Zobraziť přihlasovací formulár

Keď nie je „prepáč“ namieste

  • Publikované:
Keď nie je „prepáč“ namieste


Nasledujúce riadky pochopí snáď každá žena. Koľkokrát už ste dnes povedala prepáč/te? Ospravedlňovanie sa ostatným je v ženskom slovníku rovnako prirodzené ako želanie dobrého dňa. Na úvod žiadosti, otázky aj obyčajnej oznamovacej vety sme si zvykli hovoriť slovo prepáč tak často, až to vyzerá, že svoje názory, požiadavky alebo dokonca úspechy považujeme za niečo, čo by mohlo byť ostatným na obtiaž. Kedy nám ale ospravedlnenie škodí? Kedy znižuje našu hodnotu? A kedy si ňou my znižujeme hodnotenie seba samej?

Samozrejme je dôležité ospravedlňovať sa, keď si to situácia a rešpekt k ostatným žiadajú. Ak neoprávnene zvýšite na partnera hlas alebo zabudnete na narodeniny svojej sestry, áno, ospravedlňte sa. Mnoho z nás ale hovorí
prepáč za veci, ktoré nielen, že nie sú naša vina, ale tiež trebárs za niečo, čo si ostatní možno ani nevšimnú.

V akých situáciách sa jednoducho neospravedlňovať?

  • Vyhrala ste v kartách? Turnaj v šípkach? Súťaž o najlepší koláč? A máte na jazyku: „Ja sa vám všetkým ospravedlňujem, to bola len náhoda, sľubujem, že miesto pre víťaza bude nabudúce voľné!“ Zastavte. Neospravedlňujte sa, keď ste v niečom dobrá.

  • Keď niekto narazí do vás. A ruku na srdce, poznáme to, že? Ospravedlňujeme sa, že sme prekážali. No tak.

  • Za špeciálne prianie v reštaurácii. Máte alergiu? Nemáte niečo rada? Chcete inú prílohu? Vy ste ten, kto platí, jedálny lístok nie je zákon a všetci sme len ľudia. Nehanbite sa a neospravedlňujte.

  • Za svoj vzhľad. Váš outfit, vlasy, makeup alebo nechty nemusia vyzerať dokonale stále. Existuje naozaj veľa podstatnejších vecí než dvojhodinová manikúra.

  • Keď potrebujete čas byť sama. Je to dôležité, je to pochopiteľné a nevyhnutné pre život. Čas od času potrebuje byť sám každý.

  • Keď si v sexe poviete, čo chcete. Existujú pozície, ktoré sú pre partnera celkom dobré, ale pre vás úžasné. A chcieť ich je v poriadku. Veď naopak to funguje rovnako, alebo nie?

  • Keď nezdieľate rovnaký názor ako ostatní. Za predpokladu, že vlastný názor prezentujete slušne a s rešpektom k ostatným, nie je potrebné sa za neho ani jeho vyrieknutie ospravedlňovať.

  • Za plač. Je prirodzený, zdravý a niekedy ho jednoducho nejde udržať. Nie je prejavom slabosti, je prirodzenou reakciou na konkrétne emócie. Ospravedlňovať by sa mal ten, kto vás rozplakal.

  • Ak potrebujete čas na veľké rozhodnutia. Hodinu, deň, týždeň. Ak nie ste o čomkoľvek skalopevne presvedčená a situácia si vyžaduje vaše rozhodnutie, je úplne v poriadku vyžiadať si na neho čas.

Prepáč nie je citoslovce, aby sme ním uvozovali vetu. Je to slovo s vlastnou hodnotou, ktorú znižujeme zakaždým, keď ho vyslovíme v situácii, keď to nie je potrebné. Vypustením slova prepáč v niektorých situáciách sa nám tiež významne zdvihne sebavedomie, a to nielen vo vlastných očiach, ale aj v očiach ostatných. Aj keď mnohé prepáč ako ospravedlnenie ani nevnímame, má veľkú podvedomú silu. Skúste si aspoň jeden deň uvedomovať, ako často vám to nevinné slovko vychádza z pusy. A ďalší deň to skúste bez neho. Ľudia vás nebudú mať radi o nič menej, ale získate si rešpekt nielen u nich, ale aj sama u seba.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku