Zobraziť přihlasovací formulár

Slepačia polievka nielen pre dušu, ale aj pre telo

  • Publikované:
Slepačia polievka nielen pre dušu, ale aj pre telo

Možno vás tiež kedysi mamička nútila jesť vývary s nakrájanou zeleninou všetkého druhu, čím zabezpečila, že varená mrkva, zeler a petržlen sú vašou nočnou morou. Buď ako buď, vývar je taký malý poklad, ktorý nám nielen dáva silu fyzickú, ale práve vďaka všetkým možným rodinným, priateľským a spoločenským asociáciám aj tú psychickú. Aké sú najväčšie pozitíva najobľúbenejšej polievky na svete? A aké sú tajné tipy preto, aby bola čo najlepšia?

Na ten najlepší vývar nikde neexistuje správny recept. Pretože aj tak bude najviac vždy chutiť ten, na ktorý sme zvyknutí (väčšinou práve od mamičky). Ale aj keď sto ľudí má sto chutí, čo človek, to rovnaké zdravotné benefity. Aké to sú? Čo všetko vývar dáva telu?

  • Bojuje s infekciou, chrípkou a nachladnutím. A to nielen tým, že je horúci (aj keď to tiež hrá úlohu, pomáha nám sa „vypotiť“). Obsahuje mnoho prospešných látok vrátane potrebných vitamínov (aj keď menej, než surová varianta zeleniny).

  • Mierni artritické bolesti. Opäť to súvisí s protizápalovými účinkami. Vývar z kostí obsahuje glukosamín, látku, ktorá stimuluje rast kolagénu, a tým prispieva aj k zmierneniu bolestí a regenerácii kĺbov.

  • Pomáha pri vývoji, raste a obnove kostí. Obsahuje totiž veľké množstvo živín (vápnik, horčík, fosfor), ktoré sú dôležité na správne fungovanie nášho skeletu.

  • Zlepšuje trávenie. Želatína, ktorá je v každom vývare obsiahnutá, podporuje tvorbu a správne fungovanie tráviacich kyselín. Rovnako tak pomáha chrániť celú sliznicu tráviaceho ústrojenstva.

  • Skutočne zlepšuje psychiku. Vývar obsahuje aminokyselinu glycín, ktorá pôsobí inhibične na nervovú sústavu, teda nás upokojuje (rozhodne teda v dávkach obsiahnutých vo vývare). Zaistí nám tiež lepší spánok.

  • Na krásne vlasy, nechty a pokožku. Práve obsiahnutá želatína a látky podporujúce tvorbu kolagénu nám krásne pôsobia na pleť a silu vlasov a nechtov.

Ako na ten najlepší vývar?

Dobrý vývar je dodnes považovaný za vrchol kulinárskeho umenia. Nielen, že nás vie uzdraviť, zmierniť opicu, posilniť kosti a skrásnieť, ale tvorí tiež základ pre mnoho ďalších jedál. Aké sú domáce tipy na ten „najlepší“?

Vývar najskôr vôbec nesolím, až keď je hotový. Príde mi, že má potom oveľa plnšiu chuť a lepšie sa mi dochucuje korením, navyše ho nepresolím.

Lada, 44

Aj ten najobyčajnejší vývar trebárs z kuracích skeletov varím vo veľkom objeme a cez noc. Čo nepoužijem, nechám zamraziť do omáčok. Proste do veľkého hrnca naukladám všetky ingrediencie, zalejem vodou, prikryjem pokrievkou s malou medzierkou, dám na ten najslabší plameň a idem spať. Polievka ani neprebubláva, ako mierne sa varí, a je silná, bez toho aby moc stratila na objeme.

Jaroslava, 39

 

Najlepší vývar je podľa mňa z morčacích krkov. Tie sú tak mäsité, že keď ich potom do polievky oberiete, máte úplne plnohodnotné jedlo, druhé ani byť nemusí.

Katarína, 25

Do vývaru rada pridávam aspon štvrtku červenej papriky. Má potom takú trošku pikantnejšiu chuť, ale zároveň úplne nádhernú, plnú farbu.

Zdenka, 60

Máte aj vy nejaké osvedčené tipy na skvelý vývar? A ako vám pomáha v kuchyni, v chorobe a na duši? Podeľte sa s ostatnými na Mimibazari!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku