Zobraziť přihlasovací formulár

24 znakov introverta

  • Publikované:
24 znakov introverta

Mysleli ste si, že introvertní ľudia sa vyhýbajú ostatným, sú plachí a hanbliví? Introvertismus je niečo trošku iné. Tento psychologický termín natoľko zľudovel, že aj tak trošku zobecnel. Schovávame za neho všetko. Ak ste ale povahou introvert, neznamená to, že sa bojíte ľudí a spoločnosti, alebo že ich nemáte radi. Introvert netrpí úzkosťami, len má zvláštnu povahu.

Keď už pripustíme, že introverti a extroverti naozaj existujú, je podiel introvertov v spoločnosti len asi 25%. Introvert neznamená samotár, ani nemá depresie, len nevyžaduje toľko ľudskej spoločnosti ani interakcie. Introvertismus je prekvapivo v súčasnej dobe na vzostupe, s nástupom sociálnych sietí, smartphonov a extrémne dostupných komunikačných prostriedkov, prichádza s nadmierou komunikácie i prekvapivé vyčerpanie.

Ako spoznáte, že ste introvert?

  • Neužívate si „small talk“. Introvertná myseľ sa nerada zaoberá zbytočnosťami a nepodstatnými maličkosťami. Svoju mentálnu kapacitu radšej investujete do niečoho vhodnejšieho, než je bezvýznamná a len udržiavacia komunikácia s okolím.

  • Máte rozporuplný vzťah so svojím telefónom. Telefón je pre vás prostriedok na to, aby ste s okolím komunikovali vy, nie aby okolie komunikovalo s vami. Introverti neradi telefonujú, notifikácie a správy ich obťažujú a rušia pri sústredení. Ale keď už sa rozhodnete niekomu zavolať, je to radosť. Pokojne aj na hodiny.

  • Čakáte s odpoveďou. Ak dostanete správu od blízkeho človeka, čakáte, až mu budete môcť venovať plnú pozornosť. Dovtedy neodpovedáte.

  • Davy vás stresujú. Preferujete rozhodne intímnejšie prostredie s jasnými väzbami. Veľké množstvo ľudí patrí ďaleko za hranice vašej komfortnej zóny. Ale pozor - rozhodne nezažívate nával úzkosti!

  • Nie ste asociálni... vyberáte si. Ako introvert spoznávate málo ľudí, s ktorými sa cítite dobre. Neinvestujete svoju energiu do ľudí, ktorí vám nestoja za to.

  • Užívate si byť súčasťou skupiny... ale v malých dávkach. Máte skupiny priateľov, s ktorými sa cítite dobre. Nevadí vám koncert ani party. Ale nie moc dlho a nie veľmi často. Nie je to pre vás stresujúce, ale vyčerpávajúce.

  • Ste extrémne pozorní k svojmu okoliu. Pozorujete a vnímate. Pre svoj vlastný kľud potrebujete ľuďom vo svojom okolí, ich vzťahom aj udalostiam jednoducho rozumieť. To má často za následok aj to, že sa vám ľudia rýchlo a ľahko otvárajú.

  • Svoje srdce otvoríte len naozaj výnimočným ľuďom. Introverti sú extrémne starostliví vo výbere tých, ktorých si pustia k sebe naozaj blízko. Veľmi starostlivo zvažujete, kto vám stojí za ten risk. A preto, že to je veľký risk. Aj preto ste radikální v odstrihávaní ľudí, ktorí pre vás predstavujú hrozbu.

  • Ste kreatívni. A to predovšetkým preto, že viete vstrebať a prepojiť veľa informácií naraz.

  • Vážite si načúvanie. Introverti počúvajú, aby rozumeli, nie, aby odpovedali. V ich načúvaní je maximálny rešpekt k ostatným, túžba im naozaj rozumieť a starostlivo uvažovať nad všetkým, čo počujú aj povedia. Veľmi často však introverti narážajú na sklamanie z toho, že takéto načúvanie nefunguje vzájomne.

  • Máte veľmi vyvinutú introspekciu. Ste vlastne posadnutí analyzovaním kontextov. A to aj tých, ktoré má vaše vlastné vnútro. Uvedomujete si príčiny svojich emócií, čo k čomu viedlo a v čo to vyústilo. Preto, aby ste boli schopní sa s niečím zmieriť, potrebujete tomu rozumieť.

  • Myslíte viac, ako hovoríte. Ak sa pustíte do argumentácie, máte ju v hlave už stokrát rozobranú. Nechcete ublížiť, konať spontánne ani hovoriť niečo, čo nedáva zmysel.

  • Ľudia si myslia, že s nimi flirtujete. Čo je pomerne paradoxné, pretože s toľkými ľuďmi nehovoríte. Keď už ale áno, skvele načúvate, ste slušní a starostliví. Nie je smutné, že príjemné jednanie sa dnes zamieňa za flirt?

  • Užívate si čas osamote. Nevadí vám tráviť čas sami so sebou. Nielen, že nevadí, vy ho dokonca potrebujete. Aby ste dobili baterky.

  • Málokedy sa nudíte. Extroverti potrebujú stále nové podnety. Introverti si vystačia sami, s hĺbkou svojho premýšľania im neustále bežia hlavou monológy, ktoré sú mnohokrát zábavnejšie než to, čo sa deje okolo.

  • Nedôverujete automaticky. Áno, s dôverou máte problémy. Tá je totiž o maximálnom otvorení sa a danie ostatným priestor na to, aby ublížili.

  • Máte malú skupinu veľmi blízkych priateľov. Preferujete dlhodobé a kvalitné priateľstvá pred veľkou skupinou rozmanitých ľudí vo vašom okolí.

  • Významne bránite svoj osobný priestor. A to ako ten mentálny, tak ten fyzický. Nevadia vám dotyky ani prítomnosť ostatných, ale musia to byť len tí praví.

  • Je pre vás komfortnejšie písanie ako rozprávanie. Zvlášť, ak ide o hádku alebo vyjasnenie situácie. Potrebujete si svoju výpoveď rozmyslieť, než ju uskutočníte.

  • Ste skvelí v doťahovaní veci do konca. Sami si viete urobiť brainstorming a vziať do úvahy všetky aspekty problému. Vrátane jeho riešenia.

  • Viete odhadnúť charakter. Rozumiete sebe i ostatným. Vzhľadom na to, že vaša pozornosť je často a viac zameraná na nich, vnímate (i podvedome) lepšie napríklad neverbálnu komunikáciu, viete si veci spojiť do celku a pochopiť osobnosť skôr ako ostatní.

  • Vaše rozhodnutia majú váhu. Nepristupuje k nim zbrklo, naopak, niekedy až zbytočne zdĺhavo. Ale akonáhle sa pre niečo rozhodnete, viete prečo, aj prečo vás takéto rozhodnutie len tak neopustí.

  • Máte tajomnú auru. Teda... ste tak trošku pre ostatných oriešok. Ak nad vami niekto premýšľa, asi nemá dostatok informácií, preto ľudia, ktorých ste si blízko nepustili, väčšinou ani nemôžu povedať, či vás majú alebo nemajú radi.

  • Ste veľmi lojálny priateľ, partner. Pár blízkych priateľov a jeden partner, rodina. Týchto pár ľudí vo vás má neotrasiteľnú podporu a veľkú istotu.

A s čím sa introvert potýka?

Introverti majú o poznanie menej energie, sú ľahšie unaviteľní. Nemôže za to ich fyzická aktivita, ale naopak tá mentálna. Vzhľadom na to, že majú hlavu zapnutú neustále, môžu sa stretávať s rôznymi formami vyhorenia.

Introverti väčšinou nechcú a nevedia spontánne reagovať. Všetko je nutné dopredu premyslieť, čo môže byť veľká nevýhoda v práci. Vhodné je voliť menej... dynamické odbory.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku

katarinka78 5. 7. 2016, 12:22
(Y)toto som presne ja (Y)
sydny11 30. 6. 2016, 12:19
dobry clanok, kratky ale presny (Y)
aganel 27. 6. 2016, 21:54
Ano, nasla som sa tu (Y)
mziskova 25. 6. 2016, 23:39
pekne
kendzo 25. 6. 2016, 17:13
(Y) (Y) (Y)