Zobraziť přihlasovací formulár

Dôvody, prečo pri diéte nechudnete

  • Publikované:
Dôvody, prečo pri diéte nechudnete

Zdravá a pestrá strava, pohyb a žiadne výsledky? Ani kilo úbytku na váhe? Ohľadom diét vládne toľko mylných presvedčení, že už si vlastne nikto nemôže byť istý, či ich drží správne. Nieto ešte k tomu zdravo. Niektoré populárne odporúčania môžu pôsobiť kontraproduktívne, veľa z nás ale napríklad úplne neúmyselne robí veci, o ktorých vám nikto nepovie, ale vášmu telu prospievajú. Aké sú najčastejšie dôvody toho, že „diéta nefunguje“?


Samozrejme hneď na začiatku musíme vziať ako samozrejmosť to, že
diéta znamená zdravá diéta, ktorú dodržiavate, a primerane sa hýbete. Inak by sme ako hlavný dôvod, prečo nefunguje, mohli považovať to, že vlastne neexistuje. Za predpokladu, že je vaše svedomie čisté, čo môže byť nesprávne?

 

  • Väčšina ľudí s nadváhou, ktorí sa snažia zhodiť, robia jednu zásadnú chybu - neraňajkujú. Pretože odpustiť si jedno jedlo môže niekomu prísť ako dobrý nápad. V prípade raňajok je ale opak pravdou, sýte, výdatné a zdravé raňajky rozhýbu metabolizmus na celý deň, nebude sa potom len plúžiť, ale pekne veselo hneď od rána spaľovať.

  • Jete zdravé jedlá v pravidelných časoch a s odporúčanou frekvenciou? Možno bude chyba vo veľkosti porcie. Napríklad odporúčaná váha pre ovsené vločky na raňajky je okolo 40 g. Ak si v dobrej viere plníte misku po okraj, možno sme narazili na problém.

  • Držíte diétu spoločne s partnerom, kamarátkou alebo napríklad iným členom rodiny? Možno je na čase vydať sa na sólovú dráhu. Keď opomenieme to, že každý potrebuje zostaviť jedálniček inak, tak rovnako, ako sa môžete navzájom motivovať, tak sa môžete navzájom začať „sťahovať dole“. V dvoch je ľahšie sa presvedčiť a utvrdiť v tom, že táto obľúbená sladkosť predsa nie je taký hriech. A keď dôjde vôľa jednému, ľahko ju uberie aj druhému.

  • Ďalším z faktorov je samotné váženie. Áno, je to metrika, ako merať pokroky. Ale? Napríklad v rámci menštruačného cyklu váha kolíše o celé kilogramy, nemusí ísť nutne o diétne chyby. A s neklesajúcimi alebo naopak zvyšujúcimi sa kilami prichádza stres a demotivácia. Mimochodom, vedeli ste o tom, že často za kilá navyše môže práve stres...?

  • Nízkotučné = menej kalorické? Zďaleka! Potraviny so zníženým obsahom tuku často mávajú naopak veľa dodaného cukru. Kontrolujte si etikety, nepozerajte sa len na celkový počet kalórií, ale aj na zloženie, aké živiny vám vlastne tie kalórie dodávajú.

  • Nevyraďujte zo svojho jedálnička tuky. Nie nadarmo si z chémie pamätáme základnú poučku živín - cukry, tuky, bielkoviny. Potrebujeme ich všetky. Áno, nasýtené tuky nepotrebujeme. Ale tie zdravé, aké sú napríklad v orechoch, semienkach alebo avokáde, tie potrebujeme esenciálne. Pretože telo si ich samo nevie vyrobiť, hoci ich k fungovaniu nutne potrebuje.

  • K permanentnému odbúraniu tukov vedie dlhá cesta. Dá sa zhodiť jednorazovo za pár dní pár kíl, keď vás čaká nejaká reprezentatívna akcia alebo dovolenka. Ale v takýchto prípadoch zbavujeme svoje telo predovšetkým vody, odpadových látok a svalovú hmotu. Diéty nie sú jednorazové. Okrem zlorečeného jojo efektu nemá krátkodobá diéta, ktorá býva väčšinou veľmi drastická, nič spoločné so zdravým životným štýlom.

  • Do plánovaného jedálnička sa počíta všetko. Aj to, čo zjete, keď vás nikto nevidí. Aj tá sušienka ku káve, aj sladká limonáda. Majte na pamäti všetko, čo cez deň jete. Skúste si napríklad pár dní všetko, než to zjete, vyfotiť. Všetko. Možno uvidíte, že vlastne to s tou diétou nie je až tak stopercentné.

  • Nič sa nedá robiť, bez pohybu to nejde. Ak viete, že v jedle nerobíte chyby, ste spokojní, sýti a máte pokryté všetky živiny, nestrádate, nehladujete, ale ani sa neprejedáte... bude možno treba zaradiť viac pohybu. Zhadzovanie tukov nie je len o tom, že sa sústredíte na jedálniček. Pre spaľovanie sú nutné aktívne svaly, čím viac, tým lepšie (nie svalov, ale ich aktivity!).

  • Máte „na niečo chuť“? No samozrejme! Malinkaté pochúťky mimo plán sú úplne bežná vec, občas si ich chceme dopriať jednoducho všetci. Zásadný je výber takej pochúťky - skúste namiesto čokolády hrsť orechov. Telu to preukáže lepšiu službu a uspokojí vás vlastne podobne. Nie rovnako, ale podobne.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku