Zobraziť přihlasovací formulár

K zdravej pleti krok za krokom

  • Publikované:
K zdravej pleti krok za krokom

Tajomstvo krásnej a zdravej pleti nie je ukryté v žiadnej drahej dizajnovej fľaštičke krému, séra alebo vodičky. K zdravej pleti totiž vedie dlhá cesta, a čím skôr sa po nej vydáme, tým lepšie. Bezchybná pleť je totiž výsledkom pôsobenia viacerých faktorov. Životný štýl, genetika, kozmetika, ktorú používame, veci, ktoré jeme a pijeme, zlozvyky, ktoré máme. Poďte sa pozrieť na pár maličkostí, ktoré vás na tú správnu cestu nasmerujú.

Pri správnej starostlivosti o pleť ide predovšetkým o to, nájsť, čo vám vyhovuje, a pri tom vydržať. Nie jeden deň, nie jeden mesiac, ale jednoducho stále. Čistenie, vyživovanie, líčenie, odličovanie, starostlivosti o pleť... to všetko sa opakuje dnes a denne, preto je potrebné, aby sa veci, ktoré vám vyhovujú, stali súčasťou vašej rutiny. A o čo napríklad môže ísť?

Na čistenie pleti si kúpte špeciálnu sonickú kefu. Fúra značiek a funkcií, ale hlavne ide o toto - špeciálnou kefou vyčistíte pleť podstatne dôkladnejšie než prstami alebo vatou. A okrem iného stimuluje krvný obeh, teda vyživenie pleti!

Z krému na olej. Používate krémový odličovač? Tak skúste olejový. Ak chcete držať vrásky na uzde, bolo by dobré pleť vyživovať pri každej možnej príležitosti. Pri čistení pleti budete vďaka olejom vláčnosť a výživu zároveň dodávať, zatiaľ čo nečistôt sa budete zbavovať.

Hydratujte do troch minút po čistení. Hydratačné krémy žiadnu vlahu pokožke nedodávajú, len v nej tú existujúcu uzamykajú. Takže! Na dokonalú hydratáciu naneste krém čo najskôr po čistení pleti.

Hmla z ružovej vody vám pomôže k udržaniu hydratácie cez deň. Pokojne si ju prelejte do čistého rozprašovača a sem tam si ju cez deň rozprášte na tvár.

Skúste domáce pleťové masky. Receptov je veľa, na omladenie a hydratáciu pleti použite ako základ biely jogurt, na upokojenie podráždenia ovsené vločky... Príroda si vie rady.

Pitie zeleného čaju upokojuje pleť, ale má samozrejme aj veľa ďalších zdravotných benefitov. Pitie mätového čaju pleť zase čistí, skúste šálku každý deň pred spaním a rozdiel spoznáte čoskoro.

Nezabúdajte na pery! Pery a ich okolie prezradia veľa o stave a kvalite pokožky. Používajte hydratačné balzamy, pite dostatok tekutín a starajte sa o okolie pier rovnako starostlivo, ako o okolie očí!

Prispôsobte používané produkty sezóne. Pleť potrebuje v lete absolútne inú ochranu než v zime. V lete používajte produkty zmatňujúce, ktoré ale nechávajú pokožku zároveň voľne dýchať, hlboko hydratačné produkty schovajte na zimu.

Chráňte sa pred slnkom. Viete, prečo v každom článku čítate o tom, že je dôležitý SPF? Pretože ochranný faktor dôležitý je! Takže - ak nepoužívate make-up s faktorom aspoň 30, kúpte si opaľovací krém na tvár (a krk!) A používajte ho.

Pozor na peeling. Ak budete na svoju pleť príliš drsní, bude sa vám za trest vysušovať, červenať a bude podráždená. Peeling raz týždenne maximálne, inak si bohato vystačíte s jemnou čistiacou kefou.

Kúpte si mušelínovú handričku, obrúsky, čokoľvek. Svojou textúrou totiž prispieva k dokonalému a napriek tomu jemnému vyčisteniu pleti.

Nadopujte sa antioxidantmi. Ideálne v podobe čučoriedok. Alebo granátového jablka. Sú pre dobrý stav pleti nepostrádateľné. A viete, čo tiež obsahuje plno antioxidantov? Tmavá čokoláda. Dobrá správa, no nie?

Pred spaním naneste olej. Ako už to tak vyzerá, éra krémov je za nami. Prírodné oleje sú nový hit v starostlivosti o pleť - každý si nájde, aký mu vyhovuje, sú bez pridanej chémie a vôbec, výsledky viditeľné. Vmasírujte jemne vybraný olej (jojobový, ružový, mandľový...) každý večer pred spaním a vaša pleť vám poďakuje.

Položte ten telefón! A to nielen preto, že vystavovanie pleti bielemu svetlu môže spôsobovať vrásky (mračíme sa o trošku viac), ale aj preto, že nás telefóny, tablety a počítače extrémne zdržujú od spánku, ktorý nutne potrebujeme, aby sa naša pleť zregenerovala a rozžiarila. Ale zďaleka nie len preto!

Zvýšte príjem vitamínu C. A to nielen jeho prísun v strave, ale aj v kozmetike. Dodá vašej pleti mladistvý vzhľad, spomaľuje starnutie a mierni jeho príznaky.

A naopak znížte príjem cukru. Jeho veľký príjem nie je dobrý, to vieme. Okrem vplyvu na váhu pôsobí tiež na nálady, bolesti hlavy a problémy s pleťou. Skúste ho nahradiť medom alebo iným prírodným sladidlom a vyhýbajte sa potravinám s vysokým glykemickým indexom.

Vnímajte svoju pleť! Ak sa objaví problém, neskúšajte ho riešiť rovnako, ako predtým, evidentne to nepomohlo. Zmeňte rutinu, vyskúšajte, nechajte si odporučiť. Nič, čo sa s vašou pleťou deje, nie je dobré ignorovať!  

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku