Zobraziť přihlasovací formulár

Čo ste (možno) nevedeli o škorici

  • Publikované:
Čo ste (možno) nevedeli o škorici

Škorica len do štrúdle? Ani omylom. Je to najrozšírenejšia korenina na svete, ľudia ju používajú už celé tisícročia. A to zďaleka nie len pre jej skvelú, pikantnú a jedinečnú chuť i vôňu, ale aj pre podstatné zdravotné účinky, ktoré na telo má. A to ako zvnútra, tak zvonku. Účinne bojuje proti celulitíde, ale tiež podporuje činnosť mozgu, trávenie a vie tíšiť bolesť.

Hoci monopol na užívanie škorice drží skôr arabský svet, na popularite získala škorice už v starovekom Egypte. Tam ju užívali ako prísadu do jedál i nápojov, na liečenie chorôb i ošetrenie rán a dokonca aj ako súčasť presláveného balzamovacieho procesu. Zvyšku sveta bol pôvod škorice dlho tajený, takže slúžila ako veľmi vzácny tovar aj platidlo, ale aby sme to nepreťahovali, škorica sa rozšírila do celého sveta a dnes je úplne zdomácnené korenie tiež u nás. Možno ju ale trošku podceňujeme.

Pôvod a druhy

Škorica je vlastne kôra stromu. A to konkrétne škoricovníka (buď cejlonského, alebo čínskeho). Vnútorná kôra týchto vždyzelených tropických stromov je bohatá na silice, ale škorica obsahuje aj celý rad ďalších látok (cinnamaldehyd, benzoan sodný, eugenol a mnohé ďalšie). V obchodoch väčšinou nájdete dva druhy škorice:

  • Cejlónska škorica - má oveľa silnejšiu arómu a je všeobecne pokladaná za oveľa kvalitnejšiu. Má svetlejšiu farbu.

  • Škorica cessia - to je tá, ktorú kúpite v obchodoch najbežnejšie. Je to lacnejšia a o trošku menej kvalitná varianta, má tmavšiu farbu a o trošku ostrejšiu chuť.

Škorica a naše zdravie (i krása!)

Vďaka výnimočnému zloženiu a pôsobeniu na ľudský organizmus nám škorica prináša mimo svoju chuť aj veľa ďalších benefitov.

  • Protizápalové účinky. Predovšetkým vďaka cinammaldehydu vie škorice zmierňovať zápaly a svalovú bolesť. V rámci protizápalových účinkov tlmí škorica opuchy a všetky možné druhy bolesti, ako sú napríklad PMS alebo bolesti súvisiace s alergiami.

  • Podporuje činnosť mozgu. A to konkrétne svojou vôňou! Vôňa škorice zlepšuje schopnosť sústredenia, pamäť, ale aj reflexy a krátkodobú pamäť.

  • Zbaví vás bolesti v krku. Ak vás zastihla bolesť v krku, vezmite niekoľko ruliček celej škorice a namočte ich na chvíľu do vody. Táto škoricová voda potom účinne tlmí bolesť. Vie si poradiť aj s odolnejšími baktériami.

  • Antibakteriálne pôsobenie. Vďaka obsahu benzoátu sodného sa dá škorica použiť ako konzervačný prostriedok. Čo znamená, že vie bojovať proti baktériám v jedle, predovšetkým typu salmonela a Escherichia coli. Rovnako tak vie pôsobiť aj na telo - ideálne je užívať škoricový olej, ktorý zvyšuje obranyschopnosť a dlhodobo posilňuje imunitu.

  • Zásobáreň antioxidantov. V škorici ich je celých 41! Pôsobí teda proti poškodeniu buniek voľnými radikálmi, a to dokonca lepšie ako napríklad cesnak, oregano alebo rozmarín.

  • Osviežuje dych a chráni ústnu dutinu. Vie uchrániť ústa proti baktériám, ktoré spôsobujú zubné kazy, infekcie i zápach z úst. Tradičná medicína používa škoricu na liečbu bolesti zubov aj dezinfekciu ústnej dutiny už celé stáročia.

  • Liečba a prevencia mykóz. Škorica pôsobí tiež fungicídne, teda môže znižovať počet baktérií Candida albicans v tráviacom trakte, a tým tiež predchádzať ich premnoženiu. Spoločne so znižovaním hladiny krvného cukru a protizápalovými účinkami sú extrakty zo škorice efektívne v boji proti mykózam viacerých druhov.

  • Zlepšuje kvalitu pleti. Ideálne ešte v kombinácii s medom môžete škoricu užívať vnútorne i zvonka. Škorica totiž tlmí zápaly a zmierňuje opuchy i zvonka. Dobre tak pôsobí proti akné alebo inak problematickej pleti, jazvám alebo začervenaniu.

  • Mierni alergie aj astmu. Vďaka kombinácii svojich účinkov (tlmenie bolesti, miernenie opuchov, dezinfekčné účinky atď.) vie škorica pomáhať aj pri bolestiach spôsobených alergickými alebo astmatickými problémami.

  • Znižuje hladinu „zlého“ cholesterolu. Prínosy škorice ocenia ako diabetici, tak ľudia s vysokým cholesterolom. Škorica totiž vie s obojím pomáhať. A lyžička škorice pred nejakým vyložene nezdravým fast foodom vás môže uchrániť pred kolísaním cukru aj cholesterolu a tiež vám pomôže jedlo o trošku lepšie stráviť.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku

bosorka Adriana 21. 7. 2016, 9:37
ale 90% týchto dobrých vecí platí pri škorici CEYLÓNSKEJ :-$..nie,že by čínska škorica ich nemala,ale má aj niečo "navyše" :-S,čo nie je prínosom: pyrolýzne glykozidy,ktoré poškodzujú pečeň :-| ...ak máte po ruke len "bežnú" škoricu (kúpenú v ktoromkoľvek obchode 8-| a nie vyslovene ceylónsku),užívanie si dávkujte: 14dní + 10dňová pauza (zip) ...inak si viac poškodíte,než pomôžete :^) (C) (witch)Adriana