Zobraziť přihlasovací formulár

10 chýb pri domácej manikúre

  • Publikované:
10 chýb pri domácej manikúre

Starostlivosť o zovňajšok pre mnoho žien zahŕňa aj pravidelnú a dôkladnú úpravu nechtov. Alebo aspoň občasnú, na významnejšie príležitosti. Návštevy profesionálnych nechtových salónov zaberajú veľa času a v neposlednom rade aj peňazí, takže väčšina žien dáva pri starostlivosti o prirodzené nechty prednosť domácemu prostrediu. Veď všetko, čo potrebujeme, máme doma alebo ľahko kúpime. Čo by ale pre domácu manikúru poradili profesionáli? Aké robíme najčastejšie chyby?

Pri manikúre by sme mali dbať nielen na to, aby naše nechty boli pekné a lak dlho vydržal, ale aj na zdravie nechtov. Ak to s domácou manikúrou myslíte dobre, bohužiaľ, zaberie to viac času. Čoho sa v rámci urýchlenia procesu dopúšťame najčastejšie? A čo manikúre škodí?

Nepoužívame podkladovú vrstvu. Väčšina z nás považuje vrchnú vrstvu za dôležitejšiu ako tú podkladovú. A preto ju buď nepoužívame vôbec, alebo používame rovnaký produkt pre obe tieto vrstvy. Základným princípom podkladovej vrstvy je však to, že eliminuje prirodzenú mastnotu nechtu, a teda zabezpečuje, že lak vydrží oveľa dlhšie sa neodlupovať. Produkty slúžiace ako vrchná vrstva sú hutnejšie a ich schnutie trvá dlhšie, pretože slúžia k väčšej odolnosti nechtov proti mechanickému poškodeniu.

Striháme si kožtičku okolo nechtov. Vyzerá to totiž ako dobrý nápad, kožičky sa zbavíme vlastne hneď a necht vyzerá lepšie. Lenže! Okrem toho, že si vlastne dobrovoľne spôsobujeme zranenie a hrozí nám infekcia, keď kožtička dorastá, je tvrdšia a „zubatá“, a toto zase tak pekne nevyzerá. Používať by sme mali zmäkčovače a pomarančové drievko (kto nechce kupovať špeciálne, úplne postačí obyčajná špajle od nanuku) a zatlačovať, zatlačovať, zatlačovať.

Nedezinfikujeme nástroje. Pilníky, nožnice a všetky ostatné nástroje na manikúru by sme mali dezinfikovať najlepšie po každom použití. Pod nechtami sa drží veľa baktérií, ktoré majú tú nepríjemnú vlastnosť, že lipnú a množia sa. A ak si predsa len striháme kožičku alebo potrebujeme odstrihnúť napríklad zádery, koledujeme si o škaredú infekciu.

Opravujeme chyby vatovými tyčinkami. Najjednoduchšie riešenie na lak mimo necht? Vatová tyčinka, to je jasné. Tie ale púšťajú drobné vlákna, aj keď ich namočíme v odlakovači, môžu sa zachytiť v nezaschnutom laku a zničiť perfektné dielo. Lepšie je si vyhradiť jeden nepoužívaný plochý štetec na makeup alebo očné tiene, prípadne existujú aj odlakovače vo forme ceruzky.

Aplikujeme príliš veľkú vrstvu laku. Áno, len jednu. Schne hodiny a aj po nich, keď už sa zdá relatívne v poriadku, je náchylná na obtlačky. Oveľa efektívnejšie, aj keď sa nám väčšinou jednoducho nechce, je aplikovať dve až tri tenké vrstvy laku. V konečnom efekte zaschnú rýchlejšie. Tiež ak aplikujeme vrchnú vrstvu na lak, ktorý ešte nie je stopercentne suchý, budú sa v ňom tvoriť malé bublinky.

Trasieme s fľaštičkami lakov. Obzvlášť, keď sme lak nepoužili dlhšiu dobu, a potrebujeme zase spojiť všetky jeho zložky. V laku vzniknú vzduchové bublinky, ktoré potom prenesiete na necht, a manikúra bude zničená. Rovnaké zlo robí pumpovanie natieracím štetčekom. Ak potrebujete premiešať lak, dajte si fľaštičku medzi dlane a lakom „váľajte“.

Lakujeme si nechty v kúpeľni. Teplo a vlhko sú prirodzenými nepriateľmi manikúry. V takomto prostredí laky takmer neschnú - preto je ideálnym miestom na manikúru dobre vetraná a chladnejšia miestnosť.

Používame rýchloschnúce laky. Ak chcete zdravé a vyživené nechty, mali by ste sa takýmto produktom oblúkom vyhýbať. Áno, fungujú, ale obsahujú veľa látok, ktoré nechty vysušujú a spôsobujú ich lámanie, oslabenie, štiepenie a celkovo zlý stav.

Nechávame nechty schnúť pod UV lampou. Pri obrovskom boome gélových nechtov v posledných rokoch si nejedna z nás zadovážila domácu UV lampu. A necháva pod ňou schnúť aj obyčajný lak. UV svetlo ale schnutiu nepomáha, čo funguje, je zabudovaný vetrák. Navyše UV svetlo významne prispieva k starnutiu pokožky na rukách, a to predsa nechceme.

Umývanie hlavy i riadu. Teplo a vlhkosť, teda v extrému horúca voda, sú proste pre manikúru neprospešné. Spôsobuje krehnutie laku a teda aj jeho častejšie odlupovanie. Pre kontakt s teplou vodou by sme mali čakať aspoň šesť hodín po zaschnutí laku. Pre čo najprecíznejšiu manikúru platí všeobecné pravidlo - sucho a zima. 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku