Zobraziť přihlasovací formulár

Studenou sprchou proti úzkosti a depresii?

  • Publikované:
Studenou sprchou proti úzkosti a depresii?

Cítite sa v permanentnom napätí, máte často slzy na krajíčku, bežné situácie vás stresujú čím ďalej viac a málo čo vám urobí radosť? Ak trpíte viac či menej intenzívnymi a závažnými depresiami, úzkosťami a strachom, možno existuje spôsob, ako ich mierniť. Zdá sa vám, že studená sprcha taký zázrak byť nemôže? Tak tomu poďme hovoriť hydroterapia.

Samozrejme, že v domácom prostredí nemôžeme o sofistikovanej hydroterapii alebo vodoliečbe veľmi hovoriť. Pri štandardnej vodoliečbe sa využíva nielen teplota vody, ale aj jej tlak, viskozita (teda to, ako ju vnímame „na dotyk“), zmeny jej teploty. Ale zatiaľ čo teplá voda (a para) podporuje potenie, aj keď to vo vode samozrejme necítime, vyplavujeme vďaka nej všetky možné nečistoty a uvoľňujeme kĺby a svalové napätie, voda studená má benefitov o trošku viac. Podporuje našu imunitu, vyhladzuje vrásky, mierni zápaly, stimuluje prekrvovanie vnútorných orgánov, uvoľňuje svaly a sťahuje cievy. A v neposlednom rade pôsobí proti depresiám, strachu, napätiu a úzkosti.

Ako to funguje?

Studená sprcha je pre telo šok. Preto vedie k väčšej produkcie endorfínu a noradrenalínu v mozgu. Podobnosť so slabým elektrošokom je tiež namieste - stimulácia nervovej sústavy je obrovská. Úplne laicky povedané, studená sprcha vás proste prebudí. Vyburcuje psychiku, vytrhne ju z nežiaducej apatie, s ktorou sa mnohé úzkostné stavy stretávajú.
Ďalšou z funkcií vystavenia organizmu je redukcia hormónu kortizolu, ktorý všeobecne pripravuje telo na stres. Ľudia so stresovými poruchami majú jeho hladinu permanentne vyššiu (a nevyužívajú ho tak jednorázovo, ako je v prípade stresových situáciách potrebné). Telo je pod neustálym napätím vyčerpané a unavené. Pri dlhodobom strese je potrebné jeho hladinu redukovať aj preto, aby sme si zaistili napríklad chuť do jedla alebo schopnosť zaspať.

Začíname... postupne.

Nemusí sa z vás hneď stať plavec medzi ľadovými kryhami alebo hyper otužilec. Na studenú vodu je potrebné si zvykať opatrne a postupne. Dajte si na to týždeň, mesiac... A vodu ochladzujte postupne. Začnite z teplej, prejdite na vlažnú a z nej potom na studenú, a skúste vydržať, ako najdlhšie to pôjde.

Aplikovať môžete tiež striedavú terapiu teplou a studenou vodou. Každopádne studenou vodou sa sprchujte vždy na záver!

Začínajte sa sprchovať so stále studenšou a studenšou vodou, končiť budete na ešte chladnejšej. A vaše telo vám poďakuje. Zďaleka ale nie len kvôli depresiám.

Dalšie benefity

Nebudeme hovoriť o tom, že ušetríte za teplú vodu (aj keď to tiež nie je zanedbateľná vec). Pobyt v studenej vode prináša mnoho iných pozitívnych efektov:

  • Studená voda pomáha udržiavať v norme hladinu kyseliny močovej, a teda predchádzať dne a ochoreniu obličiek.

  • Studená voda je zázrak pre tvár. Okrem vypínania pokožky zmierňuje akékoľvek začervenanie alebo opuch, výborná je teda pri problémoch s akné, kruhmi pod očami, alebo po prebdenej a náročnej noci.

  • Studená voda stimuluje produkciu glutatiónu, najsilnejšieho antioxidantu, ktorý je nutný na prevenciu rôznych chorôb, pôsobenie voľných radikálov i na správne účinkovanie ostatných antioxidantov.

Upozornenie: Studenú sprchu, respektíve teplotný šok, je vhodné konzultovať s lekárom v prípade, že trpíte napríklad migrénami, akútnou bolesťou akéhokoľvek typu alebo problémami so srdcom.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku