Zobraziť přihlasovací formulár

Konečne odpoveď - sprcha ráno alebo večer?

  • Publikované:
Konečne odpoveď - sprcha ráno alebo večer?

Je zaujímavé, na aké všetky veci môže mať vplyv globalizácia, dnes už známa skôr ako stav než proces. Vďaka miešaniu kultúrnych zvyklostí sa aj v našich podmienkach v posledných rokoch rozmohol trend, ktorý poznáme predovšetkým z amerického prostredia. A zmiatol nejedného moderného človeka. Mnoho ľudí necháva osobnú hygienu na ráno. Alebo to striedajú. Alebo ráno aj večer. ...ako to vlastne má byť? Poznáme odpoveď. Alebo aspon vodítko.

Na úvod jedno malé upozornenie. Ak si myslíte, že vyzrejete tým, že sa budete sprchovať ráno aj večer, a tým získate benefity zo všetkého, pletiete sa. Nadmerným vystavovaním sa ako vode, tak rôznej kozmetike, preukazujete svojej koži medvediu službu. Pleť je náchylnejšia na poškodenia všetkého druhu, pretože nemá čas si vybudovať prirodzenú obranyschopnosť. Takže vrásky, vysušovanie a pupienky, ale aj strie alebo problémy s vlasmi.

Sprchujte sa ráno, ak...

  • ...sa ráno nie a nie poriadne prebudiť. Tiež je vhodnejšie používať ráno vlažnejšiu vodu, teplá môže mať naopak nežiaduce relaxačné účinky.

  • ...ak ráno cvičíte. Ranné cvičenie je jedna z najlepších vecí, ktorú pre svoje telo môžete urobiť. A je jasné, že po cvičení by mala prísť sprcha. Tak nejako automaticky. Takže keď sa tak ako tak budete sprchovať ráno, je možné to večerné vypustiť.

  • ...ak potrebujete byť v práci kreatívni. Ranná sprcha podporuje nielen riadne prebudenie, ale aj schopnosť psychiky prežívať „aha“ momenty. Ľahšie prídete na riešenie, ľahšie niečo vymyslíte.

  • ...ak sa pri holení častokrát porežete. Ráno je telo zásobené krvnými doštičkami najviac. A tie potrebujeme preto, aby sme prestali krvácať, aby sa rana začala zaceľovať. Ak sa holíte v sprche a navyše ste máličko menej obratní so žiletkou, je lepšie holiť sa ráno. Nezašpiníte si obliečky krvou a ranky sa budú rýchlejšie hojiť.

Sprchujte sa večer, ak...

  • ...máte problém zaspať. Teplá sprcha na večer vie krásne relaxovať svaly i myseľ. Aj keď o trošku vhodnejšia je vaňa, aj sprcha vie zázraky. Ideálne je ju kombinovať s kozmetikou obsahujúcou levanduľu, ktorá má upokojujúce účinky.

  • ...nechcete prať obliečky tak často. Predsa len, nesprchovať sa večer znamená, že ideme do postele po celom dni. A to nielen uťahaní, ale aj ...no, použití. Ak sa budete sprchovať až ráno, mali by ste obliečky meniť tak často, ako len budu stíhať schnúť a vy prať. Ideálne čo týždeň.

  • ...máte kožné problémy. Nezabudnite, že príliš horúca sprcha a para môžu pleť vysušovať a zbavovať ju prirodzenej mastnoty, takže pri problémoch ako je napríklad ekzém, by ste nemali tráviť v sprche dlhšie než zhruba päť minút, a voda by mala byť nanajvýš vlažná. Ráno aj večer. Sprchovanie večer pre vás bude mať tú výhodu, že môžete aplikovať liečivé a hydratačné krémy alebo masti, ktoré majú dosť času pôsobiť.

  • ...chcete sa zbaviť alergie. Alebo ju mierniť. Sprchovanie večer zmyje z vášho tela a vlasov alergény, ktoré sa na nich cez deň prichytili a pri rannej očiste by vás trápili celú noc. Je možné, že sa vám významne uľaví a bude sa vám lepšie spať.

Ale pozor! Či už sa rozhodnete sprchovať kedykoľvek, odlíčiť sa a vyčistiť si pleť na tvári by mala byť automatika každý večer. Nielen, že tým predchádzate vzniku akné, ale tiež vrások, kruhov pod očami a iných neduhov. Keďže je cez noc ideálna príležitosť na to, aby ste nechávali na pleť pôsobiť účinné látky, ale pred ich nanesením musí byť dokonale čistá.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku