Zobraziť přihlasovací formulár

Potraviny, ktoré vám dodajú teplo zvnútra

  • Publikované:
Potraviny, ktoré vám dodajú teplo zvnútra

Jedni ju milujú, druhí nenávidia. Jeseň. Ročné obdobie, ktoré dokáže byť rovnako tak farebne ľúbezné a plné vôní, ako uplakané, depresívne a studené, až nám jeho nepriazeň zalieza pod nechty. Túžobne potom v kalendári vyzeráme začiatok vykurovacej sezóny a vrstvíme na seba jeden zvršok za druhým. Potom ale stačí, aby sme raz vybehli z domu „nepripravení“, naľahko, napríklad pre rožky do vedľajšej samoobsluhy, a nachladnutie je na svete.

Existuje množstvo postupov, ako tomu predchádzať, či už je reč o dobrej vitamínové zásobe alebo o otužovaní. Čo vás ale možno prekvapí je fakt, že je možné teplotu tela prirodzene zvyšovať konzumáciou niektorých potravín. A čo je na tom najlepšie? Väčšina z nich súčasne báječne chutia. Zabaľte sa teda do teplej deky a poďte sa o nich dozvedieť viac.

Čierny čaj a káva

Veľmi odporúčame, zvyknite si niektorým z týchto nápojov štartovať každý svoj jesenný a zimný deň. Kým káva obsahuje veľké množstvo kofeínu, v prípade čierneho čaju je to látka zvaná teín. Obe majú spoločnú bohumilú vlastnosť, a síce že stimulujú metabolizmus a rozpohybujú vaše telo ako stroj spaľujúce palivo. Inými slovami, vďaka týmto nápojom si „zakúrite zvnútra“ a navyše urýchlite trávenie.

  • Tip Mimibazara: Nezáleží na tom, či nápoj vypijete teplý, alebo studený - užitočné látky zostávajú. Vyhnite sa ale zbytočnému cukru či smotane, ktoré proces rozohriatia výrazne znižujú.

Horúca čokoláda

Horúca čokoláda je naozajstný multitalent. Dokáže prebudiť chuťové poháriky, zlepšiť náladu, podporiť zažívanie aj navodiť sústredenosť. Obsahuje užitočné flavonoidy, ktoré pôsobia proti voľným radikálom, najčastejším príčinám vzniku rakoviny či kardiovaskulárnych ochorení. A konečne, čokoláda vie krásne zahriať celé telo, vrátane srdca a duše už v momente, keď k nej privoniame.

  • Tip Mimibazara: Snažíte sa vyhýbať sladkému a predstava plného hrnčeka čokolády vo vás prebúdza výčitky? V tom prípade sa vyhnite instantným kakaovým práškom a stavte na kvalitu. Rozohrejte si hrnček mlieka a rozpustite v ňom päť štvorčekov kvalitnej čokolády so 70% kakaa. Miesto kockou cukru oslaďte lyžičkou medu alebo javorového sirupu a pochutnajte si bez výčitiek.

Zázvor

Zázvor je čarovná rastlina, ktorá má báječnú schopnosť zahriať rýchlo. Siahnite po ňom vždy, keď vás trápia ľadové nohy, alebo keď cítite, že sa o vás pokúša prechladnutie.

  • Tip Mimibazara: Prieči sa vám predstava žuvania surového zázvorového koreňa? Neľakajte sa. Zázvor je totiž vynikajúce korenie. Taký vývar so štipkou zázvoru, sójovou omáčkou a koriandrom dostane razom úžasne exotickú chuť. Rovnako tak ako mäso alebo rezance orestované so zeleninou. Vďaka zázvoru sa môžete razom stať chuťovým experimentátorom. A bude vám pri tom krásne teplo.

Chilli a korenie

Asi vás neprekvapí, že tieto koreniny stoja na rebríčku potravín vytvárajúcich teplo vôbec najvyššie. Len si spomeňte, ako vás obliala horúčava zakaždým, keď ste to prehnali s ochucovaním. Ako chilli, tak korenie majú veľmi dobrú schopnosť rozprúdiť krv a rozširovať cievy. Sú tiež prirodzene antiseptické, preto by ste si ich mali v jesenných dňoch dopriavať čo najčastejšie. Oba druhy korenia sa hodia do každého slaného jedla. Môžu tak byť deň čo deň súčasťou vášho obeda. Ak budete s nimi zaobchádzať opatrne, nemusíte mať strach, že chuť jedla prebijú. Už v malom množstve svoju rolu splnia.

  • Tip Mimibazara: Vyskúšajte aj zdanlivo zvláštnu kombináciu chilli a čokolády. V obchodoch je chilli čokoláda bežne dostupná. Ak ju doplníte kávou, doprajete si nielen skvelý gurmánsky zážitok, ale zahrejete svoje telo hneď tromi potravinami naraz.

Batáty a tekvica

Ak sa budeme pohybovať v oblasti sezónnej zeleniny, odporúčame siahnuť po sladkých zemiakoch alebo
tekvici. V oboch sa vyskytuje veľké množstvo vitamínu A podporujúce zdravé videnie, ale aj dostatok vlákniny, ktorá nás dlhodobo zasýti. Čoby plody patriace k jesene majú batáty aj tekvice prirodzenú schopnosť telo rozohriať. Oceníte ich najmä v hustých krémových polievkach, ktoré navyše vydajú za plnohodnotný dvojchodový obed.

  • Tip Mimibazara: Uvarte jeden batát nakrájaný na kocky spolu s nakrájanou tekvicou a dochuťte cesnakom a štipkou chilli. Semienka z tekvice nevyhadzujte. Orestujte ich s kvapkou olivového oleja a nasypte na hotový rozmixovaný krém. Okrem toho, že sú chrumkavou pochúťkou, obsahujú množstvo omega 3 nenasýtených mastných kyselín, ktoré pôsobia proti voľným radikálom.

Arašidy a kokosový olej

Kokosy a arašidy. Dva typy plodov, ktoré majú veľa spoločného. Báječne chutia, obsahujú zdravé tuky a tiež majú schopnosť zahriať. Ako arašidové oriešky, tak kokosový olej podporujú krvný obeh a zrýchľujú metabolizmus. Tým generujú energiu, ktorá vám dodáva pocit tepla. Arašidy môžete v ich slanej či sladkej podobe zobať deň čo deň. Rovnako tak ich ale môžete rozmixovať, zmiešať s medom a lyžicou kokosového oleja a vyrobiť si exkluzívnu na proteíny bohatú nátierku, ktorá vás spolu s plátkom tmavého chleba energicky naštartuje každučké ráno.

  • Tip Mimibazara: Nebojte sa experimentovať. Arašidy a kokosový olej sa k sebe skvele hodia. Využite to pri príprave múčnikov - variantov existuje nespočetné množstvo.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku