Zobraziť přihlasovací formulár

Vyhláste boj prekysleniu organizmu

  • Publikované:
Vyhláste boj prekysleniu organizmu

Mýtus alebo reálna hrozba? Prekyslenie organizmu má údajne mnoho príčin, a tiež mnoho následkov. Aj fatálnych. Lekárska obec deklaruje, že telo má na udržanie relatívne stáleho pH spústu mechanizmov a akútna acidóza nastáva iba v prípadoch zlyhania obličiek alebo pri extrémnom zhoršení cukrovky. Alternatívnejší prístup k medicíne a liečiteľstvo však vidí prekyslenie ako jednu z najväčších hrozieb pre ľudský organizmus.

Preukázateľné klinické štúdie zatiaľ neexistujú a chýba i jednotný názor odbornej verejnosti. Medzi údajné prejavy acidózy, čiže prekyslenia organizmu, patria únava, bolesti hlavy, chrbta a svalov, pri ktorých sa nedá zistiť príčina, alergie, ekzémy, zápchy alebo hnačky alebo podráždené sliznice. Medzi príčiny prekyslenia organizmu patrí málo pohybu, sedavý životný štýl, zlé zloženie stravy, nedostatočná kvalita pitnej vody, stres alebo tiež znečistené ovzdušie.

Z uvedeného je asi jasné, čo skeptikom na koncepte prekyslenia organizmu vadí. Áno, uvedené príčiny vedú k vzniku všetkých popísaných neduhov, ale neznamená to, že prostredníkom je pH organizmu. Mnoho argumentov hovoriacich pre teóriu prekyslenia organizmu sa opiera v podstate o absenciu vyváženej stravy, teda nedostatok niektorých živín, ktoré telo postupne odčerpáva samo zo seba (odvápnenie kostí a pod.). Či už nám však vyváženú stravu odporúča ktokoľvek na základe akejkoľvek teórie, nie je úplne mimo misu.

Pravdou ale je, že v určitej miere pH ľudského tela kolíše. Počas dňa, v závislosti na strave, pohybe, športu a ostatným vplyvom prostredia. Ako moc veľký vplyv to má na náš zdravotný stav, môže byť sporné, však existujú naozaj neškodné odporúčania, ako je napríklad zvýšiť príjem zeleniny a strukovín, ktoré nemôžu pohoršovať sebezarytejšieho skeptika.

Príčina i riešenie

Každý z nás dodržiava pitný režim. A práve pre svoju všadeprítomnosť je voda jednou zo základných príčin vzniku zakrádajúcej sa acidózy. Radikálne názory hovoria, že pitná voda je dnes vlastne len koktejlom hormónov, antibiotík, chlóru a ťažkých kovov. Asi to nebude tak drastické, avšak, podľa hesla „na každom šprochu pravdy trochu“, pre vás máme recept, ako sa prekysleniu organizmu brániť dosť na to, aby ste videli prípadný rozdiel. A aj keby ste ho nevideli, tak či tak dodáte telu zdraviu prospešné látky.

Budete potrebovať:

  • Pol litra prevarenej vody

  • 1 organický citrón

  • Lyžičku ružovej himalájskej soli

Do prevarenej vody na osminky nakrájajte starostlivo umytý citrón (naozaj dbajte na bio pôvod), ale nevytláčajte z neho šťavu. Pridajte lyžičku soli, premiešajte, prikryte a nechajte v chladničke do rána odstáť. Takto upravenú a obohatenú vodu pite ideálne každé ráno.

Aký je váš názor na reálnosť hrozby prekyslenia organizmu? Máte skúsenosť s jeho liečbou? Pozorovali ste na sebe príznaky a podarilo sa vám ich zmierniť alebo odstrániť? Pomocou čoho, akých metód, potravín, postupov? Povedzte o svojich skúsenostiach ostatným na Mimibazari!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku

Ondrej001 6. 2. 2016, 22:48
No povedzte mi odkiaľ zoženiem bio organický citrón :D. prevariť vodu tiež nestačí, pretože ťažké kovy ostávajú. Najideálnejšia je podľa mňa reverzná osmóza, tú vodu pijem už vyše dvoch rokov, všade ju nosím so sebou, vodou z vodovodu už len umývam podlahu a polievam kvety, na nič iné sa nehodí a to máme v Poprade celkom čistú vodu, tak si predstavte, čo musí obsahovať voda v nižších nadmorských výškach. Keď som menil prvý filter reverznej osmózy, ktorý zachytáva častice 30 mikrometrov, tak miesto bieleho filtra som po pol roku vytiahol filter červeno hnedý. Odkedy mám ozmózu rýchlovarnú kanvicu som ani raz nečistil od kameňa a je ako nová. Takže aj na prekyselnie je dôležité akú vodu pijete. Keďže som športovec, rád som si po treningu pochutnal na sladkom, priam som bol na tom závislý (mliečna čokoláda, keksy, rôzne tyčinky, salko, atď. proste všetko kde je rafinovaný cukor) a potom som bol sám na seba na.ratý, pretože som mal kyselinu, bol som unavený, bolela ma hlava a nakoniec môj moč bol kyslejší ako má byť (mám digitálny merač PH), čo značí že aj telo bolo prekyslené. Už mesiac nejem nič, kde je rafinovaný cukor, žiadne pečivo z obchodu, sladkosti, koláče, sladené jogurty, proste nič sladké a ako sladidlo som si kúpil z USA extrakt Stévie, stačí jedna kvapka do pohára s čajom a mám sladko až za ušami :). A už mesiac neviem čo to je kyselina, lepšie spím, žiadne tráviace ťažkosti, žiadne mdloby po jedení. Ďalší dôležitý krok v stravovaní je delená strava, či sa niekomu páči alebo nie, proste kto kedy videl jesť mäso s ryžou alebo zemiakmi??? Mäso sa má konzumovať výhradne so surovou zeleninou nabitou enzýmami a niektorým ovocím, žiadne zemiaky v akekoľvek forme alebo ryža. Či myslíte, že naši predkovia (lovci) po ulovení zvieraťa si vykopali zemiaky, uvarili ich a papali pekne s mäsom? Mali akurát k