Zobraziť přihlasovací formulár

Správny postup umývania vlasov existuje

  • Publikované:
Správny postup umývania vlasov existuje

Umývať raz denne, dvakrát týždenne, neumývať vôbec? A keď už umývame, najskôr šampón, potom kondicionér, alebo naopak? Šampón len ku korienkom, kondicionér na dĺžku? A univerzálna odpoveď je - vyskúšajte, čo vám vyhovuje? Samozrejme, na všetkom je trocha pravdy. Ale keď sa chcete držať klasiky, existujú malinké zmeny v postupe, vďaka ktorým budú vaše vlasy o poznanie zdravšie. A vážne ušetríte.

Poďme sa držať toho, čo poznáme všetci od mala. Najskôr vlasy pekne namočiť, umyť šampónom, pridať kondicionér a opláchnuť. Že sa na tomto postupe nedá nič moc zmeniť? Ale dá. A má to efekt!

Pozrite sa, koľko na jedno umývanie spotrebujete šampónu. A teraz množstvo zmenšite o polovicu. A ešte trošku uberte. Väčšine z nás stačí na umytie vlasov zhruba tretinové množstvo šampónu, než aké bežne používame (áno, fľaštička šampónu vám tak môže vydržať trikrát tak dlho. Čo je fér zvlášť u drahých značiek.). Šampóny totiž vlasy odmasťujú. To síce nie je žiadne prekvapenie, ale s nežiaducou mastnotou umývajú aj tú žiaducu, ktorá vlasy chráni pred vysušovaním a lámaním.

Nešampónujte moc drasticky. Silou, ktorou zapracovávate šampón do korienkov, totiž môžete poškodzovať pokožku hlavy. Mimochodom to, že šampón sa nanáša iba ku korienkom, resp. do prvej tretiny vlasov, už vieme. Šampón rozotrite medzi dlaňami a vmasírujte ho jemne ku korienkom vlasov. Nechajte chvíľu stiecť po dĺžke vlasov.

Opláchnite, ale kondicionér ešte nenanášajte. Predtým, než nanesiete kondicionér, vlasy ľahučko „vyžmýkajte“, párkrát ich rukami stlačte, nech stečie voda. Prebytočná voda totiž riedi účinné látky kondicionérov, navyše bráni vsakovaniu hydratačnej zložky.

...už môžete aplikovať kondicionér. Používajte hydratujúce alebo farbu ochraňujúce zloženia, ideálne sú tie s obsahom arganového alebo avokádového oleja, poprípade granátového jablka. Aplikujte kondicionér do dĺžky vlasov (zhruba dvoch tretín) a nechajte pôsobiť minimálne dve minúty. Kondicionéru trvá dlho, než sa prepracuje do štruktúry vlasového vlákna.

Voda, chlór a minerály v nej obsiahnuté spôsobujú blednutiu farby. A horúca voda celý tento proces významne urýchľuje. Ak chcete byť poctiví, kúpte si na sprchu filter, ale väčšinou stačí, keď si budete hlavu umývať vo vlažnej vode (čo tiež mierni vznik mastnoty).  

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku

veseladorotka 2. 8. 2016, 10:17
(Y) (Y) zaujímavý článok