Zobraziť přihlasovací formulár

Každý otec by mal...

  • Publikované:
Každý otec by mal...

...doplňte sami. Úloha otca je pre deti veľmi významná, aj keď by sa mohlo zdať, že oproti matkám menej intenzívna. Ale zaspomínajte. V tradičnom rodinnom usporiadaní je to tak, že mamička je tu od všetkého, poradí, uteší, naučí, vysvetlí... a to všetko tak nejako automaticky. Ale keď príde k slovu otec, to ani nemukneme a hltáme každé slovo, každý čin sa nám vryje do pamäti a len sa trasieme na poučenia, historky z mladosti alebo prípadne i spoločný výlet. Spoločnosť to už tak zariadila, že tým, ako je otec pre deti vzácny, má nad nimi veľkú moc. Ako s ňou naložiť?

V poslednej dobe je rola otca (rovnako, ako rola muža) vystavená veľkým zmenám. Dá sa povedať, že čo pár, to iné pravidlá, iné očakávania a iné nastavenia. Nech už muž prijíma akokoľvek aktívnu úlohu v domácnosti a vo výchove detí, bude ju mať vždy inú, než ju má matka. A tak... ako pekne využiť tú moc, ktorú má otecko nad deťmi? Ako byť proste nie len dobrý, ale stále lepší?

Dajte si spoločne jedlo. Je jedno, ktoré. Jeden z hlbokých koreňov rodiny je, že spoločne zdieľa okrem strechy nad hlavou aj jedlo. Aj keď sa to môže zdať banálne, nič nie je lepšou príležitosťou na ladenie rodinnej komunikácie, zdieľanie informácií, noviniek, dojmov a pocitov, ako sú spoločné jedlá. Často otecko chýba, pretože je v práci, na futbale alebo kdekoľvek inde. Odteraz by bolo pekné, keby spoločné jedlá inicioval. Keď už nie raz denne, tak aspoň raz týždenne.

Otec vybavuje deti dlhodobým vedomím vlastnej ceny. Pretože je to tak - každý rodič je zároveň pre svoje deti aj modelovým človekom. A keďže rola otca je veľmi určujúca ako pre synov, tak pre dcéry, je dobré si toho byť vedomí. Dcéram ukazuje, ako by s nimi malo byť zaobchádzané, synom, ako by mali zaobchádzať so ženami. Vzor muža nemusí zastávať samozrejme len otec, ale aj slobodné, rozvedené alebo ovdovené matky by mali mať na pamäti, že v životoch detí by sa muži vyskytovať mali. Dedko, ujo alebo dobrý priateľ môžu mať úplne rovnakú zodpovednosť.

Počúvajte. Kedykoľvek vám deti budú chcieť niečo povedať. Pre deti je všeobecne ťažšie prísť s akýmkoľvek problémom, ale aj úspechom, za otcom než za matkou. Je až prekvapujúce, v koľkých rodinách cítia deti voči svojim otcom istý ostych. Preto - každý otecko by si mal vypočuť všetko, čo má jeho dieťatko na srdci. Pretože predstavuje náročnejšiu inštanciu vo zverovaní, nemal by sklamať. Čím ľahšie sa vám bude vedieť dieťa otvoriť, tým ľahšie mu to pôjde s ďalšími ľuďmi.

Majte spoločnú zábavu. A to zďaleka nie je tak jednoduché, ako by sa mohlo zdať. Je jasné, že čo raz zmeškáte, utečie a už sa nikdy nevráti, je potrebné obetovať zo svojho času v prospech rodiny atď., atď. Čo je však ďalšia vec, ktorú spoločným časom stráveným s deťmi rodine prinesiete, je voľný čas pre mamu, ženu, partnerku. Pretože verte, každá mama potrebuje oddych.

Je v poriadku prejaviť svoju nežnú stránku. Že otec má byť chlap a chlapi nie sú žiadne bábovky? Okrem modelu pre deti to má aj inú tienistú stránku. Deťom treba dávať najavo, že sú milované a chcenou súčasťou rodiny, takže pusa na dobrú noc? Objatie? Držanie okolo ramien? Aj keď to sú malé gestá, pre deti znamenajú veľa. A aj vďaka vám sa učia, že sú krásne prirodzené.

Demonštrujte svoju integritu. Toto samozrejme neplatí len pre oteckov, ale keď už o nich hovoríme. Otec by mal byť rovnaký ako doma, tak na verejnosti. Keď dá sľub, dodrží ho. Ak bude sľubovať a sľubovať a prostredníctvom sľubov deti odbíjať, a následne ich nedodrží, deti prestanú brať jeho slová vážne. Tým stráca nielen dôveryhodnosť, ale aj autoritu.

Nenechajte sa ovládať zlosťou. Je jasné, že deti potrebujú v živote a do života disciplínu. A často hnevajú. Veľmi častá chyba (a áno, rodič je len človek, takže aj pochopiteľná) je to, že sa rodičia nechajú ovládnuť zlosťou, ktorá úplne upozadí ponaučenie, ktoré by po nežiaducom správaní malo nasledovať. Nezabúdajte, že každým pokarhaním dávate najavo to, že činy majú následky, a každou pochvalou predovšetkým to, že správne správanie vedie k odmene. Deti vás primárne nechcú naštvať, chcú si vyskúšať, kde vlastne sú hranice a čo sa stane, keď sa prelomia.

Nezabudnite, že byť otcom je práca na plný úväzok a po celý život. Veľa ľudí si neobstaráva dieťa, ale obstaráva si bábätko. Tí obozretnejší dohliadnu niekam okolo prvej triedy, ale o svojich dospelých deťoch premýšľa málokto. Pre svoje deti budete vždy inšpiratívnou osobou, zdrojom múdrosti a prvým alebo druhým človekom, za ktorým prídu so žiadosťou o radu. Nezabudnite, že vaše správanie v mladosti je rozhodujúcim faktorom toho, akí dospelí z vašich detí vyrastú.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku