Zobraziť přihlasovací formulár

14 znamení, že nepijete dostatok vody

  • Publikované:
14 znamení, že nepijete dostatok vody

Asi nič na tomto svete nie je pre ľudské telo dôležitejšie ako voda. O pitnom režime všetci vieme, aj keď mnoho z nás len to, že by sme ho dodržiavať mali. Realizácia často pokrivkáva a s nedostatkom vody sa stretávajú telá až 40% z nás. Prejavy neustálej miernej dehydratácie síce nie sú nijako život ohrozujúce, ale dlhodobé zotrvanie bez dostatočného príjmu tekutín môže mať dosť nepríjemné prejavy na zdravie. Ako spoznáte, že pijete málo?

Nedostatkom tekutín si telo sústavne devastujeme. A pritom jeden pohár vody vie byť oveľa viac uspokojujúci ako šálka kávy alebo polliter malinovky. Prospešnosť a nutnosť vody pre ľudský organizmus sú známe a nikto ich nemôže popierať.

  • Tip Mimibazara: Pitný režim treba dopĺňať priebežne. Ak celý deň nič nepijete a večer počas desiatich minút vypijete liter vody, je to, ako by ste to ani neurobili. Takáto jednorázovo doplnená voda vám „prepláchne“ tráviace a močové ústrojenstvo, ale ďalej do tela sa nedostane.

Sucho v ústach. Samozrejme, že pocit sucha a lepkavo v ústach je príznakom nedostatku pitného režimu. Ovšem sladené nápoje sú len dočasné riešenie - iba čistá voda zvlhčuje sliznice a stimuluje slinné žľazy k produkcii slín, ktoré udržujú ústnu dutinu správne vlhkú.

Suchá koža. Keď nie je voda, je suché všetko. Koža je najväčším orgánom ľudského tela, preto sa prvé znamenia dehydratácie prejavujú práve na nej. Nedostatok vody vedie tiež k nedostatku potu, čím sa nečistoty a cudzorodé látky držia viac na tele a môže dochádzať ku vzniku akné.

Ste smädní. Logicky. Počúvajte svoje telo, ono si povie. Ak sa počas dňa dostanete do stavu podobného opici, kedy vaše telo doslova prosí o studenú vodu, asi ste pitný režim zanedbali.

Suché oči. Už je jasné, že nedostatok vody neovplyvňuje len pocit v ústach. Bez vody v tele vysychajú aj slzné kanáliky, takže dehydrovaní máte suché a začervenané oči. A suché oči môžu byť obzvlášť problém, ak nosíte kontaktné šošovky.

Môžete zažívať bolesti kĺbov. Naše chrupavky sú tvorené z 80% vodou. Akonáhle jej je nedostatok, môžu strácať svoju pevnosť, pružnosť a schopnosť tlmiť nárazy, otrasy.

Úbytok svalovej hmoty. Svaly sú to, čo zadržuje v tele vodu. Jej nedostatkom potom svalová hmota veľmi trpí. Akonáhle nie sú svaly dostatočne zásobené vodou, nemôžu poriadne dostatočným prekrvením predchádzať ani rôznym zápalom a komplikáciám, ktoré vznikajú napríklad v súvislosti s cvičením. Nedostatočná hydratácia tak môže spoločne s preťažením spôsobiť napríklad svalovú horúčku.

Choroby sa vás držia dlhšie. Voda umožňuje to, že naše telo odplavuje toxíny. Ak v orgánoch, ktoré pracujú ako filtre, nie je dostatok vody na „vypláchnutie nečistôt“, začnú si brať vodu napríklad z krvi, a to môže viesť k celému radu ďalších problémov.

Cítite únavu a letargiu. Keď je telo dehydrované, „požičia“ si vodu z krvi. To vedie k nedostatočnému zásobeniu tela kyslíkom, pretože krv „zhustne“ a prúdi pomalšie. A čím menej kyslíka pre svaly, tým väčšia únavnosť.

Hlad je prezlečený smäd. A je to pravda - telo začne mať pocit chronického nedostatku, a tak vás prepadajú chute na drobné občerstvenia kľudne aj uprostred noci (a môžu to byť chute napríklad na potraviny obsahujúce veľa vody, ako napríklad paradajky, pomaranče a pod.). Kým jedlo vášmu telu pridá záťaž, pohár čistej vody spôsobí doslova zázrak!

Máte zažívacie ťažkosti. Na začiatku sme hovorili o tom, že voda udržiava sliznice primerane vlhké a stimuluje produkciu nielen slín, ale hlienu všeobecne. To všetko je podstatné aj pre zvyšok tráviaceho traktu. Napríklad v žalúdku sa s nedostatkom vody zmenšuje množstvo prítomného hlienu, takže žalúdočné šťavy dostávajú príležitosť poškodiť steny žalúdka.

Trpíte zápchou. Ďalšia súčasť tráviaceho ústrojenstva, hrubé črevo, bez zbytočných podrobností jednoducho tiež potrebuje premazať, aby sa všetko pohybovalo bez odporu tak, ako má.

Chodíte málo na záchod. Keď nie je príjem, nie je výdaj. Nedostatočný prietok močovým ústrojenstvom ale môže viesť k častejším zápalom, baktérie dostávajú viac priestoru na množenie. Keď už nie podľa frekvencie, môžete sa orientovať aj podľa farby moču. Čím tmavšia, tým horšia hydratácia.

Predčasné starnutie.So starnutím, množstvo vody v našom tele prirodzene klesá. S postupujúcim vekom by sme teda mali príjem vody zvyšovať. Predčasné starnutie je vidieť zvonku, ale najviac škody pácha zvnútra. Nedostatkom vody trpia naše orgány, ktoré preťažujeme, a tak si nedostatočným prísunom vody zarábame na veľa zdravotných problémov.

Dočítali ste až sem. Takže máte podozrenie. Navyše môžete pozorovať príznaky ako:

  • Bolesti hlavy a z nich prameniace podráždenie

  • Kŕče vo svaloch

  • Závraty

  • Zvýšený krvný tlak

Pitný režim je jedným z najdôležitejších faktorov ovplyvňujúcich naše zdravie. Dehydratácia nemusí byť len akútna, kedy nevezmeme do úst dva dni ani dúšok vody, ale tiež dlhodobá a mierna, ktorá nášmu telu spôsobuje vleklé problémy. Jedným z problémov, prečo sa nám nechce dodržiavať pitný režim, je ten, že čistá voda proste nijako nechutí. Už ste si ju skúsili ozvláštniť?

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku