Zobraziť přihlasovací formulár

10 vecí, ktoré vám o chudnutí nikto nepovedal

  • Publikované:
10 vecí, ktoré vám o chudnutí nikto nepovedal

Pri uberaní na váhe sa môžete vydať dvoma smermi. Ten jeden je nezdravý, s jojo efektom, ale rýchly, ten druhý zdravý, pomalý a s permanentnými výsledkami. Ak to s chudnutím myslíte vážne, chcete strácať telesný tuk, nespomalovať si metabolizmus a udržať alebo ďalej budovať svalovú hmotu. A to všetko s dostatočnou výživou. Je jasné, že to nie je nič ľahké. Vyžaduje to zmenu životného štýlu, prístupu k svojmu telu i mysli. A ešte k tomu sú veci, na ktoré vás dopredu málokto upozorní.

Naše ciele sú - stratiť tuk, zachovať a v lepšom prípade ešte aj vybudovať svalovú hmotu, ideálne zrýchliť, ale rozhodne nespomalovať metabolizmus, ochrániť sa pred psychickou nepohodou. Čo vám na tejto naozaj náročnej ceste pomôže?

Nesmiete hladovať. Začneme zľahka, toto pravdepodobne všetci vieme. Čo je ale podstatné - aby sme chudli, musíme mať príjem kalórií nižší, než je výdaj. Ale nie zase moc, pretože drastický úbytok prijímaných kalórií vedie k zaujímavému paradoxu - telo sa zbavuje svalovej hmoty a necháva si tuk (má to logické vysvetlenie. Telo je v panike z potenciálneho nedostatku príjmu energie. Svaly energiu berú, tuk ju poskytuje. Preto sa telo snaží eliminovať hmotu, ktorá by ju odčerpávala a naopak zachovať tú, ktorá ju dodáva. pretože má strach, aby prežilo. Takýmto mechanizmom nevysvetlíte, že hladujete, pretože idete za tri mesiace na svadbu kamarátke. Ony sa boja o život!). Počítajte, nechajte si poradiť, zistite, aký kalorický príjem máte v súčasnosti a aký by ste mať mali. A nezabúdajte, že kalórie nie sú všetko, podstatné sú aj ostatné živiny v jedle!

Opatrne s kardio. Kardio cvičenie, spaľovanie, jednoducho aeróbna aktivita vedie k jednorazovému spáleniu rozlične významného počtu kalórií. Ale pozor na to, ak sa do kardio cvičenia položíte moc, môže vo vašom tele dochádzať ku katabolickým procesom, podobne, ako pri hladovaní, telo v panike z výdaja uprednostní tuk pred svalmi... a vy strácate svalovú hmotu. Paradoxné? Áno, opäť. Proste všetkého veľa škodí, ako hladovanie, tak aeróbne cvičenie.

Začnite posilňovať. Nebojte sa, nepriberiete. Je to populárny omyl, že posilňovanie vedie k naberaniu váhy - zďaleka to nemusí byť pravda, naopak, udržiavaním súčasnej svalovej hmoty v aktivite si zároveň udržujete v chode metabolizmus a cvičenie celého tela vie spáliť pomerne veľké množstvo kalórií. Aký je teda rozdiel v kardio cvičení a posilňovaní? U kardia svaly využívate, teoreticky z nich odčerpávate energiu, využívate ich silu, spaľujete energiu. U posilňovaní spaľujete energiu, ktorú využívate na budovanie svalovej hmoty, jej posilnenie. Rovnaký výdaj, iný výsledok. Ovšem so správnym tréningom vám musí poradiť špecialista!

S posilňovaním ale opatrne. Posilňovanie je dvojsečná zbraň. Vie ochrániť svaly pred ich ochabovaním, ale ak to preženiete, môžete si ublížiť. Nedvíhajte príliš ťažké váhy, nechoďte na tréning častejšie ako trikrát týždenne a hlavne - nechajte si poradiť od kvalifikovaného trénera.

Strážte si cukry. Alias sacharidy. A to zďaleka nie sú len sladké veci. Medzi zložité cukry, ktoré sú pre mnohých zdrojom veľkých problémov s váhou, patria predovšetkým tie obsiahnuté v pečive. Ale úplne ich vynechať je tiež chyba! Bez polysacharidov je telo v energetickom útlme, ony sú tie, ktoré mu dodávajú dlhodobú energiu, ktorú nevynahradíte ani zvýšeným príjmom bielkovín (ktorý by ste mali zaradiť tiež). Polysacharidy konzumujte hlavne pred a po tréningu, zvýšite si tak výdrž a zaistíte lepšiu svalovú regeneráciu.

Doprajte si čas. Na každú zmenu treba čas, majte len realistické očakávania. Ak si nastavíte drastické ciele, povedie to k drastickému správaniu k vášmu telu. Minimálny čas, ktorý je potrebný pre viditeľnú a zdravú zmenu, sú tri mesiace. Samozrejme v závislosti na tom, koľko tuku chcete alebo potrebujete zhodiť, ale rozhodne nie menej.

Spaľujte, keď spíte. Problém s látkami, ktoré podporujú spaľovanie tukov, je ten, že zároveň stimulujú organizmus k väčšej aktivite. Takže vám rozhodne nepomáhajú spať. Ale existuje jedna potravina, ktorá vie podporiť metabolizmus tukov, bez toho aby ste do štvrtej ráno pozerali do stropu. Je ňou grepfruit.Ten síce môže mať rôzne nežiaduce účinky a je kontraindikáciou pre niektoré lieky, ale mnohým ľuďom neškodí. Zvlášť na večer, kedy je žalúdok ešte vystlaný zvyškami jedla, nemusí grep ani jeho šťava spôsobovať žiadne ťažkosti.

Cítite hlad? To je dobre. A nie, nijako to nekoliduje s tým, že nemáte hladovať. Je jasné, že zníženie počtu kalórií v dennom príjme jednoducho pocítite. Akonáhle si „odtrhnete od pusy“ 500 - 800 kcal denne, bolo by divné, keby ste sem tam hlad nemali. A ak ho nemáte, spozornite. Je to totiž známka, že sa vám spomaľuje metabolizmus! A to rozhodne nechceme. Hlad je v poriadku ráno a medzi jedlami. Nezabudnite aspoň na jedno „cheat“ jedlo týždenne, teda jedlo, kedy si doprajete, čo chcete (knedle, čokoláda, tlačenka...). Takéto jedlo vie metabolizmus pekne znova naštartovať.

Potrebný je poriadny odpočinok. Diéta môže nepriaznivo ovplyvniť spánok. Mnohým ľuďom sa zle zaspáva, ak pociťujú trošku hlad, je lákavé večer porušiť jedálniček. Napriek tomu je nevyhnutné dodržiavať kvalitný spánok, ideálne o niečo dlhšie ako za normálneho stavu. 8 - 10 hodín spánku vám pomôže dostatočne zregenerovať organizmus, ale tiež vás udržať pomerne dlhú dobu od jedla. Ak máte problémy so zaspávaním a skúsili ste všetky možné rady, tipy a triky, vyskúšajte doplnky stravy s obsahom melatonínu.

Pite prírodné nakopávače metabolizmu. Čo vám pomôže?

  • Káva. Štartuje metabolizmus a „prebudí“ vás.

  • Zelený čaj. Okrem týchto účinkov obsahuje tiež silné antioxidanty, ktoré podporujú spaľovanie tukov.

  • Voda. Pre správne fungovanie tela je úplne esenciálna. Čím viac, tým lepšie.

Aby ste mali prehľad, ako funguje vaše telo, respektíve metabolizmus, ktorý je alfou a omegou správneho spaľovania, prečítajte si jeden z našich minulých článkov - Všetko, čo treba vedieť o metabolizme.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku