Zobraziť přihlasovací formulár

Aj žuvanie môže byť veda

  • Publikované:
Aj žuvanie môže byť veda

Jedz pomaly a poriadne žuj! Kto z nás by toto odporúčanie v rôznych obmenách nepočul alebo sám svojim deťom nedával? Avšak nad významom tohto zlatého odporúčania už ale málokto premýšľa. Prečo je ale precízne žuvanie tak podstatné? Máme pre vás hneď niekoľko dôvodov, ako môže spôsob spracovania jedla ovplyvniť zdravie. A to aj dlhodobo. Vedeli ste napríklad, že žuvanie bez jedla, naprázdno, hoci i so žuvačkou môže spôsobiť nadúvanie, pálenie záhy alebo svalovú nerovnováhu v čeľusti?

Jedlo v zhone je jedna z najhorších vecí, ktorými si ľudia v dnešnej dobe doslova ničia zdravie. Žuvanie je podmienený reflex, zvyk, ktorému už väčšinou nevenujeme pozornosť. Spôsob, dĺžka a veľkosť súst má však významný vplyv na naše zdravie, bez toho aby sme si to plne uvedomovali.

  • Ovplyvňuje absorpciu živín a energie z jedla. Vymeniť veľké sústa za malé, ktoré dôkladne požujeme, pomáha správnemu zažívaniu, a teda aj vstrebávaniu všetkých živín a energie, ktoré by sme z jedla mali dostať. Veľké sústa, ktoré k tomu ešte nie sú väčšinou dôkladne rozmelnené, pri priechode tráviacim traktom poskytujú pôdu pre baktérie, ktoré by sa za iných okolností nemali čas množiť.

  • Pre zdravú váhu. Je logické, že čím dlhšie žujeme, tým dlhšie nám trvá dojedenie jedla. Známu vec, že mozgu trvá, než mu dôjde, že je žalúdok plný, tak môžeme využiť vo svoj prospech. Dlhšia doba konzumácie jedla nám tak vlastne zmenší porcie, ktoré zjeme, a tým tiež pomôže redukovať váhu. V priemere totiž mozgu trvá zhruba 20 minút, než vyhlási stav sýtosti. Spomalenie žuvania tak podľa niektorých expertov môže znížiť denný príjem kalórií o zhruba 10%.

  • Dlhodobejšie pôsobenie slín na jedlo má priaznivý vplyv na trávenie. Pretože trávenie začína už v ústach. Sliny obsahujú špeciálne enzýmy, ktoré začínajú jedlo rozkladať. Predovšetkým obsahujú lipázu, ktorá začína so spracovaním tukov. Čím dlhšie ich necháme pôsobiť, tým menšiu prácu budú mať ďalšie časti tráviaceho traktu, najmä samozrejme žalúdok. Sliny jedlo tiež prirodzene lubrikujú, takže je potom jeho cesta do žalúdka ľahšia, nezaťažuje toľko peristaltiku.

  • Pre lepšie zažívanie. Zažívanie je proces, ktorý telo zaťažuje viac, než si myslíme. Spotrebúvame na neho veľa energie a to zvlášť v prípade, keď trávime veľké množstvo zle spracovaného jedla. Dôkladne požuvané jedlo umožňuje žalúdku pracovať efektívnejšie a telu nechať si energiu na iné procesy.

  • Žuvanie je dobré na zuby. Čeľuste žuvaním spevňujú, poprípade si pevnosť udržujú, a tým pádom spevňuje aj upevnenie zubov. Navyše látky v slinách pomáhajú zuby čistiť a odstraňovať zvyškové nečistoty, tým pádom tiež zamedzujú vzniku plaku a zubných kazov.

  • Poctivé žuvanie redukuje nadbytok baktérií v črevách. Mohlo by sa zdať, že sú tieto dve súčasti tráviaceho systému od seba vzdialené toľko, že sa moc ovplyvňovať nemôžu, ale opak je pravdou. Veľké kusy nepožuvaného jedla žalúdok často nespracuje, takže putujú do čriev, kde sa v nich začnú množiť baktérie. To môže viesť k nadúvaniu, bolesti brucha, zápche alebo hnačke, kŕčom a ďalším zažívacím ťažkostiam.

  • A v neposlednom rade... akonáhle spomalíte, jedlo si poctivejšie vychutnáte!

Ako na to správne?

Spôsob, akým žujeme, je v nás veľmi hlboko zakorenený, a prípadná zmena tohto návyku vyžaduje dôslednosť a sústredenie. Dobrá správa ale je, že môžete začať vlastne kedykoľvek, napríklad hneď pri ďalšom jedle. Teórií, koľkokrát by sme mali sústo prežuť, než ho prehltneme, je veľa. Dočítame sa o počtoch od dvadsať do sto osemdesiatich, ale o konkrétny počet samozrejme nejde. Zásadné je spomaliť a plne si uvedomovať aj činnosť tak obyčajnú a automatizovanú, akou je žuvanie. Úplne ideálne samozrejme je, keď si na jedlo vyhradíte kľud, nepracujete, nepozeráte sa na televíziu, nevenujete sa iným činnostiam.

  • Jedzte po malých sústach.

  • Jedlo žujte, kým úplne nestratí svoju textúru.

  • Dožujte a prehltnite predtým, než si vezmete ďalšie sústo.

  • Ak sa chcete počas jedla napiť, počkajte, až nebudete mať v ústach žiadne jedlo.

Nebezpečenstvo žuvania naprázdno

Trávite celý deň so žuvačkou v ústach? Žuvanie bez jedla môže byť veľmi kontraproduktívne. Vysielate telu signál, že sa chystá príjem živín v podobe jedla. Telo tak začne produkovať enzýmy a kyseliny, je pripravené na trávenie. To môže spôsobovať nadúvanie, nadprodukciu žalúdočných štiav alebo pálenie záhy.

Aj keď sa to zdá ako maličkosť, žuvanie žuvačky môže tiež spôsobiť dysbalanciu žuvacích svalov. Väčšinou ju totiž máme automaticky iba na jednej strane a môžeme aj takto spôsobiť chronické bolestivé stavy. Avšak žuvačka pred a po jedle má pozitívny vplyv na trávenie, práve vďaka aktivácii produkcie enzýmov a žalúdočných štiav.

Sústredíte sa na správne žuvanie, máte jedlo ako rituál, ktorý prebieha v kľude? Pozorujete niekedy problémy so zažívaním, keď jedlo hltáte v zhone? A skúšali ste niekedy jedenie zámerne spomaliť a sústrediť sa na jeho správne spracovávanie?

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku