúste spánok prilákať trošku inak, pomocou jemných, rokmi preverených techník. Sú to činnosti tak príjemné, že sa budete tešiť na každý večer a možno vám nakoniec bude ľúto, že ste zaspali tak skoro!


Rozprávka na dobrú noc


„Čítanie dobrej knihy je ustavičný dialóg, pri ktorom nás kniha oslovuje a naša duša odpovedá.“ (Maurois André)

Rozhodne si nevyberajte čítanie novín alebo časopisov. Spokojní ľudia čítajú knihy, príbehy a články, ktoré ich inšpirujú. Čítanie takejto literatúry vzbudzuje vo vašich predstavách pozitívne myšlienky, ktoré následne ovplyvňujú vaše správanie a prežívanie. Keď zaspávate s príjemnou myšlienkou alebo s otázkou len tak voľne položenou, vy síce tvrdo zaspíte, ale vaše podvedomie usilovne pracuje a môže sa stať, že prvá myšlienka po prebudení bude práve najlepšie riešenie vášho problému.


Plány a rozbory


Na konci každého dňa venujte 5 - 10 minút premýšľaniu o tom, ako prebiehal váš deň, čo dobrého ste urobili pre druhých, ale aj pre seba. Táto činnosť vám pomôže uvedomiť si, čoho ste už dosiahli a ako ste sa priblížili svojim cieľom. Ak si už večer predstavíte, aký bude váš zajtrajší deň, vaša myseľ sa upokojí a ráno sa prebudíte čulejší a odhodlanejší.


Vďaka za každý nový deň


Spokojní ľudia po zaľahnutí zatvoria oči a ďakujú za všetky udalosti a ľudí, s ktorými sa za celý deň stretli:

  • kolega, ktorý ich odviezol do práce autom

  • manžel, ktorý ich podporil

  • servírka, ktorá ich rýchlo obslúžila, keď už mali meškanie (a ešte sa u toho prípadne usmievala)


Vďačnosť je pozitívna emócia, ktorá motivuje. Kto zaspáva s dobrými myšlienkami, väčšinou sa s nimi aj prebúdza.


Zdravé a dobré jedlo


Samozrejme, jesť a piť večer nie je to najlepšie, na ťažké jedlá, alkohol a kávu by ste mali rovno zabudnúť. So škvŕkajúcim žalúdkom sa ale zaspáva zle. Existujú jedlá, ktoré váš organizmus nezaťažia a naopak vám pomôžu k uvoľneniu.


Môžete vypiť šálku horúceho mlieka s medom, bylinkový čaj alebo si pripraviť trochu ovsených vločiek s banánom. Ten obsahuje serotonín, vďaka ktorému sa vám bude skvele relaxovať.


Meditácia


Správna meditácia býva veľmi prínosná. Podporuje činnosť mozgu, bojuje proti stresu a depresii, chráni pred rizikom chorôb srdca. Očistí vašu myseľ od všetkých denných problémov a umožní hlboký odpočinok. A nemusíme tomu hovoriť rovno meditácia, pokojne úplne obyčajne - čas na seba.


Cvičenie

 

  • jóga

  • strečing

  • ...sex


...to všetko vás príjemne unaví, spánok potom príde sám.


Relaxácia


Každý človek má svoj spôsob odpočinku. Spokojní spáči odporúčajú dlhú bublinkovú kúpeľ, odpočinok pri prevádzkovaní svojho hobby, či už je to šitie, maľovanie, spev alebo čokoľvek, čo vás baví. Počúvajte pokojnú hudbu. Vyvetrajte si v spálni, nastavte príjemnú teplotu, do aromalampy pripravte olej s príjemnou vôňou a rozhliadnite sa. Ak je vám príjemne a nič vás neruší, potom už len... Dobrú noc.


Aké uspávanky platia na vás? Podeľte sa o svoje nápady, skúsenosti a odporúčania s ostatnými!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku