Zobraziť přihlasovací formulár

Wakame - opatrne, ale predsa

  • Publikované:
Wakame - opatrne, ale predsa

Milovníci ázijskej kuchyne (a to konkrétne japonskej) už možno do styku s touto sýto zelenou, ľahko chrumkavou a pikantnou riasou prišli. Ale zatiaľ čo napríklad wakame šalát poznáme ako takú malú chuťovku pred tým, než si dáme v reštaurácii sushi, má riasa wakame mnohé ďalšie využitie a čo viac - pri rozumnej konzumácii môže veľmi pozitívne ovplyvňovať náš zdravotný stav. Ako konkrétne? A čo presne znamená „rozumná konzumácia“?

Morské riasy všeobecne môžeme vnímať ako druh zeleniny. Lenže na rozdiel od tej pozemskej obsahujú extrémne množstvo minerálnych látok, ďalej potom aj vitamínov a dobre stráviteľných a spracovateľných bielkovín. Všeobecne morské riasy pomáhajú:

  • Neutralizovať negatívne pôsobenie kyselín na organizmus.

  • Rozpúšťať tuky.

  • Bojovať proti rôznym civilizačným chorobám.

  • Zvyšovať imunitu.

  • ...a samozrejme ďalšie veci závislé na konkrétnom zložení.

Wakame - morská riasa pre začiatočníkov

Nie každému vyhovuje typická „rybia“ pachuť, ktorú morské riasy jednoducho majú. Wakame je jedna z mála, ktorá má veľmi neutrálnu chuť a takú tú typicky morskú v nej neucítite.

Wakame čiže
Undaria pinnatifida je druh morskej riasy, ktorá rastie okolo japonského ostrova Hokkaidó, ale jej obrovské porasty sú k nájdeniu tiež pri pobreží Kalifornie alebo Nového Zélandu. Keďže je to rastlina veľmi invazívna, väčšinou sú snahy takéto porasty zlikvidovať skôr, než sa rozšíria.

Má jednu veľmi dobrú vlastnosť - tam, kde je more znečistené, prestáva rásť, takže do seba nikdy neabsorbuje prípadné škodlivé látky. Iba zdraviu prospešné minerály. Z toho najdôležitejšieho, čo riasa wakame obsahuje, je potrebné menovať:

  • Vápnik, jód, železo, draslík, fosfor

  • Vitamíny A, C, tiamín (B1) a niacín (B3)

  • Bielkoviny, vlákninu

  • Omega 3 mastné kyseliny

  • Fukoxanthin - farbivo, ktoré podporuje spaľovanie tukov

  • Eikosapentaenová kyselina - EPA - znižuje hladinu cholesterolu

Toto extrémne bohaté zloženie vedie k tomu, že riasy wakame majú vynikajúce účinky na naše zdravie. A to predovšetkým pri prevencii rakoviny, čistia krvný obeh, pomáhajú znižovať tlak, tuk aj hladinu cholesterolu, májú pozitívne účinky na ženské reprodukčné orgány, pomáhajú na úpravu cyklu, ale aj regeneráciu po pôrode.

...ale opatrne

Riasa wakame je v orientálnej medicíne tradičným jedlom tehotných a dojčiacich žien, ako kvôli svojmu zloženiu, tak pre svoj symbolický význam šťastia pre novorodencov. Ovšem sa hovorí, že kultúry, ktorých sú morské riasy bežnou súčasťou stravovania, majú za generácie a generácie vyvinuté tráviace enzýmy mierne inak, než napríklad my, Európania. V našom prostredí sa morské riasy nikdy bežne nevyskytovali a súčasťou našich jedálničkov sú veľmi krátku dobu. A tak, aj napriek pozitívnym účinkom na tráviaci trakt, by sme ich nemali konzumovať vo veľkom. Stačí častejšie a po malých dávkach, nech má telo dostatok prostriedkov na to, využiť z morských rias všetko to dobré, čo nám môžu dať.

Ako sa wakame pripravuje?

Riasu wakame môžeme konzumovať surovú, čo je asi najznámejší prípad. Do šalátu pripravíme riasu tak, že ju necháme cca 10 minút namočenú v teplej vode, tú potom zlejeme, a riasu zalejeme vodou vriacou. Necháme pár minút, a riasu môžeme podávať (dochucujeme sójovou omáčkou, ryžovým octom, sezamom, chilli a soľou. Ale samozrejme podľa chuti čímkoľvek iným!).

Ak riasu wakame varíme, používame ju predovšetkým ako korenie - na zvýraznenie chuti niektorých jedál. Môžeme ju variť napríklad so strukovinami, u nich skracuje dobu prípravy, pretože látky v nej obsiahnuté narušujú štruktúru ich šupky. Zároveň sú tak potom strukoviny stráviteľnejšie. Môžeme ju pridať aj do rôznych polievok alebo omáčok, vždy je ju ale treba vopred namočiť (a vodu z nej pokojne do varených jedál použiť).

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku