Zobraziť přihlasovací formulár

Čo jesť, keď vás skolí choroba

  • Publikované:
Čo jesť, keď vás skolí choroba

Tiež ste počuli už snáď tisíckrát, že pri chrípke, prechladnutí, angíne a ďalších chorobách je dobré jesť pomaranče, zázvor, piť dostatočné množstvo tekutín a ležať v posteli? Asi áno. Ale prečo sa odporúča slepačí vývar alebo napríklad banány? A aké ďalšie potraviny dokážu vďaka svojmu pôsobeniu na ľudský organizmus pomôcť pri účinnom boji s oslabením imunity?

Chorobe môžeme podľahnúť takmer kedykoľvek, ale niektoré obdobia sú v útokoch na našu imunitu zákernejšie než iné. Počasie, epidémie, všadeprítomný stres, nedostatočný prísun vitamínov... to všetko nás robí náchylnými na nachytanie kdejakého bacila. Málokto si môže dovoliť naprosto kľudový režim, preto je dobré v rámci boja proti chorobe nasadiť všetky dostupné prostriedky. K nim patrí okrem iného aj jedlo a pitie. A čo konzumovať preventívne, ale tiež, keď už je choroba tu?

Kivi, pomaranče

...a všetko, čo obsahuje vitamín C. Aj keď sám pravdepodobne moc efektívne proti vírusovým infekciám nebojuje, dokáže zmierniť príznaky a skrátiť dĺžku pretrvávania symptómov, ako sú nádcha, kašeľ alebo horúčka. Okrem kiwi a citrusových plodov sú bohatým zdrojom (nielen) vitamínu C napríklad aj jahody alebo čučoriedky. Ale napríklad v zime moc plnohodnotných jahôd nezoženiete, naopak citrusové plody sú najkvalitnejšie - riaďte sa sezónou.

Banány

Keď má človek horúčku, potí sa. A zámerne sa vypotiť je tiež to, čo by mal každý pri chorobe robiť. Spoločne s potom ale odchádza z tela tiež veľa dôležitých látok. Jednou z nich je napríklad draslík. A na ten sú banány maximálne bohaté. Navyše sú výživnou, ale napriek tomu veľmi dobre stráviteľnou potravinou, takže by ste ich v sebe mali udržať aj pri podráždenom žalúdku.

Ovos, jačmeň

Áno, aj zdanlivo tak nudné potraviny, ako sú ovsené vločky, vedia pomôcť proti chorobe. Obsahujú typ polysacharidu, ktorý sa volá beta glukán, a ten je extrémne účinný v podpore obranných schopností organizmu proti bakteriálnym a vírusovým ochoreniam. Okrem toho beta glukán tiež znižuje hladinu cholesterolu v krvi a pôsobí ako antioxidant.

Ryby, morské plody

Morské plody, špeciálne homáre, kraby a krevety, obsahujú látky, ktoré pomáhajú našim bielym krvinkám produkovať bielkoviny, ktoré vyháňajú pôvodcov vírusových ochorení preč z nášho tela. Na omega - 3 nenasýtené mastné kyseliny bohaté ryby, ako je napríklad losos, tuniak alebo makrela, zase dokážu zmierňovať zápaly, teda aj zrážať teplotu, podporujú respiračné funkcie a chránia dýchaciu sústavu pred infekciami.

Cesnak, cibuľa

Nie je to nič vábne, ale ako cesnak, tak cibuľa, obsahujú extrémne silné antivírusové látky a významne posilňujú imunitný systém nášho tela. Bohužiaľ treba obe tieto potraviny konzumovať v surovom stave, čo môže byť ľahko nespoločenské, ale pre uzdravenie podstatné.

Tip Mimibazara: Takmer v každej rodine sa tradujú rôzne modifikácie receptov na cibuľový sirup. Ten pôsobí proti chrípke a nachladnutiu takmer zázračne. Môžete si ho vyrobiť tak, že ošúpete a na kolieska nakrájate cibuľu, dáte ju do uzatvárateľnej nádoby a zasypete obyčajným cukrom. Nechajte cez noc v chladničke a ráno budete mať hutnú šťavu relatívne prijateľnej chuti, ktorá však s prechladnutím zatočí raz dva. Dávkujte jednu lyžičku pred každým jedlom (aspoň 3x denne).

Vývar

Samozrejme ideálne od mamičky! Ale zďaleka to nie je iba babská rada. Ak si dáte vývar z hydinového mäsa, dostanete spoločne s horúcou a slanou tekutinou (čo je všetko pre efektívnu liečbu potreba) do tela tiež látku zvanú cysteín. Vďaka cysteínu sa rozpúšťa v pľúcach hlien a nosová sliznica zostáva vlhká.

Je niečo, čo vám pri chorobe zaručene pomáha? Ovocie, zelenina, čaje, bylinky? Dajte ostatným tip na Mimibazari! 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku