Zobraziť přihlasovací formulár

Najväčšie chyby pri žehlení vlasov

  • Publikované:
Najväčšie chyby pri žehlení vlasov

Aj keď sa módne trendy menia každú sezónu a teraz vládnu úprave vlasov tzv. plážové vlny, odborníci na módu predpokladajú, že návrat k čo najhladším vlasom je na spadnutie. A tak pravdepodobne čoskoro schováme soľné spreje a začneme sa venovať tomu, aby naše vlasy boli čo najhladšie. Mnoho z nás si ale vlasy žehlí príležitostne alebo pravidelne dlhodobo. Čo robíme najčastejšie nesprávne? Aké sú ÁNO a NIE pri žehlení vlasov? Alebo začíname od sprchy.

ÁNO: Ak používate žehličku skôr na uhladenie vlasov, možno vám bude stačiť správny šampón a kondicionér. Používajte výrobky s označením „smoothing“ alebo podobným, ktorý má na vlasy uhladzujúcich efekt, dodá im patričné živiny a uzamkne v nich vlhkosť. Len pozor, takéto prípravky často vedú k častejšiemu masteniu, pretože mnoho z nich je pre vlasy moc ťažkých.

ÁNO: Používajte ochranné spreje alebo gély! Akýkoľvek prípravok, ktorý chráni vlasy pred teplom, je na mieste. Teplo je to, čo vlasy primárne poškodzuje, a prevencia je o mnoho jednoduchšia (a vonkajšia!) než následná regenerácia.

ÁNO aj NIE: Sušenie vlasov fénom. Čím menej horúčavy musia vlasy vydržať, tým je to pre ne lepšie. Takže ideálne by sme nemali používať žehličku po fénovaní, a ak, tak len výnimočne. Ale zas tak výnimočné to nie je, že?

Pokiaľ už teda idete od mokrých vlasov k vyžehleným do 10 minút, predĺžte to aspoň na 15. Uistite sa, že vaše vlasy sú naozaj suché, než ich začnete žehliť. Syčanie a para znamenajú okamžite stop! A pekne dosušiť, inak voda, ktorú varíte žehličkou vo vlasoch, spôsobí ich vysúšanie a tým pádom aj poškodenie.

Ak nechcete žehliť a napriek tomu chcete pekne hladké vlasy, odporúčame tento postup:

  • Mokré vlasy začnite sušiť všetkými smermi, proste nepoužívajte kefu, len nechajte fén rôzne fúkať na svoju hlavu. Takto vysušte vlasy asi z 80%.

  • Vezmite kefu a vlasy vyfénujte dohladka a dosucha.

  • Prvá fáza sušenia zabezpečí, že vlasy budú mať textúru, nebudú pôsobiť ako helma. Teda - aj keď hladké, pekne prirodzené.

NIE: Máte pocit, že na čím vyššiu teplotu žehličku nastavíte, tým bude výsledok rýchlejší a lepší? Tak to je veľký omyl. Rôzne vlasy potrebujú rôznu teplotu. Ak máte prirodzene kučeravé vlasy a chcete raz za čas oslniť hladunkou hrivou, asi budete musieť na svoje neposedné kučery použiť vyšší kaliber. Zistite, akou NAJNIŽŠOU teplotou ste schopné dosiahnuť vytúžený výsledok, a vyššia nie je treba.

NIE: Neprechádzajte jeden prameň žehličkou viackrát. Zdá sa vám, že je to potrebné? To preto, že ste si vzala prameň moc veľký (alebo je teplota moc nízka). Čo sa deje, keď žehlíme moc hrubý prameň vlasov? Tie vonkajšie doslova pečieme zaživa, ničíme je vo veľkom, ale tie, čo sú schované vo vnútri, nezaznamenávajú žiaden efekt. Aby zaznamenali, je potrebné práve ono nešťastné opakované prechádzanie, ale takto len obetujeme prvú líniu. Rozdeľte si vlasy do sekcií a berte menšie pramene, ktoré bude stačiť prejsť len raz. Pokojne pomalšie, ale plynulo a (znova) raz.

NIE: Nepoužívajte staré žehličky na vlasy, obnovujte modely. Nie je to žiadne nabádanie k tomu, aby ste zbytočne míňali, ale vývoj nejde zastaviť - keď napáchajú veľké škody pri žehlení, budeme investovať veľa peňazí do regenerácie. Správne nástroje i prípravky na žehlenie nám vlastne môžu ušetriť dosť peňazí. A to nielen tým, že majú automatické vypnutie.

NIE: Že žehlička nepotrebuje vyčistiť? Veď na nej nič nie je, nie je špinavá? Opak je bohužiaľ pravdou. Lipne na nej to, čo je na vašich vlasoch (kde to mimochodom tiež nie je vidieť), prípadné zvyšky kondicionéru, ale aj ochranné krémy alebo spreje. Ideálne je vyčistiť žehličku po každom použití, inak sa na nej zvyšky spekajú a ničia ako povrch, tak následne vaše vlasy.

NIE: Žehlíte si vlasy smerom dole? Pravdepodobne áno, ale ak nie, gratulujeme - zachovávate si objem. Aj sebarovnejšie vlasy sú krajšie, keď neležia priamo na hlave, keď majú aspoň trošku objem. Takže ich je treba aj žehlením trošku nadvihnúť. Vezmite prameň, prečešte ho, prichyťte žehličkou a ťahajte smerom nahor, nie dole k zemi.

NIE: Veľmi často nepoužívame pri žehlení kefu alebo hrebeň. Načo, keď sme vlasy rozčesali predtým? Každý prameň je potrebné pred prejdením žehličkou prečesať ideálne hustou kefou alebo hrebeňom. Jedine tak budete mať všetky vlasy v jednom smere, čo je veľmi dôležité. Ak máte vlasy rôzne cez seba, vytvárajú sa na nich žehlením permanentné zlomy, v ktorých vám vlas s najväčšou pravdepodobnosťou čoskoro odpadne.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku