Zobraziť přihlasovací formulár

Sú mikrovlnné rúry nebezpečné pre naše zdravie?

  • Publikované:
Sú mikrovlnné rúry nebezpečné pre naše zdravie?

Máloktorý vynález sa udomácnil v našich kuchyniach tak rýchlo, ako mikrovlnná rúra. Jej využitie je tak praktické, že uľahčuje ohrievanie aj varenie jedla už po generácie. Tento pôvodne vojenský vynález je ale témou mnohých kontroverzií. Často počúvame názory, že ohrievanie v mikrovlnnej rúre je nezdravé. Prečo? A čo by sme rozhodne nikdy v mikrovlnke ohrievať nemali?

Náhodný vynález storočia

Pravdou je, že o vynájdení mikrovlnnej rúry sa nikto nesnažil. Celá anabáza sa udiala v roku 1945 pod taktovkou istého P. L. Spencera, ktorý pre zbrojársku spoločnosť vyvíjal nový typ rádiolokátora - magnetrónu. Pri skúmaní si všimol, že sa mu vo vrecku úplne roztopila tabuľka čokolády. Aby si overil, že to nebolo „živočíšnym teplom“, skúsil pred magnetrón umiestniť sušenú kukuricu... a na svete bol prvý popcorn z mikrovlnky. Pokus potom opakoval na vode a vajci (a ak ste niekedy dali vajce do mikrovlnky, určite si viete predstaviť, ako to dopadlo), no skrátka za pár rokov uzrela svetlo sveta prvá mikrovlnná rúra. Mala vodné chladenie, vážila skoro 400 kilogramov, merala takmer dva metre a stála imanie.

Ako funguje, prečo sa točí a čo vlastne ohrieva?

Keď dáte do mikrovlnky prázdnu misku, aj po niekoľkých minútach ju vytiahnete studenú. Keď tam dáte jedlo alebo nápoj, ohreje sa do pár sekúnd. Ako to? Mikrovlnka totiž ohrieva vodu, a to extrémne. No a voda je predsa vo všetkom, že áno?

Inak je to však s ľadom - ten má oveľa pevnejšie viazané molekuly, takže mikrovlnka vo všeobecnosti nie je na rozmrazovanie potravín vhodná, ľadové časti zostávajú ľadové, kdežto tie s roztopenou vodou sa už varia. Preto skôr, než dáte rozmraziť trebárs mäso, je dobré ho nechať chvíľu „povoliť“. Špeciálna funkcia na rozmrazovanie u mikrovlnnej rúry funguje tak, že sa striedavo zapína a vypína - rozohreje časti, kde je voda, a tie potom v dobe bez pulzu ohrejú svoje najbližšie ľadovej okolie.

Zaujímavý je tiež ten točiaci sa tanier. Viete, prečo v mikrovlnkách je? Pretože v rámci jednej rúry nie je na všetkých miestach rovnaká intenzita vĺn, nie všade by sa rovnaká vec rovnako ohriala. Je preto potrebné, aby sa vložený pokrm otáčal a dostal sa tak do čo najviac miest. Ak sa chcete pozrieť, kde a ako vaša mikrovlnka hreje, kúpte si faxový termopapier. Dajte ho do mikrovlnnej rúry, zapnite a v miestach, kde sú vlny najsilnejšie, vám bude černieť.

Nebezpečenstvo mikrovlnnej rúry

Mikrovlnná rúra je vlastne radar. Mikrovlny pohlcujú kovy, ale sklo nie - preto je v skle na dvierkach integrovaná kovová mriežka, ktorá zabraňuje mikrovlnám, aby „opustili rúru“. Čoho si ale môžete všimnúť je to, že pri svojej prevádzke môže mikrovlnka rušiť wi-fi signál v okolí... Teória o tom, prečo sú mikrovlny pre človeka nebezpečné, nájdete všade na internete. Od poškodzovania mozgu, cez vznik rakoviny žalúdka po konzumovaní jedál z mikrovlnky, patologické zmeny v molekulárnej štruktúre jedla, ktoré nám škodia atď. Zatiaľ neexistuje spoľahlivé potvrdenie (ani vyvrátenie) týchto teoretických negatívnych účinkov, takže sa budeme venovať tomu, čo preukázané je. Vodná para má väčší objem než voda a ohrevom dochádza k zničeniu niektorých aminokyselín a vitamínov (ale to pri každom ohreve, nielen v mikrovlnke).
Z toho vyplýva...:

Do mikrovlnnej rúry by sme nemali dávať nevhodné plasty. Sklo a keramika sú v poriadku, rovnako tak plasty označené „Microwave Safe“ (bezpečné na použitie v mikrovlnnej rúre). Inak je možné, že sa z plastov pri zahriatí uvoľnia do jedla zdraviu škodlivé látky.

To majte na pamäti, aj keď dávate do mikrovlnky čokoľvek prikryté potravinovou fóliou!

Rozhodne neohrievajte vajcia. A už vôbec nie celé a surové. To vám v mikrovlnke s takmer stopercentnou istotou exploduje. Keď už chcete ohriať vajce ako surovú surovinu, rozklepnite ho do misky a prepichnite blanku na žĺtku.

Nikdy neohrievajte v mikrovlnke materské mlieko. A to práve kvôli nerovnomernému ohrevu v mikrovlnnej rúre. Môže sa stať, že nadmerným ohriatím stratí mlieko svoje zázračné schopnosti pestovať detskú imunitu a bude z neho len tekutina, ešte s potenciálom rýchlejšieho množenia baktérií. A na konto ohrevu plastov v mikrovlnke - materské mlieko v plastovej fľaši v mikrovlnnej rúre je asi najhoršia možná kombinácia.

Nevarte v mikrovlnke brokolicu. Aj keď je rýchlo hotová (resp. ohriata), pokúste sa odolať pokušeniu a pripravujte ju tak, ako je to najšetrnejšie - v pare. V mikrovlnnej rúre totiž zničíte viac ako 90% všetkých vitamínov a prospešných látok, predovšetkým ale antioxidantov (v pare len okolo desať percent).

Nerozmrazujte v mikrovlnke ovocie. Mrazené ovocie je v skutočnosti dobrá vec, pretože mráz (na rozdiel od tepla) zachováva väčšinu vitamínov. Tie začína ovocie strácať ihneď po odtrhnutí a existujú tvrdenia, že ovocie zmrazené bezprostredne po odtrhnutí môže obsahovať viac vitamínov než to, ktoré k nám „čerstvé“ cestuje niekoľko dní. To všetko ale zničíme, keď ovocie zohrejeme. A že v mikrovlnke dostane zabrať.  

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku