Zobraziť přihlasovací formulár

Afrodiziaká v každej domácnosti

  • Publikované:
Afrodiziaká v každej domácnosti

Staré známe príslovie o tom, že láska prechádza žalúdkom, má mnoho spôsobov interpretácie. Niet pochýb o tom, že sa muž ľahko zamiluje do ženy, ktorá mu uvarí dobré jedlo, ale to zďaleka nie je jediné možné vysvetlenie. Všetky staroveké civilizácie verili mocným účinkom niektorých potravín a látok v nich obsiahnutých na povzbudenie sexuálnej túžby u mužov i žien. Ako afrodiziaká fungujú a ktoré sú najsilnejšie? Asi už ich máte doma.


Afrodiziakum je látka, ktorá stimuluje sexuálne vzrušenie a túžbu. Samozrejme existujú lieky a doplnky stravy, ktoré stavy maximálnej túžby navodzujú a udržujú, prírodnou cestou ich ale môžeme podporiť tiež. Kto však očakáva veľkú zmenu, bude pravdepodobne sklamaný. Jedlá, ktoré obsahujú afrodiziakálne látky, nie sú tak bohatým zdrojom, aby zachránili povedzme nevydarené rande.

Ako afrodiziaká fungujú?

V zásade fungujú na dvojakom princípe. Buď sú to látky stimulujúce produkciu hormónov a ovplyvňujúce činnosť hypofýzy, alebo látky, ktoré celkovo podporujú správne telesné funkcie a predovšetkým krvný obeh. Ono totiž správne prekrvenie istých partií je pre úspech kľúčové.

Látky, ktoré ovplyvňujú potenciu a túžbu u mužov, sú predovšetkým vitamíny B, E, selén, jód, zinok, flor a horčík. Avšak aj niektoré druhy éterických olejov majú na omámení zmyslov a zvyšovaní libida svoj podiel. Tieto oleje sú prítomné predovšetkým v bylinách a koreninách.

Najúčinnejšie afrodiziaká

Potraviny, ktoré majú povzbudzujúce účinky na našu vášeň, musia byť
celkovo zdraviu prospešné. Mentálne a fyzické zdravie a kondícia sú totiž základom pre akúkoľvek aktivitu, milovanie nevynímajúc.

  • Byliny, ktoré obsahujú najviac stimulujúcich éterických olejov, sú bazalka, ligurček, aníz, koriander, vanilka, škorica a predovšetkým petržlen. Ten zároveň obsahuje látky rozťahujúce cievy a podporujúce tak krvný obeh.

  • Medzi najúčinnejšie afrodiziaká patria látky, ktoré celkovo zvyšujú prekrvenie. Do tejto skupiny patrí jedno z najsilnejších prírodných afrodiziak, a tým je špargľa. Ďalej sem patrí napríklad cesnak, ktorý je však afrodiziakom iba teoreticky, pretože taký správny cesnakový dych dokáže zapudiť nejednu hriešnu myšlienku.

  • Tip Mimibazara: Ak máte cesnak radi, skúste pri jeho konzumácii piť dosť mlieka, to čiastočne neutralizuje nežiaduci zápach. Ak si dáte pri príprave cesnakových pokrmov prácu a odstránite z každého strúčika srdiečko (stredová časť), bude váš dych o mnoho príjemnejší.

  • Veľmi intenzívne na krvný obeh pôsobia ostré jedlá, takže ak máte radi chilli, korenie, ale napríklad aj pikantnú škoricu, máte napoly vyhraté.

  • Na centrálnu nervovú sústavu, produkciu hormónov a psychiku pôsobí najmä zeler, zázvor a ženšen, klinček, citrusové plody alebo napríklad med a orechy.

  • Červené mäso dodáva telu látky podporujúce krvotvorbu, takže v kombinácii napríklad práve s petržlenom alebo špargľou sú výsledky zaručené.

  • Hľuzovky a mušle (ustrice) sú tiež všeobecne pokladané za veľmi účinné afrodiziaká. Nutné je však dodať, že to nie je ani tak kvôli ich výživovej hodnote, ale skôr vďaka statusu, ktorý so sebou ich konzumácia nesie. Sex a erotika sú do značnej miery otázkou psychiky, a luxus týchto potravín je naozaj opojný.

Na čo si dať pozor

Dnes už nie je potrebné počúvať rady „odborníkov“ z dôb dávno minulých a konzumovať ako afrodiziakum napríklad mletý roh nosorožca, jelenie parohy, sušené netopierie krídla alebo vývar z kozích semenníkov.

Počuli ste ale už o
španielskych muškách? Je to pravdepodobne najrozšírenejšie afrodiziakum, môžete ich kúpiť (a nie práve za malé peniaze) v rôznych formách - kvapky, krém, sušené. Ich afrodiziakálne účinky však nie sú nijako preukázané, takže ich konzumácia je vyložený hazard, vo väčšom množstve sú pre človeka smrteľne jedovaté. A navyše - španielska muška je len krycí názov pre chrobáčika s dosť asexuálnym menom pľuzgiernik lekársky.

Rovnako tak je treba opatrne nakladať s
alkoholom. Je síce pravda, že v menšom než malom množstve alkohol takzvane „rozpúšťa stres“ a povzbudzuje sexuálnu túžbu, ale veľmi ľahko môže jeho konzumácia prejsť do fázy, kedy naopak telesné funkcie tlmí.

Podľa mnohých odborníkov je však afrodiziakálny efekt potravín iba placebo, zdôrazňujú, že ľudská sexualita je predovšetkým psychického rázu, a látky obsiahnuté v typických pokrmoch lásky sú v tak malom množstve, že toho zmôžu len naozaj málo. Aký je váš názor? Máte vyskúšané jedlá, recepty, vône? Povedzte o svojich skúsenostiach na Mimibazari!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku