Zobraziť přihlasovací formulár

Arrowroot a domáci dezodorant

  • Publikované:
Arrowroot a domáci dezodorant

Je to predovšetkým oblasť zdravej výživy, z ktorej sa k nám občas nedostanú informácie, aj keď sú hotový poklad. Ak nie ste vyložene fanúšikmi bio obchodíkov a bežné nákupy zvládate v supermarketoch, je málo pravdepodobné, že ste o niektorých produktoch vôbec kedy počuli. Jedným z nich je aj arrowroot, prášok z koreňa maranty trstinovej.

Maranta trstinová, respektíve prášok z jej koreňa, sa využíva predovšetkým na zahusťovanie pokrmov. Je vhodná pre celiakov, pre diabetikov, pri paleostravovaní alebo napríklad pri redukčnej diéte. Prášok funguje ako múka, ale aj na prípravu želé, je bohatá na vápnik a mangán, ale dnes sa nebudeme baviť o jej využití v kuchyni, hoci je bohaté.

Pomocou škrobových látok a ďalších ingrediencií si totiž môžete veľmi ľahko vyrobiť domáci dezodorant. Ak sa obávate dlhodobého pôsobenia chemických látok v kupovaných dezodorantoch (a samozrejme i antiperspirantoch), môžete si jeden absolútne bio vyrobiť doma, a to celkom jednoducho.

Budete potrebovať:

  • 5 - 6 lyžičiek kokosového oleja

  • 20 g arrowroot

  • Kukuričný škrob

  • Štvrť šálky jedlej sódy

  • 6 - 7 kvapiek bergamotového oleja (nie je nutné)

Postup:

V čistej nádobke
zmiešajte arrowroot a jedlú sódu. Dezodorant si vyrobíte priamo v tejto nádobke, takže použite ideálne takú, ktorá má viečko. Pridajte 5 - 6 lyžičiek kokosového oleja - tekutého (topí sa pri teplote cca 23 stupňov Celzia). Toto robte veľmi pomaly, aby sme sa vyhli tomu, že sa prášok zrazí. Za stáleho tenkého prúdu prilievania kokosového oleja dôkladne premiešavajte. Miešajte tak dlho, až bude konzistencia pripomínať pomádu a prášky budú rozpustené. Bergamotový olej slúži ako vonná zložka, naviac tiež upokojuje a vyživuje pokožku. Ak budete chcieť dezodorant bez vône, tento krok vynechajte.

  • Nechajte zmes uležať v chlade. Potom vezmite malé množstvo, premasírujte medzi prstami a aplikujte do podpazušia.

  • Vzhľadom na to, že jedlá sóda môže u citlivejších jedincov vyvolať podráždenie, môžete ju čiastočne nahradzovať kukuričným škrobom. Avšak - jedná sóda je to, čo potláča perspiráciu. Ideálny pomer musíte vyskúšať individuálne.

  • Tento dezodorant by nemal farbiť oblečenie, ale to je veľmi závislé na chemickej reakcii s pokožkou konkrétneho typu. Vyskúšajte najskôr na domácom oblečení!

  • Tento dezodorant je vhodný napríklad pre deti staršieho školského veku, u ktorých sa už začínajú prejavovať hormonálne zmeny (a teda i silnejšia perspirácia), ale nechceme ich ešte vystavovať potenciálne škodlivým vplyvom chémie.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku

bosorka Adriana 15. 6. 2016, 10:24
pri použití bergamotového oleja (silice) sa vyhnite pobytu na slnku-bergamot pôsobí podobne ako ľubovík a pri kombinácii so slnkom môže spôsobiť svetloplachosť (bolesti hlavy,svalov,očí...) vrátane škaredých ťažko odstrániteľných škvŕn na koži... môžete miesto neho použiť levanduľu,medovku či inú obľúbenú silicu prírodného pôvodu...