Zobraziť přihlasovací formulár

Tajomné Mumio - elixír zdravia?

  • Publikované:
Tajomné Mumio - elixír zdravia?

Slzy skál, horská živica, slzy hôr... to všetko sú názvy pre veľmi zvláštnu, asfaltu podobnú látku, ktorá má tajomný pôvod, veľmi vzácny výskyt, ale úplne zásadné účinky na ľudský organizmus. V medicíne a liečiteľstve je Mumio využívané už tisíce rokov, jeho účinky sú popísané v kľúčových dielach ázijských lekárov po zakladateľa modernej medicíny, ako bol napríklad Avicena alebo Paracelsus. Čo to teda zázračné Mumio je? A k čomu všetkému môže slúžiť?

Mumio je špeciálna čiastočne organická a čiastočne anorganická hmota. Vznikla pravdepodobne zmiešaním pozostatkov fauny a flóry s anorganickými látkami, ktoré stovky a tisíce rokov vstrebáva z prostredia. Unikátnosť zloženia Mumia spočíva v tom, že zmes desiatok látok, ktoré sa v Mumiu nachádzajú, je v percentuálnom pomere rovnaká, ako zmes tých istých látok v ľudskom tele.

Mumio má tmavo hnedú až čiernu farbu, je na povrchu lesklé, topí sa pri teplotách okolo 30 stupňov Celzia (takže aj ľudským teplom, forma Mumia je biologicky rozpustná sama o sebe), je dobre rozpustné vo vode, chutí horko a má veľmi charakteristickú vôňu.

Na Mumiu je zvláštnych hneď niekoľko vecí:

  • Vyskytuje sa len na niekoľkých miestach na svete, v jaskyniach a skalách pohoria Pamír, Altaj alebo Himalájí, a ďalších ázijských horách. Existuje ako drobné kvaple a stalaktity, ktoré majú tvar sĺz a konzistenciu veľmi tuhého asfaltu.

  • Nájdeme ho výhradne vo veľkej nadmorskej výške, väčšinou nad 3000 m n.m.

  • Prvýkrát si jeho účinkov všimli lovci, ktorí vypozorovali, že zranená zver chodí olizovať tmavú látku zo skalných stien a rýchlo sa uzdravuje.

  • Extrémne podmienky, v ktorých sa Mumio vyskytuje, mu dávajú absolútne neopakovateľné vlastnosti. Vznik Mumia ale stále nie je preukázateľne overený.

  • Mumio do seba absorbuje prvky z okolia, preto sa jeho farba ľahko líši podľa miesta nálezu. Hovoríme o Mumiu modrom, zlatom, čiernom, hnedom, medenom...

  • Mumio sa musí očistiť od nestráviteľných anorganických látok, navyše jeho vývoz je často regulovaný, takže kvalitné, čisté Mumio nebýva práve lacné.

Čo Mumio obsahuje a ako nám pomáha?

Mumio obsahuje asi 80 látok dôležitých pre ľudský organizmus. Medzi najdôležitejšie prvky patrí
horčík, vápnik, draslík, železo, síra, molybdén a ďalšie, tiež rastlinné antibiotiká, vitamíny skupiny B, aminokyseliny, chlorofyl aj napríklad niektoré fytohormóny, látky riediace krv a podobne.

Dôležitou vlastnosťou Mumia je, že všetky v ňom obsiahnuté látky, sú biologicky rozpustné a teda telom vstrebateľné. Pôsobí protizápalovo, antimikrobiálne a anitespticky, posilňuje imunitný systém, celkovo stimuluje metabolizmus, intenzívne podporuje regeneráciu. Funguje ako silný antioxidant a adaptogén, chráni telo pred toxickými, rádioaktívnymi a ďalšími nepriaznivými vplyvmi z okolia. Ovplyvňuje hormonálnu hladinu a priaznivo pôsobí aj proti stresu.

  • Regeneruje tkanivo aj kosti, má pozitívny vplyv na svalovú hmotu.

  • Významne urýchľuje hojenie zlomenín i ostatných poranení.

  • Podporuje imunitu, používa sa teda tiež napríklad na tlmenie dôsledkov chemoterapie, užívania liekov a pod.

  • Je silným antioxidantom, chráni telo pred škodlivými vplyvmi okolia a pomáha vylučovať nežiadúce látky z tela.

  • Pôsobí pozitívne na nervovú sústavu, krvný obeh, tráviace ústrojenstvo, priaznivo pôsobí na cievy a lieči ochorenia dýchacieho ústrojenstva.

  • Dodáva telu energiu, redukuje stres a jeho následky.

Rozpaky nad Mumiom

  • Teoreticky by sa dalo povedať, že Mumio vie pomôcť vlastne s akýmkoľvek neduhom. Niekedy viac, niekedy menej, ale vždy aspoň na nejakej úrovni. Keďže klinických štúdií na účinky Mumia nebolo vykonaných veľa, nie je Mumio doporučené užívať tehotným a dojčiacim ženám. Avšak ani v týchto prípadoch neboli údajne zaznamenané negatívne účinky Mumia na zdravie.

  • Mumio nespôsobuje alergické reakcie ani reakcie na prípadné predávkovanie. Na rôzne neduhy sú stanovené odporúčané dávky Mumia (či už vo forme mastí, tabliet alebo roztokov), ale nijako záväzne.

  • V alternatívnej medicíne je doporučované užívať Mumio spoločne s urinou, ich účinky sa údajne navzájom zosilňujú. Vhodné kombinácie sú ďalej s ovocnými olejmi a šťavami. Pri užívaní Mumia sa neodporúča konzumovať alkohol.

     

Najväčšou nevýhodou Mumia je, že sa o jeho účinkoch vie, ale neboli zatiaľ nikdy spoľahlivo klinicky preukázané. Na jeho efekt ale prisahá veľa ľudí a škodlivé nie je, takže je potrebné starostlivo vybrať kvalitný produkt a vyskúšať. Máte s touto záhadnou liečebnou látkou svoje skúsenosti? Povedzte nám o nej!  

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku