Zobraziť přihlasovací formulár

Čo o vás prezradí rukopis

  • Publikované:
Čo o vás prezradí rukopis

Medzi veľmi rozporuplnými disciplínami ľudského bádania zaberá grafológia čestné miesto. Má svojich veľkých zástancov, ktorí poukazujú na rukopis ako na súčasť osobnosti, ale aj odporcov, ktorí spochybňujú samotné základy, o ktoré sa grafológia opiera. Je naše písmo skutočne vyjadrením našej osobnosti? Dajú sa jeho jednotlivé atribúty štandardizovať a na ich základe tvoriť závery o nás ako o ľuďoch? Alebo je to všetko len pokus - omyl?

Veda alebo podvod?

Pôvod slova je odvodený z gréckeho
grapho -písanie a logos - slovo, veda.

Predmetom skúmania grafológov je povaha osobnosti a jej psychické funkcie prostredníctvom ručne písaného písma. Často býva zamieňaná s písmoznalectvom (grafognóziou), ktoré sa však zaoberá odhaľovaním identity autora písaného textu, využívaná často v praxi súdnych znalcov.

Píšete si denník? Len tak, perom alebo ceruzkou? Zaznamenávate si ručne poznámky z prednášok alebo svoje vlastné postrehy, myšlienky? Ak sa zadívate na svoj rukopis, môžete sa o sebe všeličo dozvedieť. Píšete veľkým, roztiahnutým písmom? Potom proste musíte byť aktívni sebaistí optimisti. Naopak malé písmenká odhaľujú váš nedostatok fantázie, zodpovednosť v práci a zmysel pre detail, avšak vaše pesimistické názory na svet už lezú okoliu na nervy. Sklon písma doprava o vás prezradí, že ste veľmi spoločenskí a lomcujú s vami emócie. Kolmé, rovno písané písmená používajú ľudia statoční, odvážni a racionálni. Ak vám rukopis „padá“ doľava, potom je možné, že ste človek skôr zdržanlivý, od ostatných ľudí sa držíte radšej ďalej a je vám dobre vo vašom introvertnom svete. Súhlasíte s týmito charakteristikami, našli ste sa v nich? Alebo ste si pomysleli niečo o šarlatánoch a hádaní z ruky?

Psychológia písma


Grafológia má u nás veľké množstvo zástancov i odporcov. Veľakrát môže za odsudzovanie nedôvera, iný pohľad na svet alebo napríklad nevedomosť, mnohokrát ale napríklad aj zlá skúsenosť. Český klub skeptikov Sisyfos pojem „grafológia“ zahrnul do svojho Stručného výkladového slovníka českých skeptikov ako pseudovedeckú disciplínu s mylnými základnými princípmi.

Naproti tomu sa v pozornosti verejnosti držia rôzne viac či menej odborné inštitúcie, ktoré popularizujú grafológiu ako významný prostriedok sebapoznania alebo napríklad výberu vhodného povolania a grafológov samotných ako „psychológov písma“.

Majú za to, že písmo je súčasť komplexnej osobnosti a odráža sa v ňom celá životnú púť človeka vrátane jeho morálne - vôľových vlastností. Hoci sa v škole učíme písať štandardizované tvary písma, postupom času si každý z nás vytvorí vlastný osobitý rukopis.

Kto sa o grafológiu zaujíma?

Možno sa vám už stalo, že ste pri hľadaní novej práce museli odovzdať ručne písaný životopis. V takom prípade je pravdepodobné, že na základe vášho rukopisu budúci zamestnávateľ zisťuje vašu schopnosť vytrvalo pracovať na zadanej úlohe, ale napríklad aj vašu lojalitu alebo umenie socializácie.

Záujem o grafologickú analýzu pochádza ako z radov laickej, tak i odbornej verejnosti, zo sociálnej sféry, školstva. Pomoc vyhľadávajú aj rodičia detí, ktorí čelia nejakým školským trápeniam.

Čo všetko grafológia skúma?

Ako je vidieť, názory na využitie služieb grafológov sa rôznia. Každý človek, ktorý vie čítať a písať môže študovať umenie „čítanie z písma“, stačí sa prihlásiť do niektorého z mnohých kurzov. Na čo všetko sa dá u písma sústrediť?

  • Veľkosť písma

  • Veľkosť prvého písmena

  • Veľkosť a „rozťahanosť“ kľučiek

  • Tlak na ceruzku

  • Sklon písma

  • Dodatočné opravy

  • Detailnosť prevedenia písma

  • Opravy

  • Úhľadnosť písma

  • Uhol

  • Čitateľnosť

  • Spojitosť - nespojitosť písma

  • Úvodné a koncové ťahy

  • ...a mnoho iných kritérií.

Táto metóda na hlbšie poznanie samého seba vám môže priniesť odpovede na otázky, čo viem, k čomu smerujem, ako môžem svoje vlastnosti a skúsenosti uplatniť v živote. Tiež vám dovolí vnímať ostatných ľudí v ich širšej perspektíve, možno sa o nich budete môcť začať dozvedať niečo ďalšie aj na základe ich rukopisu.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku