Zobraziť přihlasovací formulár

Domáci sprchový gél

  • Publikované:
Domáci sprchový gél

Už sme sa naučili čítať etikety a hodnotiť zloženie potravín, na rade je kozmetika. Ovšem narážame na problém - kvôli množstvu ingrediencií, latinským alebo anglickým názvom a zmäteným informáciám o škodlivosti jednotlivých látok nás štítky so zložením kozmetiky vlastne skôr mätú, než podávajú informácie potrebné pre správnu voľbu. Jedným z produktov, ktorého má snáď každá domácnosť najvyššiu spotrebu, je sprchový gél. A ten si môžete vyrobiť doma až prekvapivo ľahko.

Áno, sprchové gély krásne voňajú a príjemne penia, nemáte ale niekedy pocit, že vlastne moc nečistia? Výrobcovia väčšiny sprchových gélov sa sústredia práve predovšetkým na náš príjemný pocit z vône a na to, aby sme nemali alergické reakcie. To je však trošku málo. Tiež u tak obyčajnej veci, ako je sprchový gél, by sme mali zohľadňovať aj šetrnosť k životnému prostrediu, škodlivosť dlhodobého používania napríklad na pokožku a pod. 


Ingrediencie

  • 4 šálky destilovanej vody. Ak vyrábate domáce prípravky na starostlivosť o telo, vždy by ste mali použiť destilovanú vodu. Tá z kohútika totiž obsahuje baktérie, ktoré by významne skrátili životnosť výsledného produktu.

  • 1 kocka mydla (ideálne kastílskeho). Alebo akékoľvek vaše obľúbené. Kastílske mydlo je väčšinou bez vône, vyrobené z čisto prírodných surovín (zmesi rastlinných olejov). Ak už by ste kúpili alebo vyrábali kastílske mydlo, vyhnite sa použitiu mäty, tá môže citlivú pokožku dráždiť.

  • 2 lyžice rastlinného glycerolu. Používa sa bežne ako prísada do hydratačných krémov, zubných pást a pod. Skrátka pôsobí ako zvlhčovadlo. Zároveň dodá telovému gélu hustejšiu konzistenciu a predĺži jeho trvanlivosť.

  • 2 kapsule vitamínu E. Pôsobí ako antioxidant, ochráni vašu pokožku pred pôsobením voľných radikálov. Budete ho potrebovať vo forme kapsúl, ktoré by ste normálne užívali ako doplnok stravy. Len sa uistite, že je označený ako „d-alfa-tokoferol“ a nie „dl-tokoferol acetát“. Ten prvý je prírodný, ten druhý syntetický.

  • Vonné prísady. Vysoko kvalitné esenciálne oleje môžu sprchovému gelu dodať presne ten účinok, aký si prajete. Na relaxáciu skúste levanduľu alebo harmanček, na povzbudenie napríklad citrusy. 20 kvapiek by malo stačiť.

Tip Mimibazara: nie všetci súhlasia s pridávaním esenciálnych olejov do domáceho sprchového gélu. Ako alternatívu môžete použiť naozaj čisto prírodné veci, ako sú napríklad sušené bylinky (levanduľa, rozmarín), sušené ovocie, koreniny (škorica, badián, zázvor) alebo extrakty (vanilkový, mandľový) atď.

Postup

  • Nastrúhajte mydlo.

  • V nerezovom hrnci priveďte do varu destilovanú vodu.

  • Stlmte plameň a vmiešajte nastrúhané mydlo, miešajte, kým sa nerozpustí. Potom odstavte.

  • Pridajte glycerol, esenciálne oleje a vitamín E.

  • Premiešajte, prikryte a nechajte odstáť 12 - 24 hodín, kým zmes úplne nevychladne (toto je veľmi dôležité, manipuláciou sa môže zmeniť konzistencia na nepríjemne hrubú).

  • Akonáhle zmes úplne vychladne, prelejte ju do maximálne čistých nádob ideálne s pumpičkou.

Tip Mimibazara: akékoľvek cudzorodé látky významne skracujú životnosť gélu, preto sa maximálne vyvarujte kontaktu obsahu fľaštičky napríklad s rukami (preto fľaše s dávkovačom).

  • Trvanlivosť je zhruba jeden týždeň - keď budete skladovať gél v kúpeľni. Zvyšok gélu (alebo ak si robíte zásoby) skladujte pre väčšiu trvanlivosť v uzavretých sklenených fľašiach v chladničke.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku