Zobraziť přihlasovací formulár

Robíte všetko správne... a napriek tomu sa vám objavujú pupienky?

  • Publikované:
Robíte všetko správne... a napriek tomu sa vám objavujú pupienky?

Možno už ste vyskúšali všetko, vyradili ste z jedálnička dráždivé potraviny a ingrediencie, naučili ste sa používať správnu kozmetiku, ktorá vyhovuje vašej pleti a mierni prejavy akné, vyhýbate sa stresu, ako je to len možné... a nielen, že ste to všetko vyskúšali, ale dokonca ste to zaradili do bežnej praxe každého dňa! A predsa - pupienky nie a nie zmiznúť nadobro. Čo ešte môže byť nesprávne?

Aj keď ste presvedčení o tom, že robíte pre svoju pleť všetko, čo je vo vašich silách, existuje pomerne dosť spúšťačov, ktorým sa nevyhnete, pretože o nich pravdepodobne neviete. Nevzhľadné pupienky objavujúce sa napriek všetkej starostlivosti tak môžu byť znamením, že niečo zvonku ubližuje vášmu zdraviu.

Kožné problémy sú niečo, s čím sa stretáva mnoho dospelých. Ale málokto ich berie ako vhodnú stopu na zistenie, čo je vlastne zle so zdravím. Keď si dáte tú prácu a zahráte sa na detektíva, podľa stavu kože môžete zistiť, čo vášmu telu škodí a problémy spôsobuje.

Máte ľahkú alergiu na nejakú potravinu

Samozrejme, prejavom akné najviac „pomáhajú“ cukor, alkohol, kofeín a podobné veci, o ktorých práve tak vieme, že by sme ich nemali. Tak ste ich vyradili... a ony sa pupienky objavovať neprestali? Je potrebné to preskúmať podrobnejšie. Veďte si presný zápis toho, čo cez deň jete, aspoň jeden mesiac. Zároveň s týmto si zaznamenávajte aj to, kedy a kde sa vám pupienky objavili. Možno prídete na súvislosti a nájdete potraviny, ktoré vám kožné problémy spôsobujú. Hľadajte súvislosť - jeden deň zjete, druhý deň sa objaví akné. No a potom nezostáva než sa potravine vyhnúť.

Používate zlú zubnú pastu

Veľa ľudí trpí na pupienky okolo úst. Vo veľkom percente prípadov za to môžu zubné pasty - ich zloženie často pokožku podráždi a póry sa zapália. To spôsobujú prevažne chemické zložky, takže skúste prejsť na zubnú pastu čo naprírodnejšieho zloženia.

Umývate si tvár v sprche

Tento bod nemá nič spoločné s tým, že si môžete umyť tvár kondicionérom na vlasy. Omylom, samozrejme. Ide o to, že po odlíčení a vyčistení tváre (čo sa deje v sprche) by mal nasledujúci krok starostlivosti o pleť prísť čo najskôr - hneď ako pleť spoločne s nánosom znečistenia zbavíte aj niektorých jej ochranných zložiek, je extrémne náchylná k podráždeniu, póry sú otvorené nečistotám a zápalovým zložkám (ktoré môžeme dodať prípadne na uteráku). Po vyčistení by mal prísť nasledujúci krok, tonizácia, v podstate okamžite, inak pleti trvá oveľa dlhšie vytvoriť si ochrannú bariéru.

Žijete v meste

A je to tu, niečo, s čím sa naozaj nedá nič moc robiť, málokto sa bude kvôli občasným problémom s pleťou sťahovať. Všadeprítomné znečistenie núti vaše telo neustále pracovať nadčas, aby odbúralo extra toxíny. To vedie k nedostatočnému odpočinku, väčšej miere stresu, niekedy aj k zažívacím ťažkostiam. Ak žijete v meste a trpíte na akné, je vhodné používať ochrannú kozmetiku s obsahom zinku, vitamínov E a C a omega 3, 6 a 9 nenasýtených mastných kyselín.

Váš spôsob starostlivosti o pleť sa nezmenil... už roky

Nesmieme zabudnúť, že koža je živý orgán, ktorý potrebuje inú starostlivosť nielen sezónne v priebehu roka, ale aj jej zmenu v závislosti od veku. Rovnako, ako nám časom prestávajú robiť dobre niektoré jedlá, aj naša koža si vyberá, čo je pre ňu najlepšie. Ak používate tie isté prostriedky a tú istú rutinu na odličovanie a ďalšiu starostlivosť už roky, je načase to zmeniť. Je potrebné zohľadniť vek, typ pleti (ktorý sa môže počas života meniť), hormonálnu hladinu, ročnú dobu, potrebu vitamínov a enzýmov... No, je toho veľa, ale nebojte sa a nechajte si poradiť v kozmetických salónoch, v lekárňach. A vyskúšajte.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku