Špenátové pesto...



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Keďže som do jedálneho lístka potrebovala prepašovať aj zdraviu prospešný špenát a prívarok sa u nás neosvedčil, hľadala som preň iné využitie. Našla som na internete množstvo receptov, a medzi nimi bolo aj "špenátové pesto", ale žiadny z nich ma celkom neosvojil, tak som si z každého niečo vybrala a vznikol môj receptík na "Špenátové pesto". Potrebujeme cca 125 g čerstvých špenátových lístkov, 2-3 strúčiky cesnaku, 1 citrón, za hrsť vlašských orechov, za hrsť olúpaných slnečnicových semienok, 1 1/2 dcl oleja /olivového alebo slnečnicového/, 100g syra /parmezán, gouda, mozzarela, niva -komu sa čo hodí/...

POSTUP PŘÍPRAVY

Na začiatok si jemne preperieme špenátové listy, olúpeme cesnak, dôkladne umyjeme citrón, nastrúhame si syr...

špenát si necháme na utierke osušiť, alebo môžeme použiť odstredivku na šalát /ja ju ešte stále nemám, tak pomohla utierka/
orechy a slnečnicové semiačka si opatrne osmahneme nasucho na panvici, aby sa pekne rozvoňali... treba dávať pozor, aby sa nespálili
z umytého citróna si škrabkou na zeleninu alebo ostrým nožíkom jemne našúpeme "lupienky", potom citrón prekrojíme a odšťavíme...
do vhodného mixéra /ja používam na tento účel tzv. násadec na sekanie/, si vložíme špenátové listy, lupienky z citrónovej kôry, cesnak nakrájaný na plátky, olej, soľ a zmixujeme.
...asi takto nejak to bude vyzerať.
Potom pridáme citrónovú šťavu, orechy a syr a znovu všetko zmixujeme. Ak sa nám zdá konzistencia moc hustá, prilejeme ešte olej...
a používame všade, kde nám pesto chutí: cestoviny, hrianky, mäso...skladujeme v chladničke.