Zobraziť přihlasovací formulár

Búrame mýty o mladistvom vzhľade I.

  • Publikované:
Búrame mýty o mladistvom vzhľade I.

V časoch -násť a skorých -cať nám bolo teoreticky celkom jedno, čo sme na seba hodili, kdekto nám odpustil kdejaký módny prehrešok. Ale časom nám obľúbené šaty nejako prestávajú lichotiť, tam, kde bolo ploché bruško, objavila sa extrémne odolná pneumatika a začíname sa sem tam cítiť ľahko neforemne. Naša tvár nejako nie je toľko pevná a make-up, ktorý sme používali roky, je zrazu nejaký iný. Tieto situácie nastanú, i keď cvičíme, zdravo jeme, dosť spíme a nemáme žiadny stres, pretože príroda je jednoducho príroda. A tak musíme trošku doháňať a vyhýbať sa tomu, čo nás zbytočne ešte zostaršuje. Čo to je?

Nosíme príliš dlhé vlasy. Ďalší mýtus o mladistvom vzhľade nám hovorí, že dlhé vlasy sú symbolom mladosti! Ale pozor. S vekom strácame tuk v tvári (zatiaľ čo ho nespravodlivo naberáme v iných partiách) a dlhé, pri najhoršom rovné vlasy nám zaistia veľmi pretiahnutý, unavený a ustarostený vzhľad. Ak chcete vyložene dlhé vlasy, zapletajte ich, dodávajte im objem a vlny, chodievajte ku kaderníkovi a rozhodne nedopustite, aby boli suché, nezdravé a neupravené. Na „mama“ strihu nie je nič zlé, polodlhé vlasy vám opticky vyplnia tvár. Ale aj o tie sa treba starať.

Linky a maskara. „Dramatický“ make-up, čiže tmavo a výrazne nalíčené oči, nezradný v každom veku. Ale ako starneme, naše mihalnice sa stenčujú a rednú, preto sa často snažíme vykompenzovať chabý efekt maskary čiernou linkou a tmavými tieňmi. Obrovský pozor - presne to priťahuje pozornosť k vráskam okolo očí, nehľadiac na to, že do vrások sa tmavý make-up veľmi rád vpíja a zvýrazňuje ich. Miesto čiernej je na mieste tmavo hnedá alebo šedá, ideálne v ceruzke, nie tekutá. A pozornosť je vhodné presunúť skôr na obočie.

Opaľovanie a vystavovanie sa slnku. Nie nadarmo má mnoho ľudí zafixovanú bledú pleť ako aristokratickú a elegantnú. Aj keď vám môže pripadať, že opálená pleť pôsobí zdravšie (a v mnohých prípadoch by ste mali pravdu), s pribúdajúcim vekom by sme sa mali zo slniečka skôr sťahovať. A nielen to, ale aj pri bežnej prevádzke by sme sa pred ním mali chrániť - používať na všetky odhalené časti kože krémy s ochranným faktorom. Tvár, ruky, dekolt, ramená, nohy. A to ako v lete, tak v zime. Nezabúdať na slnečné okuliare! A ak sa chceme opaľovať, tak pomaly, s faktorom, nie dlho a len ľahko.

Sme moc agresívne na naše očné okolie. Vieme, že sa o ne máme starať, vieme, že sa okolo očí tvoria vrásky, a tak nanášame krémy, vmasírovávame, poklopávame, vyťahujeme... a niekedy proste moc agresívne. U očného okolia môže dochádzať aj k mechanickému poškodzovaniu, zvlášť ak je nešetrná starostlivosť kontinuálna. Kvôli takémuto zaobchádzaniu môžeme mať oči tiež začervenané alebo napuchnuté, tieto príznaky neznamenajú automaticky, že používame zlú kozmetiku, možno len kozmetiku používame nesprávne. A to isté platí pre odličovanie! Odličovač naneste na tampón, priložte na oko a nechajte chvíľu pôsobiť. Až potom pomalým a plynulým ťahom očný make-up odstráňte.

Ignorácia rúk a hrudníka. Koža na rukách, krku a hrudníku si zaslúži rovnakú starostlivosť ako tá na tvári. Pretože presne to sú miesta, na ktorých sa najčastejšie (okrem tváre) objavujú vrásky a pigmentové škvrny, a zároveň ich vystavujeme na dennej báze. Takže hydratovať, mazať, peelingovať, chrániť pred slnkom a vyživovať. Na dennej báze!

Nepremýšľame nad rúžom a nosíme moc tmavé alebo výrazné farby. Je to rovnako ako s linkami. Moc výrazné priťahujú pozornosť, u pier je tá nežiaduca smerovaná k vráskam „od smiechu“. Ideálne je presedlať na kontúrovaciu ceruzku a ľahko farbiaci rúž v odtieni len o trochu tmavšom než je prirodzená farba našich pier. A nezabudnite, že ružové tóny pôsobia vždy mladistvejšie než červené, oranžové, tehlové alebo fialové.

Naničhodný make-up. Je na čase vybrať ten správny make-up. Taký, ktorý sa nevpije do vrások, nebude vysušovať, bude mať správnu farbu, zloženie a veľa ďalších atribútov. Bude treba tomu venovať čas a možno aj nejakú tú korunu, a vybrať si make-up, ktorý bude lichotiť veku i pleti. Rozhodne si nechajte poradiť odborníkmi, vyplatí sa to.

MOC lícenky. Nič z nás neurobí viac „starú dámu“ než prehnané farby na tvári so sem tam nejakou vráskou. To je jednoducho dané. Pre čo najmladistvejší vzhľad je vhodné aplikovať bronzer na líniu vlasov a čeľuste, a potom len ľahko krémovú lícenku na líčka. Pred zrkadlom sa na seba usmejte a lícenku aplikujte na vrchol „jabĺčka“, ktoré sa na každej tvári utvorí.

Lesk a perleť preč! Mat sa pribúdajúcim vekom stále častejšie a intenzívnejšie stáva naším priateľom. Pomaly by sme mali zabúdať na perleťové alebo trblietavé očné tiene, lesky na pery a, prosím, tiež laky na nechty. S očnými tieňmi je to obzvlášť podstatné - tie trblietavé majú oveľa menej pevnú konzistenciu, preto sa často rozpadajú a poprášia nám tvár, priľnú v kožných záhyboch a to jednoducho nie je dobré. Keď už ich chceme použiť, je potrebné mať naozaj dobrú podkladovú bázu, poriadne oklepať aplikátor a naniesť tieň ideálne len do vnútorného kútika oka.

Potrebujeme kontrast. Síce sme si hovorili, že sú vhodné prirodzené rúže, čo najprirodzenejšia farba vlasov, nie moc výrazné linky a tak ďalej, ale to neznamená, že sa musíme pohybovať v úplne neutrálnom móde. Ako človek starne, kontúry jeho tváre sa „zlievajú“, proste bledneme. Obočie, mihalnice, kvôli prekrveniu aj pery (tie navyše strácajú kontúry). Mnoho štúdií ale dokazuje, nevzhľadovo pôsobia mladší ľudia, ktorých tvár nie je jednoliata, ale kontrastná. Ako na to? Opatrne.

  • Voľte farby tmavšie, ale prirodzené.

  • Sústreďte sa na oči, vyplnenie obočia a pery.

  • Nechajte pleť pôsobiť čo najprirodzenejšie, vynechajte prehnané líčenie lícenkou.

...a to nielen v make-upu. Monochromatické outfity len s najväčšou opatrnosťou. Neznamená to, že ich nemôžeme nosiť, ale len to, že sa nad nimi musíme trošku zamyslieť. Kontrast nám nepridávajú len farby, ale tiež vrstvy a predely (viď opasok). Nebojte sa vzorov (aj keď opatrne) ani kontrastných farieb, len je potrebné sa uistiť, že nám naozaj pristanú, nie, že sa nám len páčia. Ani v týchto prípadoch nie je od veci dopriať si odborné oko stylistu.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku