Zobraziť přihlasovací formulár

Mýty o hydratácii

  • Publikované:
Mýty o hydratácii

Nielen v sparných letných dňoch by sme mali mať neustále po ruke fľašu vody. Je to potrebné, pretože doslova každá bunka nášho tela potrebuje vodu na svoje fungovanie. Aj úplne ľahká dehydratácia vám môže spôsobiť malátnosť, zahmlenú myseľ, ťažkosti so sústredením alebo bolesť hlavy. Takže aj napriek tomu, že neustále popíjanie vody (zvlášť, ak je horúco a vlhko) je maximálne v poriadku, vládne sem tam okolo pitia vody a celkovej hydratácie nejaká tá mystifikácia.

Mýtus 1: Sme chronicky dehydrovaní. Nie, ak máme dobré stravovacie návyky, respektíve správnu diétu. Kedysi dávno ľudia pili vlastne len v prípadoch, keď zapíjali ťažké jedlá, alebo pri akútnom smäde. Málokto si na pole nosil dvojlitrovú fľašu minerálky a v továrňach tiež nebol úplne čas upíjať celý deň tekutiny. Pravdou je, že v jedle (myslené vo vyváženej strave) sa skrýva asi dvadsať percent našej dennej dávky hydratácie. Takže ak sa vyhýbate „suchým“ jedlám, ktoré pre svoj priechod tráviacim traktom potrebujú naviazať vodu, a neodopierate si ovocie a zeleninu, rozhodne to s tou hydratáciou nebude také zlé.

Mýtus 2: Hlad je prezlečený smäd. Nebojte sa, telo vie spoznať rozdiel. Smäd je podmienený mechanicky, proste čím menej je v tele vody, tým viac vysychá, pomalšie prúdi krv atď. O hlade nás informujú hormóny. Ak si toto obľúbené úslovie našich mamičiek beriete k srdcu, vedzte, že bolo myslené inak (a oteckovia to s tým smädom mysleli inak úplne). Ak máte neodolateľnú chuť na vrecko cukríkov alebo tabuľku čokolády, je to stresom, nudou alebo prostým zvykom. Pohár vody vám nepomôže. Kedy pohár vody pomôcť môže, to sú prípady veľkého hladu - keď pred jedlom vypijete pohár vody, zmenšíte významne riziko toho, že skonzumujete neadekvátne množstvo jedla (a kto by to nepoznal, „napchať sa na prasknutie“ - to sa sem tam stane každému) .

Mýtus 3: Mali by sme vypiť aspoň 2 litre vody denne. Je to náhodné číslo, priemerné, realite postačujúce, niekedy nedostačujúce. Niektoré zdroje uvádzajú, že napríklad zdravá žena by pre krásu mala prijať aspoň 3 litre vody denne (vrátane jedla a nápojov, ktoré sa ako voda počítajú, napríklad čaje). Ale môžete potrebovať ešte viac, ak sa vyskytujete v horúcom a vlhkom prostredí, ste tehotná alebo máte náročnú fyzickú aktivitu. Potreba vody je individuálna - dobré je riadiť sa farbou moču, tá by mala byť vždy svetlunko žltá. Keď tmavne, máme málo vody.

Mýtus 4: Akonáhle pocítime smäd, je neskoro, už sme dehydrovaní. Naozajstná dehydratácia sa prejavuje oveľa závažnejšími príznakmi, ako sú bolesti hlavy, závraty alebo dokonca strata vedomia. Ak nechodíte na záchod, tiež to nie je znakom úplne kvalitnej hydratácie. Smäd je signál, ktorý vaše telo vysiela, a hovorí, aby ste sa zdvihli a šli sa napiť. Toť vše. Potom je len na vás, ako dlho s tým otáľate - čím dlhšie, tým samozrejme horšie. Názoru, že smäd by sme nemali nikdy, nikdy pociťovať, sa báť nemusíte. Nie je dôvod na paniku, áno?

Mýtus 5: Počas cvičenia by sme mali vypiť čo najviac vody. Nechajte svoj smäd, nech vás vedie. Hoci je vzácny, existuje stav hyperhydratácia, kedy sa doslova nariedi krv tak, že koncentrácia rozvádzaných živín je príliš nízka. Tento stav môže byť dokonca smrteľný. Obzvlášť nebezpečné je riediť krv nadmerným príjmom tekutín pri športe. Už tak sa z krvi odčerpávajú minerály, ďalšie riedenie nie je úplne žiaduce. Počúvajte svoje telo, keď máte smäd, napite sa, keď nie, nie je treba.

Mýtus 6: Voda pomáha krotiť apetít. Ako sme už spomenuli v druhom bode nášho prehľadu, voda pomôže svojim prostým objemom tomu, že nezjete nezmerné množstvo jedla. A tiež pomôže so zažívaním - vďaka vode, ktorú pred jedlom vypijeme, sa žalúdok ľahšie vyprázdňuje a nezostávajú na jeho stenách zvyšky jedla (tukov). Ale s potlačovaním chuti na jedlo voda bohužiaľ nepomáha. Leda by ste tomu intenzívne verili natoľko, že už by sa to dalo považovať za sugesciu. A potom... no prečo nie?

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku

veseladorotka 14. 2. 2017, 13:02
(Y) (Y) (Y) (Y) zaujímavé info |:o)