Zobraziť přihlasovací formulár

Droždie na pleť aj vlasy, ale aj proti nespavosti a depresiám

  • Publikované:
Droždie na pleť aj vlasy, ale aj proti nespavosti a depresiám

Živé jednobunkové organizmy, ktoré poznáme predovšetkým v podobe lisovaných kociek napoly mazľavé a napoly drobiacej sa konzistencie vedia nielen premieňať cukry na alkohol, ale aj aknóznu pleť na zdravú, nezdravé vlasy na pevné a hebké, normalizovať nespavosť, podráždenie a depresiu a podporiť metabolizmus a trávenie. Áno, toľko zázrakov v jednej kocke za pár korún. Ako droždie využiť naozaj na maximum?

Droždie ako ho poznáme, je vlastne zoskupenie obrovského množstva potvoriek zvaných Saccharomyces cerevisce, čiže pivných, vínnych alebo pekárskych kvasníc. Zámerne ich ľudia využívajú už od praveku, a to predovšetkým k vytváraniu alkoholických nápojov. Dnes nám okrem výroby povzbudzujúcich mokov pomáhajú s kysnutím cesta, ale tiež s rôznymi zdravotnými a kozmetickými neduhmi

Čo droždie obsahuje?

Sú to predovšetkým vitamíny skupiny B, vďaka ktorým má droždie toľko pozitívnych účinkov na naše zdravie aj na našu krásu.

  • Riboflavín - vitamín B2. Úžasný vitamín, bez ktorého sa zdravá pokožka nezaobíde. Rovnako tak dobre pôsobí na zrak a zažívanie.

  • Tiamín - vitamín B1. Intenzívne pôsobí na zlepšenie činnosti nervovej a kardiovaskulárnej sústavy.

  • Niacín - vitamín B3. Spoločne s predchádzajúcimi ovplyvňuje nervový systém, trávenie a zdravie pokožky.

  • Biotín - vitamín B7, H. Úplne nevyhnutný pre vlasy, kožu a nechty.

  • Kyselina pantoténová - vitamín B5. Ovplyvňuje náš metabolizmus a nadobličky v produkcii hormónov. Pôsobí tak proti stresu, mierni jeho dopady na náš organizmus.

  • Kyselina listová - vitamín B9. Podporuje krvotvorbu, stimuluje metabolizmus a v priebehu tehotenstva prispieva k správnemu vývoju plodu.

  • Tokoferol - vitamín E. Silný antioxidant, ktorý zabraňuje škodlivému vplyvu okolia na organizmus. Mimo všetkých možných účinkov upravuje cyklus, pôsobí proti rakovine, ozdravuje kožu a pôsobí blahodárne na kardiovaskulárny systém.

  • Minerály (chróm), aminokyseliny.

Ako droždie využiť?

Na trhu nájdeme mnoho rôznych druhov droždia. Sušené, lisované, živé, granulované, instantné, mrazené... Výhodou je, že všetky jeho formy majú zachované všetky svoje blahodárne účinky, pretože inak by jednoducho nefungovalo.

Aby droždie fungovalo čo najlepšie, musí mať prístup ku kvasitelnému cukru (čo sa nás pri domácich maskách zas tak úplne netýka), aktivizuje sa teplom a vodou. Pri teplotách 1 - 10 stupňov Celzia droždie hibernuje, kvasinky v ňom obsiahnuté nie sú doslova schopné pohybu a droždie je neúčinné (ale zase skladovateľné. Preto droždie vždy do chladničky!)

Tip Mimibazara: Aj obyčajné droždie v kocke si môžete zamraziť - len ho po vytiahnutí z mrazničky musíte spotrebovať do 24 hodín!

  • Prvou možnosťou je jeho prostá konzumácia. Proste droždie jedzte v jeho surovej podobe. Dostanete tak do tela veľa prospešných látok v úplne prírodnej forme, zlepšia sa stavy úzkosti, depresie, obyčajné droždie vám pomôže spať, zmierniť stres a jeho dopady.

  • Druhou možnosťou je vonkajšie vstrebávanie. Proste a jednoducho - masky. Na tvár aj vlasy, droždie vám krásne pomôže od všetkých možných ťažkostí. Aké masky a ako ich použiť?

Pleť

Na pleť nám bude stačiť obyčajná kocka droždia a trocha vlažnej vody. Všetko zmiešame v miske na kašu, ktorú bude možné nanášať na tvár, necháme chvíľku odležať a aplikujeme na vyčistenú pleť. Necháme zaschnúť - minimálne 20 minút - a potom opláchneme vlažnou vodou. Opakujeme zhruba dvakrát týždenne. Droždie pleť maximálne vyživí a vytiahne z nej prebytočnú mastnotu, čím zamedzí prejavom akné.

Vlasy

Na vlasy môžeme použiť viac kombinácií. Vynikajúce spojenia pre rýchlejší rast vlasov, pre ich zdravie, ale aj pre zdravie pokožky hlavy (droždie krásne pomôže napríklad pri problémoch s lupinami). Kombinovať môžete:

  • Droždie a kefír

  • Droždie, vaječný bielok a teplý olivový olej

  • Droždie, med a celé vajce (+ lyžička teplej vody)

  • Droždie, med, horčicový prášok a práškový cukor (+ lyžička teplej vody)

Všetky masky, či už si vyberiete akúkoľvek, aplikujte na umyté vlasy, vysušené uterákom (nemusia byť úplne suché). Nechajte pôsobiť aspoň 20 minút potom, čo vlasy zabalíte do igelitu a teplého uteráka. Droždie je potrebné aktivovať, a to sa nám podarí iba teplom!

Tip Mimibazara: Teplota droždia hrá pri použití v kuchyni veľkú úlohu. Ovšem izbovú teplotu by nemalo mať len samotné droždie, ale aj všetky ostatné ingrediencie, s ktorými príde do styku! Pozor však na prílišnú teplotu (pri pečení napríklad mlieka, ktoré väčšinou ohrievame, než ho na droždie nalejeme), môže byť v kontraste s chladnejšími ingredienciami kontraproduktívna.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku