Zobraziť přihlasovací formulár

Pár trikov na lepšiu pamäť

  • Publikované:
Pár trikov na lepšiu pamäť

Poznáte to. Na strednej škole nebol problém naučiť sa na písomku počas veľkej prestávky. Na vysokej škole sa dalo zvládnuť učivo na skúšku počas jednej noci. Ale postupom času človek prestane pamäť trénovať, vyjde z cviku „učenia“ a má čím ďalej tým väčší problém zapamätať si študijný materiál, keď je treba. Takže si musíme trošku pomôcť. Čaká vás prezentácia v práci, potrebujete zvládnuť kurz, chcete sa naučiť jazyk? Skúste toto.

Spolupracujte s vôňami. Vône sú extrémne vyvolávače spomienok, spúšťajú pamäť lepšie než zvuky. Samozrejme sa s nimi nedá pracovať dlhodobo, ale ak si potrebujete zapamätať menšie množstvo informácií, použite pri ich štúdiu napríklad parfum. Nastriekajte ho na stránky v momente, keď sa učíte, potom ho použite, keď idete „na rad“.

Skoordinujte pozície. Skúste myslieť na to, v akej budete pozícii, keď si informácie, ktoré študujete, budete musieť vybaviť. Budete stáť? Stojte aj pri štúdiu a spojte si s jednotlivými oblasťami gestá, ktoré použijete aj „naostro“. Budete sedieť? Dajte si nohu cez nohu v určitom uhle a nastavte sa do rovnakej pozície, ako keď si budete musieť vybavovať odpovede na otázky.

Žujte žuvačku. Táto pomôcka sa hodí najmä pri zvládaní písomných testov a podobne, predsa len, žuvačka pri ústnej prezentácii by nemusela pôsobiť najlepšie. Avšak - žuvanie stimuluje krvný obeh a teda aj rozvod kyslíka, čo stimuluje mozog k lepšej práci. Ale dodatočný efekt má aj vôňa, skúste počas učenia žuť nie svoju obvyklú značku, ale príchuť, ktorú budete mať spojenú s informáciami, ktoré máte pred sebou. Pred skúškou si vezmite tú istú žuvačku a všetko pôjde vybaviť si ľahšie.

Použite melódiu. Možno to chce zo štartu trošku úsilia, ale oplatí sa. Určite viete, ako ľahko sa pamätajú piesňové texty, na rozdiel od obyčajných básničiek. Kľúčom je melódia, zapojenie viac mozgových centier. Urobte si poznámky a skúste si ich zhudobniť. Ideálne na motívy známej klasickej hudby, nech sa vám do študijnej látky nepletú pôvodné slová piesne. Potom si odpovede môžete ľahko pripomenúť tak, že si látku jednoducho prespievate.

Opakujte si. A to presne polovicu času, ktorú ste venovali učeniu. Že je to strata času? A stačí si len tak v hlave preletieť, čo všetko sme sa naučili a odbiť to slovami: „Áno, viem.“? Bohužiaľ. Pre najefektívnejšie možné zapamätanie si čohokoľvek, potrebujeme opakovať (pretože to je predsa matka múdrosti, no nie?). A nezabudnite, zopakovať by sme si mali akúkoľvek látku bezprostredne po dokončení štúdia a zabrať by nám to malo polovicu doby, ktorú sme sa látku učili. Tento extrémne efektívny systém nahráva tiež priebežnému učeniu - nikto nechce stráviť celú noc učením a potom si ešte šesť hodín opakovať.

Cvičiť a nepiť. Alkohol, samozrejme. Kým pravidelná fyzická aktivita má preukázateľný vplyv na kognitívne funkcie vrátane pamäte, alkohol ovplyvňuje dlhodobú pamäť tiež, ale rozhodne v negatívnom slova zmysle.

Vytvárajte asociácie. Vône a zvuky sú asociácie pôsobiace na podvedomú stránku veci, niekedy sa hodí ale vytvoriť si asociácie úplne schválne. Skvele sa to hodí pri učení slovíčok, kedy sa dajú použiť asociácie typu „znie ako“ (niečo, čo už poznáme). Rovnako tak dobre funguje zostaviť si z látky na učenie príbeh, prípadne ju spojiť s niečím, čo sme zažili, poznáme, týka sa nás.

Spíšte to. Rukou na papier. Písanie rukou trvá dlhšie ako na počítači, máte teda čas sa s látkou dôkladnejšie zžiť. Už len urobiť si v hlave štruktúru poznámok, hierarchizovať informácie a potom to všetko fixovať písaním na papier, je jedna z najefektívnejších metód učenia. Podobne funguje farebné podčiarkovanie, aj keď to pôsobí skôr na vizuálnu pamäť.

Hovorte nahlas. Je to jedna z najlepších foriem učenia - nie nadarmo fungujú školy na rovnakom princípe - počuť, vidieť, napísať. Nemusíte viesť dramatické monológy pred zrkadlom, ale neverili by ste, aké zázraky robí, keď si sami seba nahráte na diktafón a púšťate si študijný materiál trebárs počas varenia alebo v aute.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku