Zobraziť přihlasovací formulár

Aloe - tá pravá pre zdravie aj pre krásu I.

  • Publikované:
Aloe - tá pravá pre zdravie aj pre krásu I.

Používala ju kráľovná Kleopatra, starovekí lekári, baby korenárky aj námorníci na svojich ďalekých plavbách. Je tak nenáročná, že ju na svojom okne môžete mať aj vy. Prvá pomoc pri ošetrení popálenín, na dlhodobú liečbu úpornej dermatitídy, zvláčňujúci protivráskový pomocník, ktorý je vždy po ruke. A zadarmo. Alebo ju môžete používať už spracovanú vo forme šťavy, gélu, krému alebo vône do aromatickej lampy. Aloe vera - môže byť tá pravá práve pre vás.

História

Aloe vera (aloe = z arabčiny - jasná, horká, vera = z latinčiny - pravá) je jednou z asi 300 odrôd tejto rastliny, pričom na lekárske účely sú využívané tri z nich. Prvýkrát ju opísal botanik Carl Linné v roku 1753, ale už na kamenných múroch v Údolí kráľov v Egypte sa zachovalo jej vyobrazenie z doby pred 6000 rokmi. Hojne ju využívali aj starí Gréci a Rimania, medzi nimi napríklad Hippokrates. Grécky lekár Pedanius Dioscorides napísal vo svojom diele De Materia medica v roku 74 nášho letopočtu, že aloe je vhodná na liečbu kožných infekcií, proti vypadávaniu vlasov a na hemoroidy.

Zvláštnosti aloe

Z aloe pravej využívame predovšetkým latex (má silne laxatívne účinky) a gél. Lisovaním celých listov získame šťavu z aloe, ktorá obsahuje obe tieto látky. Vplyvom aloínu a emodínu, obsiahnutého v listoch, má šťava horkastú chuť. Rastlina sa svojou horkosťou a laxatívnym pôsobením bráni nebezpečiu konzumácie divokými zvieratami v prírode. Pri výrobe potravinových doplnkov sa šťava zbavuje horkosti filtráciou cez drevené uhlie.

Aloe pre krásu

V súčasnej dobe sa vyrába veľké množstvo kozmetických produktov s prídavkom aloe vera. Ide o mydlá, hydratačné krémy na pleť aj na ruky, opaľovacie krémy, prostriedky na starostlivosť o vlasy, líčidlá, holiacu kozmetiku, ale napríklad aj čistiace prostriedky alebo detské plienky. Ich zvlhčujúci a omladzujúci účinok sa ale v medicínskom výskume priamo nepotvrdil, okrem iného aj preto, že účinné zložky podliehajú rýchlemu okysličeniu a tým strácajú na kvalite. Na konci článku nájdete recepty na domácu kozmetiku, ktorú si z čerstvej rastliny môžete sami pripraviť a bezprostredne potom aj použiť.

Krása prichádza aj zvnútra, takže šťavu z aloe môžeme použiť

  • pri čistení čriev - pri zápche a hnačke, má silné detoxikačné účinky

  • k zlepšeniu vstrebávania vitamínov a minerálnych látok - tie zapíjame šťavou z aloe

  • ako podporný prostriedok pri znižovaní nadváhy

  • na zvlhčovanie vysušenej pokožky

  • na liečbu a regeneráciu kožných ochorení. V roku 1930 bol popísaný prípad vyliečenia chronickej dermatitídy zapríčinenej röntgenovým žiarením práve pomocou aloe.

  • ako pleťovú vodu alebo zábal na vlasy, pozri recept.

Pleťová voda proti akné

Tento prostriedok pomáha pri čistení problematickej pleti a sťahovaní pórov.

Pokrájané listy aloe vera vložíme do kompótového pohára, zalejeme alpou a rozmixujeme tyčovým mixérom. Pohár pevne uzavrieme a uložíme na 3 týždne do temna. Potom precedíme cez filtračný papier alebo plátno a dolejeme destilovanou vodou, ďalej pridáme kávovú lyžičku citrónovej šťavy alebo
jablčného octu a znovu precedíme.

Zábal na suché a lámavé vlasy

Z olúpaných listov aloe vera si v mixéri pripravíme gél, ktorý votrieme do vlhkých vlasov a zabalíme do igelitu a uteráka. Necháme pôsobiť 30 minút, potom opláchneme. Po niekoľkých použitiach budú vlasy pevnejšie.

A ešte rýchly tip na redukciu drobných vrások

Obmytým a rozpoleným listom aloe vera potierame pokožku tváre.

Aloe vera je rastlina s mnohými účinnými látkami, o jej využití pre zdravie si prečítajte v pokračovaní nášho článku.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku

kendzo 16. 8. 2016, 8:59
(Y) mám to overené (Y)